Бастиан Швайнщайгер: Ако мислех за парите, щях да отида на изток, а не на запад

В Европа имаше само 2 тима, за които мога да играя, и това са Байерн и Юнайтед, твърди германската легенда

Бастиан Швайнщайгер: Ако мислех за парите, щях да отида на изток, а не на запад
Немската легенда Бастиян Швайнщайгер от близо месец е част от Чикаго Файър. Ето какво сподели бившият халф на Байерн и Манчестър Юнайтед за началото на кариерата си МЛС пред sport1.de. Естествено, интервюто с него нямаше как да не започне със забавния момент от неговото представяне, когато местен журналист го попита дали с тима си може да спечели... световното.
 
Първо и преди всичко да започнем с най-важния въпрос. Как върви подготовката за световното с Чикаго?
- Много добре (смее се). Това беше весела случка. Нямам нищо против репортера, който ми зададе този въпрос, но в Америка е по-различно. Всички знаят за различните световни серии в отделните спортове.
 
- Какво си помислихте, когато ви бе зададен този въпрос. Не почнахте ли да съжалявате за промяната?
- Не (смее се пак). Всъщност, аз разбрах въпроса, но не можех да повярвам, че това е точно така и заради това попитах нашия генерален мениджър дали е точно така. Сега изглежда забавно. След това се срещнах с журналиста и той се извини за случката. Той е точен и приятен човек.
 
- Звезди като Пеле и Бекенбауер са играли в САЩ преди години, след това дойдоха времената на Бекъм, Кака и Пирло. Техните решения да играят там повлияха ли и на вашето?
- Аз винаги съм следял какво става в МЛС. Също така говорих и с Франц Бекенбауер за живота и футбола в Америка. Той ми каза, че най-добре си е изкарал именно в САЩ. Всичко това ме направи крайно любопитен и се получи перфектно с трансфера ми в Чикаго. Визията за бъдещето на клуба също ме впечатли. В края на краищата аз не играех редовно в Манчестър Юнайтед, а толкова много обичам да съм на терена.
 
- Как се решихте на тази сериозна промяна?
- Разбира се, интерес към мен имаше и от други клубове от Европа. Аз обаче бях казал ясно на всички, че в Европа има само два отбора, за които мога да играя и това са Байерн и Юнайтед. Точно заради това се получи толкова добре офертата от Чикаго. Бях впечатлен от начина, по който треньорът Нелсон Родригес разговаря с мен. Естествено, самото първенство също е интересно за мен. Аз също така исках да направя следващата стъпка и да видя как е в Америка. С опита, който вече имам, мога да кажа, че това беше правилно за мен решение.
 
- Каква е разликата между Мюнхен и Манчестър?
- Мисля, че това бе правилно решение да сменя Мюнхен с Манчестър. Винаги съм искал да печеля Шампионската лига и точно заради това играх толкова много за Байерн. В крайна сметка успях през 2013 година. Така завършихме една велика ера за клуба. След това трансферът ми в Манчестър бе много важен. Луис ван Гаал ми се обади, искаше да постигне успехи с Юнайтед. В началото всичко се развиваше отлично. Бяхме начело в класирането заедно с Лестър, но получих контузия. Все пак в края на сезона спечелихме Купата на Англия. Това си е сериозно постижение.
 
- Какво се промени с идването на Мауриньо и защо той не ви използваше?
- Разбира се, аз бях изненадан. Аз обаче се надявах, че всичко ще се промени и аз отново ще играя за Юнайтед, което все пак се случи.
 
- Златан Ибрахимович каза преди време, че няма нищо против промяната и би се пробвал някой ден в МЛС. Някой като него може ли да играе с успех в САЩ?
- Определено е точно така. Такива като него са много важни за развитието на МЛС. Той е професионален спортист и ще донесе много качество на терена.
 
- Тоест, той ще е толкова голям ексцентрик, колкото сме свикнали да виждаме на терена?
- Той харесва да е такъв на терена. Като футболист той е един от най-добрите, с които съм играл. Впечатлен съм от него.
 
- Хората казват, че приключилите за големия футбол играчи отиват в МЛС, за да си напълнят джобовете и да поритат в една по-спокойна и лесна лига. Какъв е вашият коментар?
- Ако беше така, щях да отида другаде. По-скоро на изток, а не на запад. Това мнение не изигра роля в решението ми. В моята кариера най-важни са били чисто спортните аспекти.
 
- Сега сте в сравнително слаб тим в МЛС...
- Разбира се, аз знам, че Чикаго Файър не е сред най-добрите в МЛС. Визията на клуба за бъдещето и стилът на треньора обаче ми харесаха и аз заради това подписах. В последните години Чикаго е по-скоро малко огънче, но има шанс да направим изненада още този сезон и да се класираме за плейофите.
 
- Какви са ви първите впечатления от града?
- Страхотни. Чувстваме се отлично. Хората са много приветливи и топли и ни помагат от първия ден. За нас с Ана бе много лесно да започнем нов живот тук. Да, няма 70 000 или 80 000 на мачовете, но има много позитивна енергия и чудесно настроение по стадионите.
 
- Вие сте също и голям фен на баскетбола. В Чигаго Булс играе Паул Ципшер, с който се познавате от Мюнхен. Видяхте ли се?

- Имах шанс вече да гледам един мач на Булс с Кливланд. С Паул се видяхме след него и си поговорихме. Радвам се за него, че вече намира своето място тук. Разменихме си номерата и се разбрахме да се видим при първа възможност. 

ТОВА БОЛИ! Евертън спря Ливърпул за титлата (ВИДЕО)

"Гудисън" видя отново триумф над червените след 14 г.

Тен Хаг чете конско на...медиите

Мениджърът на Юнайтед бесен след публикации за мача с Ковънтри

Арсенал се завърна на върха след важна победа над Уулвс (ВИДЕО)

Лондончани се върнаха към победите

Манчестър Сити излъга Челси и се класира за финала на ФА Къп (ВИДЕО)

Бернардо Силва вкара единственото попадение в срещата

Брентфорд разби Лутън при визитата си, вкара 5 гола на противника си (ВИДЕО)

Между двата тима се получи доста интересен мач

Уест Хам и Нюкасъл обмислят треньорска промяна, и двата тима с мераци към Сари

Италианецът може да избира

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

Деле Али: Всяка сутрин се будя с мисъл за Мондиал 26

Халфът не е играл от над 400 дни

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки