Стефан Сергиев: Очаквам мачът за световната титла да се проведе след година, оптимист съм за представянето ни на Европейското първенство

Президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев очаква мачът за световната титла между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд да се проведе след около година. „Домакин ще бъде този, който осигури най-добри условия, засега вариант за домакинство на България не е обсъждан”, добави още президентът на родната шахматна федерация. В момента четирима наши гросмайстори се състезават на Европейското първенство по шахмат, провеждащо се в адриатическия черногорски град Будва. Не пропуснахме да попитаме какво очаква Стефан Сергиев от Чепаринов, Георгиев, Николов и Бербатов. В следващите редове можете да прочетете какво каза той.

Стефан Сергиев: Очаквам мачът за световната титла да се проведе след година, оптимист съм за представянето ни на Европейското първенство

Президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев очаква мачът за световната титла между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд да се проведе след около година.
„Домакин ще бъде този, който осигури най-добри условия, засега вариант за домакинство на България не е обсъждан”, добави още президентът на родната шахматна федерация.
В момента четирима наши гросмайстори се състезават на Европейското първенство по шахмат, провеждащо се в адриатическия черногорски град Будва. Не пропуснахме да попитаме какво очаква Стефан Сергиев от Чепаринов, Георгиев, Николов и Бербатов. В следващите редове можете да прочетете какво каза той.

 
- Тези дни се появи различна информация относно мачът за световната титла между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, можете ли да ни кажете нещо повече, има ли яснота къде и кога ще бъде игран той?
- Засега няма никаква информация и е трудно да има такава на този етап, тъй като след това заседание на Борда на ФИДЕ, което беше в Истанбул, се открива процедура за намиране на домакини и осигуряване на необходимия награден фонд и другите средства, които са необходими за провеждане на мача. И тъй като това е все пак един доста продължителен период от време, предполагам, че може би ще отнеме около два-три месеца, и едва тогава ще се подпише договорът между двамата състезатели. След подписването на този договор, съгласно действащите до сега правила на ФИДЕ, мачът трябва да се проведе в срок от шест месеца. Според мен, най-реално е мачът да се проведе в началото на следващата година. Изхождам първо от тези неща, които ви казах и второ – от това, че календарът е много претоварен. До края на годината има много състезания, то и в началото на следващата година има състезания, но може би след турнира в Линарес следващата година, който приключва в началото на месец март и някъде краят на месец март, може би, мачът ще се проведе.



- Има ли вариант този мач да бъде проведен в България?
- Засега въобще не е обсъждана такава възможност, тъй като, първо е свързано с доста средства, второ – ФИДЕ ще даде възможност първо на други страни и на други спонсори, за да може да се гарантира неутралност в истинския смисъл на думата. Ако не се получат такива предложения, тогава вече може да се търси и такъв вариант, но на този етап не се обсъжда вариант поне в България и Индия да бъде мача, въпреки че се предоставя възможност на двамата участници във финалния мач и те самите да участват в намирането на спонсори и домакини. В крайна сметка домакин ще бъде този, който осигури най-дори условия. Но засега, пак казвам, такъв вариант не сме обсъждали.



- А обсъждан ли е вариант мачът да бъде разделен на две – едната част да се играе в България, другата в Индия?
- Не. Такъв вариант също не е обсъждан и вероятността за това е малка. Различни са и климатичните условия, адаптирането на състезателите от една страна и от друга страна – и Топалов, и Ананд живеят в 90% от времето, когато не са ангажирани в Испания, така че това се родните им страни, но по същество те прекарват повече от времето си в Испания.
 

- Силвио Данаилов изрази мнение, че би трябвало наградният фонд за мача да бъде увеличен, но дали това е нормално на фона на световната икономическа криза?
- Това са виждания на Силвио Данаилов, той като всеки мениджър се бори за повече пари и ако има кой да ги даде – добре дошло, но според мен наградният фонд за този мач, изхождайки от това, което беше досега и от това, което е записано в документите на ФИДЕ, ако сега не го променят, наградният фонд трябва да бъде от порядъка на 1.5 - 2 млн. долара. Но като имате предвид отчисленията на ФИДЕ, другите допълнителни разходи, които са някъде около още 40-50%, това се убедихме сега тук, за нашия мач. Макар и само от седем партии, разходите бяха толкова големи, а на един мач за световната титла, който е от 12 партии и още 6 почивни дни, стават 18, и още една седмица предварително… Двамата състезатели и щабовете им са ангажирани около месец, представители на ФИДЕ, така че разходите по организацията са големи и мисля, че под 3 млн. няма да бъде, но за 5 млн., само ще казвам „Браво!”, ако някой се намери да ги даде. На този етап за мен това е наистина много голяма цифра.
 

-  Нещо малко встрани от тази тема – Европейско първенство, какво очаквате от нашите?
- Очаквам Чепаринов първо да се класира за участие в турнира за Световната купа в края на годината, а освен това, като го изпратихме разговорите ни бяха да се бори за медал, а защо не и за първото място? Независимо, че във втория кръг загуби, той засега се движи три от четири, което е едно добро начало и смятам, че има сили и възможности да оправдае това доверие. Кирил Георгиев явно не е в тази форма, в която беше миналата година, играе по-трудно, но все пак – 2.5 от 4, без загуба, запазва добри шансове. Останалите двама наши състезатели – Момчил Николов и Киприян Бербатов са с по-скромни възможности, но за тях това първенство е много важно за обиграването им. Те се представиха много добре на завършилото Държавно индивидуално първенство и ние ще разчитаме на тях в предстоящите срещи на националния отбор. В края на годината предстои и Европейско отборно първенство, през октомври, което ще бъде в Нови Сад. Като изключим Топалов, който по всяка вероятност ще бъде освободен от участие тогава в националния отбор, то явно ще ни трябват поне двама нови състезатели, които да играят в отбора и Европейското първенство ще го използваме и за обиграване и трупане не опит на състезателите, тъй като все пак през две години се провеждат и шахматните олимпиади, които са най-големите отборни шахматни състезания в света и по представянето в тях се съди и за развитието на шахмата в отделните страни. Така, че – оптимист съм за представянето на нашите състезатели, въпреки че конкуренцията е изключително голяма – участват 305 шахматисти, много гросмайстори, силите са изравнени и всички се борят за намиране на място за Световната купа, така че – борба!
Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки