Румениге: Най-големи печалби като процент ще има за клубове като Лудогорец и Селтик

Разградчани сред най-печелившите от уча­стието си в Шампионската лига

Румениге: Най-големи печалби като процент ще има за клубове като Лудогорец и Селтик

Лудогорец и тимовете от неговия ранг всъщност се оказ­ват най-печелившите от уча­стието си в Шампионската лига. Или поне от груповата фаза на най-комерсиалния фут­болен турнир.

Това личи от думите на председателя на Асоциацията на европейските клубове Карл-Хайнц Румениге. Тази ор­ганизация участва активно в програмата за преразпределе­ние на приходите от надпре­варата и разкри защо отбори като българския шампион пе­челят повече от новата фор­ма на раздаване на пари от наградния фонд.

"Най-големи печалби като процент ще има за клубовете от средната класа на Европа. Говоря за Лудогорец, Селтик и други такива. Причината е, че разпределението на парите от наградния фонд не е вече с тежест от 40% на телеви­зионните права, както беше доскоро. Сега сме го намалили до 15% в Шампионската лига и 25% в Лига Европа. Това означа­ва, че остават повече пари за отборите от държави, в кои­то телевизионните права не са толкова скъпи. А например англичаните, които доскоро получаваха по 40% от наград­ния фонд заради скъпите пра­ва, сега ще взимат по-малко за сметка на останалите държа­ви", коментира Румениге.

УЕФА все още не е обявила какви суми ще даде на участ­ниците в тазгодишното изда­ние на Шампионската лига, но със сигурност постъпленията за Лудогорец ще са доста доб­ри заради доброто предста­вяне в груповата фаза, а и за­ради самото достигане до нея, пише "Тема Спорт".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки