Ботев пред юбилеен гол в мача с Верея

"Канарчетата" ще търсят своето попадение 1 700 у дома

Ботев пред юбилеен гол в мача с Верея

Мачът с Верея днес може да се окаже исто­рически за Ботев (Пд). Само един гол в него е необходим, за да може „канарчетата" да зак­ръглят попаденията си на собствен терен в ели­та на 1700. Те значител­но се доближиха до тази кота миналия кръг, когато вкараха 7 пъти в мре­жата на Монтана. Ботев е четвърти по резултат­ност за всички времена в „А" група. Повече голо­ве от тях у дома дотук са отбелязали ЦСКА - 2493, Левски - 2405 и Славия -1783 гола.

От началото на сезона Ботев се разписа 30 пъти като домакин. Общо в актива си „жълто-черните" имат 43 попадения. Процентно погледното това означава, че близо 70% от всички голове са вкарани на базата в Коматево, пише "Меридиан мач". Най-резултатни у дома „канарчетата" са през сезон 1985/86. Тога­ва успяват да отбележат умопомрачителните 60 гола - двойно повече от тези, които имат в мо­мента. Преди 31 години те до последно са в борбата за титлата, но в крайна сметка отстъпват в нея на Берое. В прекия мач обаче вкарват осем попадения на староза­горци и ги разгромяват с 8:1.

Интересен щрих от историята е, че Ботев не успява да се разпише в първите си два домакин­ски мача в елита. Дебю­тът в него е през 1951 го­дина. Първото попаде­ние идва в третото дома­кинство - срещу тима на Червено знаме (Сф). Бе­лежи го Тодор Тодоров, а Ботев печели с 1:0. Най-слабата резултатност у дома пък оеше през 2009/10 - едва 6 гола. „Канарчетата" обаче участваха само през първата половина от се­зона, а във втората бяха изхвърлени от елита.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки