Дунав взе точка на "Герена" за първи път от 1985-а в снежна реклама на българския футбол (ВИДЕО)

"Сините" поведоха рано с автогол на Будинов, но Аясс изравни в блестящ мач с неспирни атаки, куп пропуски и спасявания

Дунав взе точка на "Герена" за първи път от 1985-а в снежна реклама на българския футбол (ВИДЕО)

Приятната изненада в родния елит Дунав (Русе) спечели първа точка като гост на Левски от 1985 година след 1:1 на „Герена” в третия кръг на плейофите в топ 6. Мирослав Будинов си вкара ранен автогол с глава, но Самир Аясс изравни с глава след добавка пред вратата четвърт час преди края. Мачът ще се запомни с купища пропуски на двата отбора и невероятни намеси на двамата вратар Станислав Антонов и Николай Кръстев.

Левски е втори с 56 точки и има аванс от 4 пред ЦСКА, който е с мач по-малко. Дунав е 4-ти с 45.

На „Георги Аспарухов” прехвърчаше априлски сняг и по трибуните имаше много малко публика. Това не попречи на двата отбора да изиграят един от най-красивите мачове за сезона в Първа лига с атакуваща игра, красиви комбинации, неспирни атаки и почти никакво спиране за традиционните за България бавене на време и лежане по терена.

Още в 6-ата минута Антонио Аниете центрира остро от пряк свободен удар, Мирослав Будинов отклони леко с глава, пред вратата Георги Костадинов се размина и топката влетя в далечния десен ъгъл – 1:0 за „сините” с автогол на деветката на гостите.

Дунав отбеляза в 13-ата минута, но голът беше отменен за засада, която бе маркирана още при паса към Бранимир Костадинов зад Прохазка. Васил Шопов опита да изкара дузпа, но получи само жълт картон за симулация след посягане на Сърджан Лукин с ръка.

Михаил Милчев пресече последния пас на Адениджи, а в 29-ата минута Краев не уцели празна врата, след като Аниете елиминира един защитник и вратаря и му поднесе на около 14-15 метра от целта.

Самир Аясс насочи неточно след центриране на Христофор Хубчев от лявото крило, а Станислав Антонов се разтегна и с една ръка спаси сигурен гол при шут на Сашо Александров към долния ляв ъгъл.

Мачът стана още по-атакуващ, бърз и приятен за окото след почивката, а снегът не спираше да прехвърча на „Герена”.

Георги Костадинов беше изведен от Краев сам срещу Станислав Антонов, но вратарят спаси удара. Веднага пред другата врата Николай Кръстев увисна след корнер, но Будинов не успя да намери вратата с глава отблизо.

Младият национален вратар на Левски обаче прояви страхотен рефлекс в 56-ата минута и инстинктивно спаси с коляно удар на Карагарен от непосредствена близост при центриране отдясно.

Васил Шопов се измъкна зад защитата и прехвърли младия вратар, но не му остана ъгъл за стрелба. Божидар Краев остана очи в очи с вратаря след финт, но стреля право в Антонов.

В следващата атака Дунав направи по-фрапантен пропуск и Будинов съвсем сам на втора греда не успя да вкара с глава, а заби топката в земята, тя тупна и мина над целта. Пак в ответната атака Станислав Иванов се възползва от това, че Патев позволи на един дълъг пас да го прехвърли и се устреми към вратата, ала се замота с удара, който бе париран. При последвалия корнер Михаил Милчев спря с ръка топката в наказателното на Дунав, но съдията прецени, че не е имало умисъл.

Краев направи поредния си голям пропуск в 64-ата минута, когато напредна до вратарското поле и пак не уцели вратата, а би встрани. Резервата Юлиян Ненов не може да преодолее Кръстев от малък ъгъл.

Николай Митов изненадващо извади Де Ноойер и пусна Нар и така се лиши от опорен халф.

Дунав стигна до изравнителен гол в 76-ата минута и точно както при успеха над шампиона Лудогорец в Разград, негов автор стана Самир Аясс с глава. Георги Костадинов загуби топката в половината на Левски, Аясс изведе Бранимир Костадинов вляво, Кръстев спаси удара, но отскочилата топка бе посрещната с глава пред голлинията от Аясс, който надскочи двама в синьо и изравни – 1:1.

Юлиян Ненов би покрай гредата при нова акция на гостите, а друга резерва – Франсис Нар, шутира слабо от добра позиция и не затрудни Антонов. Лукин не уцели топката в наказателното поле и стана пас за Аниете на втора греда, мерникът на испанеца също не беше точен.

Вратарят на Дунав Станислав Антонов пазеше брилянтно днес и в 85-ата минута с пръсти изби бомба на Нар над гредата в корнер.

Следващата събота Левски играе дерби с ЦСКА, а ден по-рано Дунав очаква да се завърне в Русе при домакинство на Локо (Пд).

Championship Round

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Лудогорец 28 21 5 2 49 68
2 Левски 29 16 8 5 26 56
3 ЦСКА 28 15 7 6 22 52
4 Дунав 29 12 9 8 3 45
5 Черно Море 28 12 7 9 3 43
6 Локо Пд 28 10 9 9 -1 39

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки