Страхил: Дано отношението към националния остане позитивно

"Снайдер наруга на турски по време на мача, не сме по-лоши играчи от сърбите, но липсва ни самочувствие"

Страхил: Дано отношението към националния остане позитивно

Десният бек на национал­ния отбор и турския Касъмпаша Страхил Попов (26 г.) даде интервю за "Тема Спорт" след двубоя с Холан­дия, Бранителят заяви, че се надява този успех да се окаже повратен момент в отношението на обществе­ността у нас към предста­вителната селекция.

Страхиле, поздравления за страхотния успех над Холан­дия, изненада ли е за теб поб­едата, или още преди мача имахте усещане, че ви пред­стои нещо голямо?
- Знаехме какъв отбор е Хо­ландия и какви футболисти има. Според мен нашите ме­дии леко подцениха съперника ни. Като прегледаме списъка с играчите му обаче, виждаме в какви клубове се подвизават. Видя се обаче, че ако вярваме в собствените си сили и ако всеки помага на другия и дава сто процента, могат да ста­нат и такива изненади.

Преди квалификациите масово се прогнозираше, че националният отбор е обре­чен в групата си. Сега обаче изпреварвате Холандия и ве­че сте трети. Гледате ли и no-нагоре към евентуално класиране на бараж?
- За съжаление в България настроението срещу нацио­налния отбор е доста нега­тивно, къде с право, къде - не. Но трябва да останем здраво стъпили на земята, франция, Холандия и Швеция са много силни отбори и е нужно да не се изхвърляме. Успехът сега е отличен резултат. Но на пър­во време трябва да наложим същото себераздаване във всеки мач, да стане част от нашата психология и по­стоянно да го надграждаме. Нека бъдем реалисти. Ще се борим мач за мач. Всеки, ако помага на всеки, стават изне­нади. Виждате какво направи Исландия на европейското.

Изненада ли ви Холандия, или мачът протече според вашите очаквания?

- Бяхме проучили добре съ­перника. Ариен Робен, Куинси Промес, Уесли Снайдер са страхотни, доказани играчи, някои от най-силните в Евро­па. Но бяхме разучили силните и слабите страни на Холан­дия, гледахме видео... Което очаквахме, това и игра съпер­никът. Даже по-скоро ние из­ненадахме Холандия.

Какво ви каза Хубчев пре­ди и след мача?
- Каза, че ако всеки се разда­ва на максимума и помага на другия, феновете ще го оце­нят. Надявам се наистина да го направят. Разбира се, това е само един мач, който може да ни даде предпоставки за по-нататъшни успехи. Но не ни гарантира такива.

Може ли да запали искра в публиката?

- Надявам се хората да имат по-положително мнение към националния отбор. До­ста негативи и оплюване бяха изсипани и това донякъде е без основание. Вижте къде играят футболистите на Швеция, на франция, на Холан­дия, а после вижте къде сме ние. Те са в топотборите на Европа, а в нашия списък не разполагаме с такива играчи.

Сега повече ли ще си вяр­вате?
-Дано. Най-важното е да се гледа по-положително на нас. Нямаше много публика срещу Холандия. Окей, да, резулта­тите през последните години не бяха добри. Но ние сме Бъл­гария, а не Холандия. А този отбор също не се класира на последното европейско... Да­но този мач да ни донесе по­вече увереност.

Какво си казахте със Снай­дер? Имаше едно спречкване между вас през второто по­лувреме...
- Настъпи ме и ме наруга на турски, нали и той играе в съ­щото първенство (в Галатасарай). Нормални ситуации във футбола, когато нервите вземат връх.

Очакваше ли толкова спо­коен мач? Особено през пър­вото полувреме Холандия почти не ви застраши...
- Да, но бяхме доста добре подготвени. Всеки знаеше как­во да прави. И първото полу­време ни се получиха нещата. След почивката по-опитните футболисти взеха връх, а и ние се поуморихме, но си свър­шихме работата. Пък и реал­но след почивката имаха само едно-две чисти положения. Ако бяхме малко по-спокойни на контраатака, пък можеше да ги изненадаме с още един гол. Нормално е да играем прагматично срещу такива съперници. Но трябва да има­ме по-голямо самочувствие. Към нас, българите, се гледа по-снизходително. Примерно сърбите имат позиции, те играят и в доста по-силни от­бори. А нас ни гледат като втора ръка. Но не мисля, че сърбите са повече футболи­сти от нас. Затова ни е нуж­но по-голямо самочувствие.

Хубчев доколко помогна за повишаването на увере­ността? Видяхме и двама млади, които се включиха със самочувствие - Чорба­джийски бе титуляр, а Краев първа резерва...
-Абсолютно. Чорбаджийски се представи доста добре, Краев също влезе стабилно със самочувствие. Това е на­чинът, това е пътят. Пак каз­вам, че ние не сме по-лоши от сърбите и другите наши съсе­ди, освен че ни липсва увере­ност.

Бяхте и доста "македон­ски" момчета в отбора. Пре­несохте ли го този дух на терена?
- Пиринската школа е голя­ма, дала е немалко играчи, ка­то един от най-добрите в ли­цето на Бербатов. Винаги сме имали силни футболисти от този край. А и в този регион сме известни, че сме готови и да се сбием (смее се).

Каква е ситуацията в клубния ти Касъмпаша?
- Правим добър пролетен полусезон, макар през есента да не бяхме на същото ниво. Развиваме се добре, а и сме на една крачка от полуфинал за купата. Победихме Ризеспор с 2:0 в първия мач като домаки­ни (б.а. - Попов вкара първия гол), сега ни предстои реван­шът на 5 април. Смятам, че можем да спечелим купата и това ни е основната цел, за да можем да се класираме в ев-ротурнирите. Но гледаме и първенството, където също стоим добре. Ние сме един от най-силните отбори в Турция (б.а. - Касьмпаша е на 7-мо мя­сто).

Договорът ти с клуба из­тича през лятото, имаш ли вече преговори за нов?
- Засега не сме говорили, но това не е проблем. Не мисля, че ще има пречки да се разбе­рем с клуба за условията. В мо­мента съм фокусиран върху изявите си на терена. Ще дам най-доброто от себе си, а в края на сезона ще видим как ще действаме.

Кой според теб ще стане шампион?
- Смятам, че Бешикташ е големият фаворит. Истанбул ББ изостава съвсем малко, но очаквам грандът да стигне до трофея. Галатасарай и фенер-бахче са по-назад и трудно ще се намесят в пряката битка до края на сезона.

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки