Ангел Стойков: Хареса ми, че никой не остана доволен от равния с Израел

Селекционерът на България U19 никога не е губил увереност

Ангел Стойков: Хареса ми, че никой не остана доволен от равния с Израел

Селекционерът на националния отбор за юноши до 19 години Ангел Стойков донесе на българския футбол един от най-впечатляващи­те успехи през този век. Той класира тима си сред най-добрите 8 на континента след знаме­нити победи над Португалия, Дания, Франция и Босна и Херцеговина. Младият специалист не криеше щастието си, но въпреки послович­ната си скромност, продължи да изисква още и още от своите футболисти. След като говори пред медиите на летището, Стойков направи ексклузивно изявление и за „Меридиан Мач".

Как се чувст­вате вече на бъл­гарска земя след този успех?

-   Първо искам да благодаря за това топло посре­щане. Приятно ни изненадахте. От­борът си го заслу­жи с представя­нето си и в двете квалификационни групи. С много труд и желание успяхме да се класираме за финалите в Грузия.

-  Кога повярвах­те, че това наисти­на може да се случи?

-   Усетихме още след първия мач с Португалия, че отборът, даде ли всичко от себе си, дисциплиниран ли е, има нужните качества и може да играе срещу всеки съперник. Вече след победа­та срещу Фран­ция остана последната стъпка, но тя беше изк­лючително труд­на. Чест им прави на момчетата, че успяха и то по най-добрия на­чин. Второто по­лувреме с Босна беше изключи­телно трудно. Струваше ми се, че часовникът не върви. Още вед­нъж благодарнос­ти и поздравле­ния за състезате­лите.

-  Вярвате ли, че отборът ви може да бъде изненада­та в Грузия това лято?

-   Силно се надя­вам да сме прият­ната изненада, но ако трябва да сме честни, смятам, че още не сме гото­ви. Първо, отбо­рът трябва да се възстанови, а после да се нап­рави подходяща подготовка. Кога­то си победил Португалия, Франция - нор­мално е да се кла­сираш за финали­те. По същата ло­гика търсим мак­симално предста­вяне.

-  Тоест титлата, така ли?

-   Така директно казано звучи мал­ко нереално и до­ри странно. Даже е стряскащо. Ко­гато си сред най-добрите 8 обаче, значи имаш ка­чества. Аз ще го кажа така - продъл­жавам да искам победи от момчетата. Ще търсим максимума от всяка среща пък ще видим докъде ще стигнем.

- Освен Мариян Димитров от Септември, който отпадна от състава заради контузия, има ли момчета, които според вас са скрит ресурс и могат още повече да вдигнат нивото на отбора за финалите?

Бих казал, че има. Няма обаче да коментирам име­на, защото дър­жа всички в със­тава да продъл­жават да стоят на земята, да не пре­каляват с еуфори­ята и да не спират да работят. По принцип тези момчета, които изнесоха тежест­та и на двете ква­лификации имат предимство, но никой няма да по­лучи като пода­рък мястото си в състава за фина­лите. Те трябва да продължат да ме убеждават, че зас­лужават да са сред повиканите.

Как се справяте с натиска при подбора на играчи, след като в този набор има момчета с дос­та влия­телни във футбо­ла бащи?

- Не съм усетил натиск. Много е лесно като не вдигаш на непоз­нати номера. Ос­вен това аз имам зад гърба си чо­век като Емил Костадинов, който много ни помага. Дължа му специ­ално признание. Същото се отнася и за целия ми щаб - помощникът Мирослав Кралев, треньорите на вратарите Руслан Михайлов и Витомир Вутов, Павел Панов, който е постоянно до нас.

-  Имаше ли ня­какъв скандал между двата отбо­ра след послед­ния мач с Босна?

-   Не, не. И те бя­ха много уморени и въобще при тол­кова равностойни отбори е нормал­но да има и рес­пект. По трибуни­те имаше някакво напрежение меж­ду двете агитки, но всичко бе в рамките на нор­малното.

-  Как стана така, че буквално от­вяхте съперника с три гола за едно полувреме?

-   (Смее се) Нас равен не ни уст­ройваше. Трябва­ше да се хвърлим здраво от самото начало и знаех, че един гол ще разс­трои съперника, който можеше да мине напред и с хикс.

-  След равния с Израел загубихте ли от увереността си, или напро­тив?

- Никога не съм губил уве­реност. Винаги съм вярвал в качествата на отбора. Видях, че момче­тата съжаляваха след това реми и това ми вдъхна още по-голяма вяра, че в следва­щите мачове ще успеят. Щастлив съм, че бяха така задружни. При толкова равнос­тойни състави е трудно да кажеш кой повече е зас­лужавал победата в мач, който е за­вършил наравно. Със сигурност и Израел можеха да ни победят, но и ние. Още повече, че изпуснахме и дузпа срещу тях.

-   Тези, които направиха скан­далите в края на квалификацион­ния турнир в Сли­вен и Стара Заго­ра - Валентин Йосков и Слави Петров затворена страница ли са за вас?

-   Гледам напред, не назад. Само то­ва мога да кажа по темата.

-  А кой бе геро­ят по време на ма­човете във Фран­ция, може би Ка­лоян Кръстев?

-    Героят беше колективът. Сил­ната игра като от­бор ни донесе ус­пеха. Срещу тол­кова класни съ­перници, особено като тези в съста­ва на Франция, трябва да ком­пенсираш с раз­даване, тичане и тактическа дисциплина.

-  Колко от мом­чета ви имат мяс­то в титулярните състави на мъж­ките отбори в клубовете си?

- Не мога да се меся в работата на колегите. Все­ки сам преценява кой, кога и как да го използва, факт е, че има талант в младите футбо­листи и той тряб­ва да се развива, както от тях сами­те, така и от нас, хората, които ра­ботим с тях.

-  А вие самият замисляте ли се вече за работа в клуб от лятото?

-   Честно казано не. Ръководство­то на БФС преце­нява как си вър­ша работата, но аз съм поел анга­жимент, който смятам да изпъл­ня. Освен предс­тоящото евро­пейско, вече ра­ботим и с набор 99 за квалифика­циите, които за­почват през есен­та.

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки