Стефан Савич: За мен бе чест да играя срещу Бербатов

"Ядосвам се след тежки загуби, тогава усмивката слиза от лицето ми"

Стефан Савич: За мен бе чест да играя срещу Бербатов

Защитникът на Атлетико (Мадрид) Стефан Савич даде ексклузивно интервю за предаването "Код спорт" по TV+. Той е роден на Балканите, но мълвата за таланта му бързо приковава погледите на европейските грандове. Преминава от Партизан (Белград) в Манчестър Сити едва на 20 години и печели шампионската титла на Англия. Кариерата му продължава на Ботуша, където облича екипа на Фиорентина. След италианския си период акостира на "Висенте Калдерон". С Атлетико има един загубен финал в Шампионска лига, но не спира да мечтае за триумф в турнира на богатите. Защо това да не се случи след месец?

- Стефане, благодаря, че се съгласи да говориш за българското спортно предаване "Код Спорт". Как се чувстваш, когато съперници на терена са ти Меси, Суарес, Роналдо, а на тренировките трябва да се изправяш срещу Гризман и Торес? Ситуацията изглежда сложна...

- Имам възможността не само да играя срещу най-добрите играчи в света, а и да тренирам с такива. За мен е голяма чест, но това също така ми помага да напредвам в кариерата си. Отнася за всяка една ситуация на тренировките, тъй като до мен са Гризман, Гамейро, Кореа, Торес, Караско и останалите офанзивни играчи. Благодарение на тях напредвам. Преди, когато бях в Манчестър Сити, пак имах привилегията да бъда в отбор с големи играчи каквито са Агуеро, Тевес, Джеко, Балотели и останалите. Нямат край... Когато тренирам с тях, всичко е по-лесно след това на мачовете, а самият аз ставам по-добър играч.

- Твърдиш в интервюта, че Диего Симеоне е най-добрият треньор в света. Какво научи от него?
- Казвам, че е един от най-добрите. Той ми помага много, показва ми как да напредвам. Отделя внимание на всеки детайл и дава всичко от себе си във всеки мач, във всяка тренировка. Всички ние можем много да научим от него.

- Допада ли ти борбения, здравия стил на Атлетико?
- Това може би е стилът, който най-много ми приляга. Винаги сме агресивни, много борбени, гоним всяка топка във всеки един момент. Това ми допада и играта ми го доказва.

- Когато подписа с Атлетико, каза, че идваш да печелиш трофеи. На 28 май миналата година играхте финал в Шампионската лига. Този мач на "Сан Сиро" ли е най-тежкият в кариерата ти?
- Във футбола такъв мач по принцип остава дълбока следа в играчите, остави конкретно и в мен. Бяхме толкова близо до триумфа. Стигнахме до финала, изхвърляйки голямата Барселона в четвъртфинала и страховития Байерн в полуфинала. Стигнахме до мача с Реал, който е черешката на тортата след дългия път в турнира. Преживяхме тежко загубата. Не я заслужавахме, стигнахме до изравняване, дори пропуснахме дузпа и накрая изгубихме при рулетката на дузпите. Знаете, че те са лотария. Но от такава загуба боли най-много. Тежко я преживях.

- Какво ви каза в съблекалнята Диего Симеоне?
- Никой не говори след мача. Всички мълчахме. В съблекалнята беше пълна тишина.

- Играл си в три от топ първенствата в Европа - английското, италианското и испанското. Какви са разликите помежду им и къде ти беше най-трудно?
- Имах щастието още преди да съм навършил 26 години да играя в трите най-добри първенства в света. Това е огромен опит. Всяко от трите има по нещо специфично. В Италия се обръща голямо внимание на тактиката, те са много напреднали в това отношение. В Англия се играе отворен футбол, влиза се здраво, на моменти дори грубо. По това време бях много млад и добих ценен опит. Беше голяма промяна да премина от сръбското директно в английското първенство. Вероятно в този момент не бях готов за толкова голямо предизвикателство, но със сигурност придобих опит. След това изкарах три години в Италия, където се усъвършенствах значително и пристигнах в Испания вече завършен играч. Уверено мога да кажа, че Примера дивисион е най-силното първенство в света. Както знаете и сами в последните години и Шампионската лига, и Лига Европа, се печели от испански отбори. Това не е случайно.

- Отиде в Англия на 20 години. Коя беше най-голямата трудност? Беше много млад, как гледаше на звездите?
- На 20 години преминах от Партизан (Белград) в Манчестър Сити и се озовах сред звездите. Както се казва, не знаех как изглеждат на терена, а изведнъж получих шанса да бъда до тях. Това беше безценен опит. Голяма помощ ми оказа Александър Коларов, прекарвахме много време заедно, разбирахме се отлично. Отношенията ми с него направиха далеч по-лесен престоя ми в Манчестър.

- Когато премина в Англия вестниците обявиха, че пристига най-добрият млад централен защитник. Защо остана в Англия само един сезон?
- Знаете, че за защитниците опитът е много важен. Тогава бях много млад, а и сега според мен най-добрите ми години тепърва предстоят. Изиграх 21-22 мача в тази една година. Това, което ми трябваше най-много, е постоянство. На тези години е много важно да играеш редовно, но реално нямаше как да получа въпросното игрово време в Сити в онзи момент. Затова и сам поисках да напусна. Това беше много важно за кариерата ми. От Фиорентина ми обещаха, че ще играя постоянно и приех предложението. По-късно се оказа, че решението ми е било правилно.

- Стана шампион на Англия в онзи луд, луд последен двубой с Куинс Парк Рейнджърс през 2012-а. Какво си спомняш от този мач?
- Спечелихме първенството в последните секунди. Наистина беше луд мач! Всички си мислехме, че вече сме шампиони, че сме спечелили този мач и изведнъж в 88-ата - 89-ата минута губехме с 1:2. Целият стадион плачеше, никой не можеше да повярва, че ще загубим титлата, която отборът беше чакал повече от 40 години. Но дойде голът на Джеко за 2:2, а веднага след това и голът на Агуеро за 3:2. Настана пълна лудница! Но после ни беше още по-сладко, че станахме шампиони по този начин.

- И фиеста...
- Да, наясно сте как е.

- В Англия си играл срещу двама българи - Стилиян Петров и Димитър Бербатов. Трудно ли ти беше? Какво ще кажеш за тях?
- Те са опитни и доказани играчи в световния футбол. Беше чест да играя срещу Бербатов, който е класен нападател. Знаете колко силно играеше в Манчестър Юнайтед. И двамата са страхотни и като играчи, и като хора.

- Имаш мачове за Черна гора срещу България на ниво младежи и мъже, в които нямаш загуба. Сещаш ли се за някой друг български футболист, освен за Стилиян Петров и Димитър Бербатов?
- Разбира се. Имах възможността да срещна Мартин Петров, докато бях в Манчестър. По това време и той беше в Англия. Той също е страхотен човек и класен футболист. 

- По-трудно ли е за играчите от Източна Европа да пробият в топ първенствата на Европа?
- Доста е тежко да смениш Черна гора, Сърбия, България, Румъния със Западна Европа. Но колкото е по-тежко, толкова по-голямо е желанието за успех и толкова повече се борят за успехи младите играчи. Нашият глад за победи е може би по-голям от този на играчите, които са родени в Испания, Италия, Англия. Това ни различава от всички останали.

- Кое дерби е по-тежко - в Белград, когато играят Партизан и Цървена звезда или в Мадрид при сблъсъка на Атлетико и Реал?
- Вероятно е по-тежко да играеш в мача Реал - Атлетико, защото нивото на футбола е много, много високо. Но аз пазя най-ярки спомени от дербито Партизан - Цървена звезда. Знаете как е при нас - като се роди детето и вече се знае, че или ще е фен на "звездашите", или на "гробарите". Аз винаги съм бил от Партизан. Откакто се помня. Освен всичко, детската ми мечта се сбъдна и заиграх за любимия си отбор. И да, да...напрежението в сръбското дерби е много голямо.

- Срещу кой нападател ти е било най-трудно?
- Ясно е, че когато във всеки мач играеш срещу класни нападатели, няма как да си победител във всички единоборства. Никой не е застрахован от грешки. Както ви казах и в началото, имам шанса да играя срещу най-добрите нападатели в света. Всеки един от тях е труден за опазване, всеки има своите специфики.

- Най-силните ти години са във Фиорентина. Как изградихте силната връзка с треньора Винченцо Монтела?
- Той ми оказа голямо влияние. Работихме заедно три години. При него минах дълъг път и се развих - от млад играч станах завършен играч. Имаме отлични отношения. Радвам се, че сега си върши добре работата и в Милан. Сигурен съм, че в бъдеще ще постигне резултати. 

- Кой беше футболният ти идол като дете?
- Алесандро Неста. Гледах негови мачове, попивах какво прави на терена.

- Защо той?
- Не знам точно. Като малък гледах много италиански футбол. Винаги ми е харесвал стила му на игра. 

- Харесва ли ти живота в Мадрид? Лесно ли се адаптира?
- Свикнах бързо, но това не е сложно. Климатът е отличен, има много слънчеви дни, градът е красив. 

- Договорът ти с Атлетико е до 2020 година. Може ли тук да приключи кариерата ти?
- Тук съм вече два сезона, имам договор за още три. Чувствам се отлично, вписах се в отбора, момчетата ме приеха много добре още от първия ден. В момента в главата ми има само една мисъл - как да играя още по-добре за Атлетико. А какво ще стане след това, ще видим. Истината е, че тук ми е много добре и това е отборът, в който искам да продължа кариерата си.

- Кой е най-добрият ти приятел в Атлетико?
- Най-много време прекарвам с вратаря Облак и Вършалко. Говорим на един език. Манталитетът ни е един и същ. Ян е словенец, а Шиме е от Хърватия. Разбираме се добре и сме приятели.

- Какви са целите ти тази година?
- Вече съм казвал, че съм тук, за да печеля купи. Надявам се тази година да спечелим някой от трофеите.

- Тежка ли ще е борбата между Атлетико и Севиля за третото място в Примера?
- Ще е голяма битка. Реал и Барселона са далеч пред нас, но не и недостижими. Да не забравяме също Виляреал и Реал Сосиедад, които правят отличен сезон. И явно битката за Шампионската лига ще продължи до последния кръг.

- На кой терен в Испания се играе най-трудно?
- Не бих посочил конкретна арена. Има много тежки места, никъде не е леко, когато гостуваш и не си на своя си терен. 

- Постоянно се усмихваш, но може ли нещо да те натъжи?
- Разбира се. Ядосвам се след тежки загуби, тогава усмивката слиза от лицето ми. Опитвам се обаче да бъда оптимист и да мисля позитивно. 

- За какво мечтае Стефан Савич?
- Здравето е най-важното. Всичко останало човек може сам да постигне. Със здравето идва и щастието.
Алваро Мората отново се връща в Ювентус?

Испанецът може да бъде напусне Атлетико Мадрид през лятото

Голов рекорд във Висшата лига беше счупен

Доскорошното върхово постижение беше 1084 гола

Барса още се чуди за Серхи Роберто

Вижте подробности

Анчелоти приветства решението на Шави

„Струва ми се правилно, той върши добра работа и познава добре Барселона“

Карагър съветва Ливърпул да помисли за Нунес

Вижте подробности

Рио Фърдинанд каза от какво зависи бъдещето на Тен Хаг

Вижте какво заяви легендата на Манчестър Юнайтед

Президентът на ПСЖ отново скочи срещу Суперлигата

"Попитах президента на Барселона кога ще се откажат от тази глупава идея"

Шави: За 3 минути се разбрахме да остана

Вижте какво заяви треньорът на Барселона

Пеп: Де Дзерби върши изключителна работа в Брайтън

"Те имаха доста проблеми и важни футболисти бяха продадени"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки