Игуаин: Може ли Ювентус да спечели Шампионска лига? Затова дойдох тук

Шампионска лига е мечтата, а в Италия гоним безпрецедентни успехи, казва аржентинецът

Игуаин: Може ли Ювентус да спечели Шампионска лига? Затова дойдох тук

Голмайсторът на Ювентус Гонсало Игуаин говори пред сайта на УЕФА за своята кариера – от Ривър Плейт в Реал Мадрид и после от Наполи в Ювентус, като разкри и амбициите си до края на сезона.

Какво беше да подпишеш с Реал Мадрид като тийнейджър?
- Отидох там, когато бях много млад. Почти нямах два пълни сезона в Аржентина и подписах в такъв голям клуб, което беше невероятно. В Ривър имахме играчи като Франческоли, Креспо, Аймар и Савиола, страхотни модели за подражание. Но после преминах в наистина голям, познат навсякъде по света клуб с толкова много европейски титли. Имах подкрепата на моето семейство, особено от баща ми, който пътува с мен и ми имаше пълна вяра в мен. Той ме пита дали съм сигурен, че искам да ида в Реал и ми каза, че ако го направя, трябва да дам най-доброто от себе си. Щях да тренирам и да се съревновавам със страхотни играчи, които са спечелили толкова много, но трябваше да усещам, че съм на тяхното ниво. Трябваше да ги уважавам, но чувствах, че принадлежа там. Винаги съм казвал, че да играеш и да се конкурираш с най-добрите те прави по-добър. Най-важното нещо е да вярваш в себе си.

Как оценяваш времето, прекарано в Реал Мадрид?
- Беше луд период и всичко се случи много бързо. Беше голямо решение на такава възраст, но съм много благодарен на Реал Мадрид, че ми даде възможност и заложи на мен. Прекарах 7 години в красив град, във фантастичен клуб. Беше чудесно.

Миналото лято пак смени клуба, премести се от Наполи в Ювентус...
- Когато Ювентус ме купи, плащайки овобождаващата ми клауза, това беше тежко решение. Обяснил съм много пъти причината да го взема и съм доволен. Срещнах добри хора с манталитет на победители и мисля, че това държи Юве на върха толкова дълго. Да се присъединя към толкова успешен отбор беше част от предизвикателството, което исках. Дойдох да помогна на клуба да продължи да се развива.

Как би сравнил италианския футбол с испанския?
- Италианският футбол е много тежък, винаги е бил, докато испанският е по-отворен. Италианският национален отбор винаги е притежавал този агресивен стил с играчи, които обичат да се борят и имат добра техника. Мачовете са по-трудни тук и няма толкова резултатни мачове като в Испания. Повечето здрава работа е в дефанзивната част.

Как очакваш да подходи Барселона след техния обрат срещу ПСЖ в осминафиналите?
- Във футболът нещата се променят много бързо и отбор, който всеки считаше за отпаднал, продължи напред към четвъртфиналите. Те ще са много уверени. Барса имаше лош ден в Париж и не мисля, че ще имат друг такъв. Ние имаме домакинско предимство в първия мач и искаме да вземем добър резултат, за да си дадем шанс за продължаване напред в Барселона. Няма да можем да отпуснем педала от газта, дори за секунда.

Може ли тази година Юве да направи следващата крачка в Шампионска лига след загубения финал през 2015-а?
- Надявам се. Затова дойдох тук. Борим се за шеста поредна титла в Италия и за Купата на Италия, това са все големи цели. Шесто Скудето поред ще бъде безпрецедентен успех, както и трофей от Купата на Италия за трета поредна година. Никой не е постигал това. Разбира се, Шампионската лига е мечта, която искаме да осъществим, но не бива да отписваме и другите два трофея.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки