Вутов: Левски не е затворена страница

"В тези три години в Италия научих много неща, кои­то не съм сигурен, че щях да науча, ако бях останал в Бълга­рия"

Вутов: Левски не е затворена страница

След 6 мача за първен­ство и 1 за купата Ан­тонио Вутов най-пос­ле откри головата си смет­ка за Ботев Пловдив. 20-годишният офанзивен халф вкара две попадения при разгрома със 7:1 над Монта­на в последния кръг. Той дойде при канарчетата през зимата като прео­тстъпен от Удинезе. В италианския тим обаче Вутов премина твърде млад и не успя да се наложи, като бе пращан под наем в Козенца и Лече. Сега футболистът е амбициран да се завърне и докаже в Удинезе. За престоя си при канарчета­та и периода в Левски, Ан­тонио Вутов се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Антонио, най-после успя да се разпишеш с екипа на Ботев Пловдив, и то на два пъти срещу Монтана. Поолекна ли ти след попадени­ята?
- Да, няколко мача не успях да отбележа, но сега го сто­рих. Надявам се това да продължи и занапред.

Как ти се струва обста­новката в Ботев?
- Приятно се работи в Бо­тев. Отборът е добър. Има колектив и преобладават по­вече български момчета. Ра­боти се на спокойствие.

Вие сте млад отбор със средна възраст около 23-24 години. Това предимство ли ще е за вас в оставащите мачове в Първа лига?
- В някои мачове е предим­ство, в други ни е ощетявало заради по-малкия опит. За мен е удоволствие да работя с по-млади съотборници. Вече се познавам с всички момче­та. В началото знаех някои от тях от юношеските на­ционални отбори.

Има ли сили Ботев да се пребори за седмото място и участие на бараж за Лига Ев­ропа?
- Гледаме мач за мач. Има още двубои до края. Ще се бо­рим до последно. Искаме да радваме публиката на Ботев и след края на всеки мач да сме с високо вдигнати глави.

Какво се промени в Ботев само за една седмица, за да разгромите Монтана със 7:1, след като преди това ги бих­те само с 2:0 в последния кръг от редовния сезон?
- За мен в първия дбубой с Монтана, когато ги бихме 2:0, играхме по-добре, но тогава положенията ни не влиза­ха. В последния мач това се случи. В предишния сблъсък иг­рахме по-бързо, създадохме повече положения. Просто тогава топката не искаше да влиза. Докато сега едва ли не всеки удар бе голов.

Според теб мачът с Дунав ли ви спря за участие в първата шести­ца?
- Да, за мен това бе разков­ничето, за да не участваме в първата шестица. Още не мо­га да си го обясня. 20-30 мину­ти напълно надиграхме Дунав, но това бе малшанс за нас. Ло­шото е, че няма да мога да из­питам чувството да участ­ваш в пловдивското дерби. Друго е да играеш в такива специални мачове.

Жребият за Купата на България отреди следва­щият ви съперник да е Верея. Как го приемате?
- Верея е добър отбор c качествени футболисти. Предстоят два мача с тях и се надявам да стигнем до финала. Изобщо няма да ни е лесно. Но с добра игра и мал­ко повече късмет може да ги отстраним.

През лятото трябва да се върнеш в Удинезе, откъдето си под наем. Има ли шансове да останеш в Ботев? Какво е твоето желание?
- За момента имам договор с Ботев до юни и след това се връщам в Италия. Надявам се да остана в Удинезе. Ще ви­дим какво ще се случи. Нямам все още яснота. Наблягам по­вече на тренировките и ма­човете, за да се развивам. Чувствам се добре в Ботев.

Поддържаш ли връзка с ня­кои от Удинезе? Следят ли твоите изяви в България?
- Честно казано, от Удинезе не бяха много щастливи, че се връщам в България, защото имаше интерес от два италиански отбора към мен. Но аз бях решен да се върна тук и да се отърся след престоя си в Италия. Мисля, че се получи добре.

Смяташ ли, че твърде рано излезе да играеш в чужбина?
- Не съжа­лявам, за­щото в тези три години в Италия научих много неща, кои­то не съм сигурен, че щях да науча, ако бях останал в Бълга­рия. Мисля, че нямаше да се развия по този на­чин, както в момента, ка­то играч.

В Италия къде се чувства­ше най-добре?
- Имах добри изяви и в Уди­незе, и в Козенца, където бях една година. Когато отидох там, отборът си мислеше, че ще се борим за оцеляване, но в течение на шампионата се борихме за първото място и плейофите за Се­рия Б. Не беше очаквано, но от­борът играеше много добре и доста хора започнаха да идват на мачовете. В началото и престоят ми в Лече бе добър. Иг­раех редовно, но по-къс­но треньорът все по-малко започна да ме пуска и видях, че ня­ма смисъл да остана. За­това реших да се върна в България. Сега гледам да се представям доб­ре в Ботев. Какво ще стане по-късно, ще разберем.

Надяваш ли се някой ден отново да облечеш екипа на Левски?
- В Левски отидох 12-годишен от провинцията (б.а. -от Мездра) и никога не съм очаквал да стана това, кое­то съм в момента. Те ми дадоха А-то и Бто във футбола и съм им благода­рен за това. За мен те са винаги един по-спе­циален отбор. Дали отново ще играя в Левски, зависи изцяло от хората, които са в клуба, дали имат желанието да ме привлекат, защо­то сега нямаха такова.

Значи  е имало вариант да се завърнеш на Терена" през зимата, вместо да оти­деш в Ботев?
- Станислав Ангелов (б.а. -спортен директор на Левски тогава) ми се обади, но аз ис­ках да разговарям и с Елин Топузаков. Все пак той беше треньорът, но явно нямаше това желание. Не ме е искал толкова силно и така се раз­виха нещата, че от Ботев бя­ха най-настоятелни. Все още съм на 20 години и за мен Левс­ки не е затворена страница. Аз винаги съм бил с позитивни и добри чувства към клуба.

Юношите до 19 години на Бъл­гария ще участ­ват на европейското пър­венство в Грузия това лято. Ти взе участие на подобен форум през 2014 година. Как­во би им казал на момчета­та преди турнира?
- Вярвам, че могат да изля­зат от групата си. Те направиха толкова чудеса от храброст и не виждам защо да не мислят за нещо повече от достойно представяне. Искам да им по­желая успех и да вярват в сво­ите качества. Щом са сред най-добрите осем, не са случа­ен отбор и трябва да повяр­ват в себе си. Трябва да игра­ят със самочувствие и с каче­ствата, които притежават. Може да направят нещо значи­мо. Ние за съжаление не успях­ме, но се надявам те да го нап­равят.

Това ли е пътят за българс­кия футбол - това, което правите в Ботев с колектив от млади момчета, с по-мал­ко чужденци?
- Не съм аз човекът, който трябва да прави такива заклю­чения. Радвам се, че съм в Бо­тев с по-младите момчета. Има и по-големи, но колек­тивът е силен и за мен е радостно, че с тези футболисти по­беждаваме и пра­вим добри резул­тати. Вижда се, че се получава и с млади момчета. Имаме ка­чества и постигаме добри ре­зултати.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки