Сензациите в пресата: УЕФА заличи ЦСКА

Гробна тишина на "Герена", Левски си връща юноша от Локо (Пд), Ботев преговаря за национал

Сензациите в пресата: УЕФА заличи ЦСКА

Сензациите в родната спортна преса на 16 май, вторник, 2017 година:

Меридиан мач: УЕФА заличи ЦСКА от ранглистата си

Около месец пре­ди жребия за евротурнирите за сезон 2017/2018 фалира­лият рекордьор по титли на България - ЦСКА, не фигу­рира в клубната ранглиста на УЕФА. Към този момент „армейците" имат коефициент от 4,175, но той е пре­махнат от официал­ния сайт на евро­пейската централа.

Там обаче е друг фалирал тим - Ло­комотив (Сф), а съ­що така и Литекс (Ловеч). Ако този статут се запази, това означава, че нито един БГ отбор няма да играе от името и с коефици­ента на ЦСКА в Европа.

Последното об­новление на ранг­листата е от 12 май 2017 г. и там попа­дат всички БГ отбо­ри, които са играли в евротурнирите по­не в един сезон през последните 5 годи­ни, като изключени­ето е ЦСКА: Те са следните: Лудогорец - 34,175, Ботев (Пд) и Берое - 4,675, Левски -4,425,  Литекс   - 3,925, Черно море и Локо (Пд) - 3,675, Славия - 3,425, до­като този на Бълга­рия е 3,175.

Според наредбите на УЕФА, за да иг­рае един тим в Европа, то трябва да са минали поне 3 години от основава­нето му, а по всичко личи, че централата припознава ЦСКА-София като чисто нов клуб.

Труд: Гробна тишина на „Герена”

За формата на един бъл­гарски отбор вече може да се съди не по резул­татите, а по медийните изяви на ръководителите. Типичен пример за това е „Левски". На „Герена" настана гробна тишина след поредното фиа­ско и загубата от „Локо" (Пловдив) с 1:2. След двубоя на „Лаута" спортният дирек­тор Даниел Боримиров изле­зе безмълвен. Мъките на отбора от терена пък се пре­несоха и пред микрофона, където Николай Митов види­мо се затрудняваше да отго­варя на въпросите на журна­листите първо от „Диема", а след това и от останалите медии.

И за да си спести нови неловки моменти като този, Митов взе кардиналното решение да не дава брифинг преди дербито с „Лудогорец". Няма лошо. Може би самият треньор е предпочел да рабо­ти повече и да говори поал­ко. А може би някой така да му е наредил.

В интерес на истината наставникът на „Левски" вече не е толкова колоритен пред камерата. Докато при първия си престой на „Герена" като старши треньор той ръсеше лаф след лаф, сега отгово­рите му са по-скучни и от играта на неговите футболи­сти. И логично някой ще си помисли, че са му запушили устата.

За последно Славиша Йоканович говореше „право, куме, в очи" преди и след срещите. И така сърбинът бързо се ока­за ненужен в „Левски". Явно не заради резултатите, защо­то... те бяха далеч по-добри от тези на сегашното тре­ньорско ръководство

Меридиан мач: Левски си връща юноша от Локо (Пд)

Левият бек на Локо (Пд) Иван Горанов може да се за­върне в родния си Левски за новия се­зон. Причината е, че „сините" имат само един класически ляв бек - Веселин Ми­нев, който през есен­та ще навърши 37 години. Негова ал­тернатива са Сашо Александров и Ан­тон Огнянов. Първи­ят обаче не се предс­тавя добре на тази позиция, а това се видя нагледно и в дербито с ЦСКА-София (0:3). Огнянов пък е крило и опре­делено не блести ка­то краен бранител.

Горанов дебютира за Левски през 2011 г., когато бе едва на 19 години. Той бе пуснат на терена от Ясен Петров в дву­бой срещу Видима-Раковски. След това заигра в Берое като бе част от сделката за трансферното не­доразумение Тодор Христов. В Стара Загора 24-годишният играч бе преквалифициран от крило в краен защитник. Именно като такъв бе привлечен и по-късно в Литекс. Част е от Локо (Пд) от миналото лято, като е твърд титуляр и през този сезон има 27 мача в елита. Ле­вият бек е бивш мла­дежки национал на България.

Друг от кандидатите за нов ляв защитник на Левски отново е „син" юноша -Христофор Хубчев от хита в родния елит Дунав. Със си­гурност „сините" ще привлекат нов краен защитник, като име­то му трябва да ста­не ясно най-късно до месец, когато вече ще е започнала лят­ната подготовка на отбора за новия се­зон.

Меридиан мач: „Канарчетата” преговарят с национал

Ботев е един от клубовете, които проявяват интерес към национала от състава на Берое Атанас Зехиров. Десният халф-бек, който в някои мачове бе използван и като атакуващ халф, ще стане сво­боден агент след края на сезона, а по последните ин­формации от Стара Загора той няма да получи ново пред­ложение. Причина­та е, че той често бе съпътстван от контузии, заради които загуби титу­лярното си място, но въпреки това настоява за по-ви­соко възнагражде­ние. През лятото обаче под Аязмото ще има поредно редуциране на бюджета.

Дунав (Русе) съ­що проявява инте­рес към Зехиров, но шефовете на Бо­тев вече водят конкретни преговори с юношата на ЦСКА. Преди време той бе част от трансфер­ните планове и на Левски.

Тема спорт: Голяма отборна премия чака драконите за Лига Европа

Ръководството на Дунав Русе е обещало голяма отборна премия на играчи и треньори, ако тимът успее да се класира за Лига Европа. До там може да се стигне, ако първо Лудогорец бие Ботев (Пд) във финала за купата. После това ще даде пра во на четвъртия в първата шестица да играе бараж със седмия на своя стадион.

Сумата ще бъде разделена между футболистите и наставниците. като според запознати на човек ще се паднат по над 3000 лева. Завишени премии са обещани и на утрешния съперник на русенци - Черно море. Там също не крият надеждите си за четвъртото място. С оглед на програмата обаче с най-големи шансове е Локо Пловдив, който четири кръга преди края изостава на една точка от варненци и Дунав. Отделно, черно-белите приемат и двата тима, а в последния кръг гос­туват на шампиона Лудого­рец, който ще излезе с резер­ви и юноши.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки