Разследват Монтана – Славия след доклад от УЕФА

При доказана вина отборите се изхвърлят от елита

Разследват Монтана – Славия след доклад от УЕФА

Прокуратурата започва разследване на мача между Монтана и Славия (3:4) заради съмнения за черно тото, пише „Меридиан Мач”.

До тези действия се стига в резултат на 33-страничен доклад, изпратен от УЕФА до БФС. Документът пък е предаден от футболния съюз до разследващия орган.

Срещата се игра на стадиона в Ловеч на 15 април и завърши 4:3 за „белите", като до 62-ата минута символичните домакини от Монтана водеха 3:1.

УЕФА цитира данните от Системата за откриване на измами при залагания, сочещи недвусмислено, че „провеждането или резултатът от тази среща са били неправомерно повлияни с оглед получаването на печалби от корупционни залагания".

За постигането на по-голяма достоверност и представителност са използвани данните на повече от 550 световни букмейкъри.

УЕФА отбелязва, че още преди мача в български букмейкър се получават неимоверно големи залози за загуба на Монтана, които довеждат до срив и неестествено ниски коефициенти за победа на гостите.

Това не може да се обясни с някакви драстични промени в състава, защото Монтана залага на малък брой млади играчи.

„При противниците им липсваха някои титулярни играчи от тяхната стартова листа, което единствено поражда съмнения относно почтеността на този мач", се казва в писмото от евроцентралата.

Големите пари за срещата се изсипват на живо в последните 25 минути от двубоя при резултат 3:3.

Тогава коефициентите за загуба на Монтана не нарастват с приближаване края на мача, което е нормална реакция в подобна ситуация, а напротив - рязко започват да падат.

Чак след 4:3 в 82-ата минута букмейкърите връщат коефициентите на обичайните нива, а последвалото „замръзване” на срещата показва, че нередностите са завършили.

От прокуратурата вече са уведомили ръководствата на Славия и Монтана за разследването, а още през следващата седмица ще бъдат проведени и първите разпити на играчи, взели участие в срещата.

При доказана вина Дисциплинарният правилник на БФС предвижда изхвърляне на клубовете с едно ниво по-ниско и спира отбора от доиграване на шампионата.

Член 46, т. 3 изисква също така отборът да бъде глобен с 40 000 лева. За играчите пък се предвижда изхвърляне от футбола за периода на присъдата, но не по-малко от 18 месеца. По същия начин се санкционират и замесените служебни лица - треньори, администратори, директори, президенти.

Член 3076 от Наказателния кодекс постановява, че всеки, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони другиго да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Посредникът за такова деяние пък се санкционира със затвор до три години и глоба до пет хиляди лева.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки