Хичо: На Краев му е време за чужбина, трябва да излезе навън

Полето и Спартак Москва са най-готови за шампиони, Урал може да спечели Купата на Русия, уверен е крилото

Хичо: На Краев му е време за чужбина, трябва да излезе навън

Николай Димитров - Хичо се превърна в един от най-добре представящите се наши играчи в чужбина. Тои премина в руския Урал през зимата, като набързо се превърна във водещ играч на тима и помогна за оцеляването му в Премиерлигата. Отделно от това, Димитров и колегите му се класираха на фи­нала за Купата на Русия, като на 2 май ще се изправят срещу Локо Москва. С футболиста, който е представляван от мениджъра Мирчо Димитров, говорим часове, след като него­вият Урал е загубил с 0:1 от Спартак Москва. Там играе големият приятел на Хичо - Ивелин Попов. За миналото в Левски, за настоя­щето в Русия, за българския футбол и за та­лантите на „Герена" - ето какво каза Димит­ров пред „Меридиан Мач".

-Хичо, през зима­та премина в рус­кия Урал. Там се ут­върди и освен, че се спасихте, се кла­сирахте на финала за Купата на Русия. Явно този трансфер възроди кариерата ти?
-Попаднах на доб­ро място в Урал. От­борът е отличен, всичко е страхотно. Изпълнихме целите си на 90% в първенс­твото, а и сме на фи­нал за Купата срещу Локо Москва.

-Те са в доста добра форма през пролетта...
-Да,   в силна фор­ма са. Но пък и ние показахме добри не­ща срещу тимове като ФК Краснодар и Рубин. Мисля, че в този мач, който ще се играе в Сочи, няма фаворит.

- Преминаването ти в Русия беше изненадващо, как се стигна до него?
-Аз бях късметлия, защото в Славия Александър Тарханов ми беше треньор. Да ви кажа честно, не бях плани­рал да ходя пак в чужбина толкова ско­ро. Тарханов обаче ми каза, че иска да ме вземе в Урал. Съг­ласих се и така се стигна до трансфера.

-Вече игра в Тур­ция и Гърция. Как ти се вижда руското първенство?
-По-физически е футболът, с което ед­ва ли бих изненадал някой. Има много класни футболисти в Премиерлигата. Това е едно от най-силни­те първенства в Евро­па.

-В последния ви мач паднахте от Спартак Москва с 0:1, където играе твоят добър прия­тел Ивелин Попов. Те ли са най-готови за титлата?
-Доста добър от­бор са Спартак Мос­ква. Потенциалът им е много сериозен, а освен това ние има­хме много наказани футболисти от мача със Зенит. Пожела­вам му успехи на Попето и дано вземат титлата. За мен те са номер 1 и според мен ще са шампио­ни.

-Въпреки че Попето е част от си­гурния шампион, за него постоянно се твърди, че ще на­пусне през лятото. Как се чувства той в Спартак?
-За никой не е приятно да е резер­ва. Но Спартак е голям отбор, нор­мално е да има ротации в състава. Поле­то не обръща внима­ние и когато му се от­дава възможност, я използва.

-А ти вече свикна ли с живота  в Русия?
-Рус­кият и бъл­гар­ският език си приличат. Още ми е трудно да отвръ­щам   по време на разговор, но ще свик­на (смее се). Екатеринбург е много град, има всичко, от което един спортист има нужда. Ско­ро ще дойде и семей­ството ми. Моят дого­вор с Урал е до 2019 г.

-Как видя българ­ското първенство, след като се върна за няколко месеца през есента?
-Със сигурност ни­вото е спаднало. Това обаче е логично с ог­лед на липсата на средства. В първенс­твото само един-еди­нствен отбор може да се противопостави на средноевропей­ските тимове. Става дума за Лудогорец. Всички други са от една черга. Лев­ски и ЦСКА, дори и с тези публики, са в не­завидно положение. А не е тайна, че за Левски ми е доста неприятно.

-През годините доста често името ти се спрягаше за завръщане на „Гере­на". Защо не се стигна до такова, а ти премина в Сла­вия през есента?
-Преди да подпиша със Славия, имаше вариант и желание от моя страна да се върна в Левски. От клуба обаче не по­желаха това да се случи. Още веднъж, преди известно вре­ме, можеше да се върна на „Герена", но в и в двата слу­чая ми казаха, че нямат нужда от мен.

-Как се чувс­тваш като юноша на Левски да гле­даш момчетата от школата по други отбори,а на терена да играят съмни­телни чужденци?
-Не е приятно. Не заради мен, а за другите момчета. Те не заслужават тази съдба.

-Една от причи­ните за фалита на ЦСКА бе именно множеството чуж­денци, които след това заведоха де­ла за хиляди евро срещу клуба...
-В момента фут­болът е машина за пари. В крайна сметка обаче се вижда, че поне в България от това няма смисъл.

-Все пак на „Ге­рена" шансове по­лучават повече юноши - като Бо­жидар Краев, Ста­нислав Иванов, Николай Кръстев...
-Следя ги и три­мата. Но според мен на Божо Краев му е време за чужбина, трябва да излезе навън. В България вече няма някъде да развива своя по­тенциал.

-Би ли го препо­ръчал на някой руски отбор?
-Бих го препоръ­чал, естествено. То­ва ще бъде крачка напред за него. Тук след година ще се играе световното първенство.

-Като стана дума за Мондиала в Ру­сия вие открихте един от стадиони­те, на които ще се играят мачове -„Крестовски" в Санкт Петербург. Но ви порязаха здраво срещу Зе­нит с тези три чер­вени картона...
-Направо ни уни­щожиха. Очаквах­ме, че ще ни поре­жат, но чак такова нещо... на стадиона имаше важни хора, политици, бизнес­мени. Те са чакали около 10 години да построят това съо­ръжение. Знаехме, че няма как да оти­дем и да развалим празника на Зенит. След мача дори иг­рачите им не се радваха на победа­та с 2:0, защото знаеха, че им е по­дарена.

-А защо в толко­ва богат клуб като Зенит през този сезон няма нужните резултати?
-Парите не са га­рант за успехи. Таки­ва има и в Рубин, но те имат много проб­леми. Ако им разбе­рете бюджета, ще се хванете за главата. Треньорът на Зенит Мирча Луческу е за първа година в Русия и явно му трябва вре­ме.

-Вече писахме, че ден преди да тръг­неш за лагера на националите преди квалификацията с Холандия (2:0) са ти казали, че се отказ­ват от теб. Как би коментирал тази конфузна ситуация?
-Казаха ми, че от­падам малко преди да тръгна. От нацио­налния отбор не ми се обади никой. Нап­рави го администра­торът. Селекционерът не се свърза с мен. Аз обаче няма да направя проблем. От такива неща не се засягам. Ако ме пови­кат отново, съм готов да се отзова.

-Не те е ли е яд, че не игра в Запад­на Европа?
-Честно да ти ка­жа, съм се замислял по този въпрос. Мно­го са причините. Сега обаче гледам да се наслаждавам на всяка тренировка и на всеки мач. Все пак кариерата е до вре­ме.

-Какъв човек е Александър Тарха­нов. Класира Сла­вия в Европа за пръв път от 20 годи­ни, а сега води ус­пешно Урал?
-Много е трудно да не се разбираш с Тарханов. Излъчва ог­ромно спокойствие, налага млади играчи. Прави го навсякъде, и в Урал сега, и в Славия преди това. Според мен всеки, работил с него, трябва да се чувства късметлия.

-Не те ли е яд, че не напусна Левски по-рано? Ти преми­на в Касъмпаша, ко­гато бе на 22 годи­ни...
-Аз тогава бяха много млад и разсъж­давах по такъв начин. За малко закъснях. Честно казано, не бях амбициран да ходя в Турция. Но там се задържах 5 години и натрупах безценен опит.

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

Лийдс и Груев се отдалечиха от промоция във Висшата лига (ВИДЕО)

Отборът на българина допусна изненадващо домакинско поражение

Десподов с голямо признание в Гърция

Наредиха го сред най-добрите крила в първенството

Официално: Петев вече не е треньор на Университатя

Двете страни се разделиха по взаимно съгласие, с българина си тръгват още трима треньори

"Специален футболист е този български халф"

Хвалят Филип Кръстев в Нидерландия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки