Явор Вълчинов: Най-вероятно ще съм до май

Локомотив София в този си вид не е готов догодина да преследва промоция

Явор Вълчинов: Най-вероятно ще съм до май
На 20 декември Явор Вълчинов пое Локомотив София, Дотогава 42-годишният бивш футболист на червено-черните бе работил само като помощник-треньор на Стойчо Стоев в Лудогорец и Левски. Железничарите, които преди година играеха в четвърта дивизия, но бяха поканени във Втора лига, бяха близо до зоната на изпадащите Тимът направи сравнително добра зимна селекция и подготовка и записа 4 победи, 2 равенства и 2 загуби в изминалите 8 кръга през пролетта. Това помогна Локо Сф да се изкачи в средата на класирането. Проблемът с финансирането обаче си остава, като собственикът Иван Василев на няколко пъти обяви, че сам трудно ще успее, но няма да се предаде. Той усилено търси спонсори, като стигна дори до Африка. За всичко това Вълчинов се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" за неговото бъдеще и дали следващия сезон червено-черните могат да гонят завръщане в елита. Там, където е тяхната естествена среда.
 
Г-н Вълчинов, има ли светлина в края на тунела за Локомотив София?
- Този въпрос не е към мен. Трябва да питате шефовете за клуба Локомотив. Относно отбора, мисля че върви нормално през пролетта. Допуснахме две загуби, имаме и две равенства, а останалото са победи - четири, така че на този етап Локомотив се представя сравнително добре. Хората са на стадиона.
 
Говорите ли си със собственика Иван Василев за бъдещето на Локомотив София и това какво предстои за клуба и съответно тима през следващия сезон?
- Да, имаме разговори в тази насока, но засега конкретно решение по Въпроса няма.
 
Какво ще е вашето бъдеще начело на отбора?
- По принцип имам договор за година и половина, но най-
вероятно ще съм до май месец.
 
Как ви се вижда нивото на футбола във Втора лига?
- Групата е интересна. Отборите са равностойни. Играят доста български футболисти, В по-голямата си част млади момчета, което е радващо. Малко не ми харесва това с вторите отбори. В случая с тези на Лудогорец и ЦСКА, защото могат да си свалят футболисти от първия тим, когато си поискат. Това накланя везните в една посока и за мен не е много удачно, но такива са правилниците и ние трябва да ги спазваме.
 
Етър ли е заслуженият лидер и как виждате битката за промоция?
- От отборите, с които играхме дотук, бих отличил Етър, Септември София, Поморие, вторите тимове на Лудогорец и ЦСКА. Всички те са на много добро ниво. Сега ни предстоят срещи с Царско село, Созопол, Несебър, Витоша Бистрица. Те също са силни. Като цяло възможностите са изравнени и отборите, които успяват да извлекат максимума като точков актив във всеки един мач, логично са начело.
 
На вас как ви се отразява престоят в Локомотив София, чрез който се докоснахте до това да сте старши треньор?
- Благодарен съм на господин Василев, че ме покани да работя в родния си клуб. Беше предизвикателство за мен от гледна точка на това, че хем съм в любимия си отбор, хем като старши треньор. Доколко се справям, оценката няма да я дам аз, но за мен е удоволствие и се старая да се развивам и с отбора да си бъдем взаимно полезни.
 
Честно казано обаче, този Локомотив сякаш не е готов да гони промоция в Първа лига догодина, след като тази
нямаше право по административни причини. Съгласни ли сте?
- Да, Локомотив София, в този си вид, не е готов догодина да преследва промоция в Първа лига. Трябва много неща да се осигурят, да се подобрят. Да се направи нужната селекция, за да може отборът да гони влизане в елита. Принципно това е и моята амбиция. И поради този факт, че, неяснотата е голяма, какво ще се случи с Локомотив София след един месец, може би по-скоро не бих останал. Ако отборът заяви амбиции за влизане в Първа лига, със сигурност бих продължил да работя. Но много важно е какво ще бъде положението след един месец. Рано е да говорим, нека да Видим какво ще се случи.
 
Проблемът сякаш е, че Иван Василев сам трудно ще успее да се справи без помощ от страна на спонсори...
- Да, и затова стигаме до този извод, че един отбор като Ботев Гълъбово например получава някакви средства от общината, докато господин Василев заслужава поздравления, че дава парите от джоба си. Човек, който дава лични средства за развитието на футбола, заслужава само похвали.
 
Ако всички тези неща, които бие ги искате - стабилност, селекция, организация, са на нужното ниво, предполагам, че може и да останете начело на тима?
- Да, но вижте, ние вече малко закъсняваме. Ако искаме да гоним дългосрочна цел, вече и със селекцията би трябвало да сме започнали да стягаме редиците. Но в момента нищо не се прави. В застой сме. Но, ако след един месец се променят нещата и ако амбициите на Локомотив скочат колкото моите на този етап, разбира се, че ще продължим.
 
Поддържате ли връзка със Стойчо Стоев, с когото бяхте тандем в Лудогорец и Левски?
- Да, ежеседмично се чуваме или виждаме. Даже беше на мача с втория тим на ЦСКА.
 
Предполагаме, че ако има някакво развитите около него, отново ще го последвате?

- Аз му пожелавам да има някакво страхотно развитие около него. А дали пътищата ни ще се съберат отново или ще останат разделени, в момента никой не може да каже. 

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки