Стоичков си спомни сълзите от радост 25 г. след първия триумф на Барса в Европа

"След онзи успех Барселона започна да печели големи трофеи"

Стоичков си спомни сълзите от радост 25 г. след първия триумф на Барса в Европа

„Първият ми спомен е още преди да стъпим на терена.”

Това разказа Христо Стоичков по повод навършването на 25 години от първия европейски триумф на Барселона. Тогава каталунците биха с продължения Сампдория на "Уембли" с 1:0 след гол на Куман, а сега в-к „Мундо Депортиво” потърси за коментар двама от героите на "Дрийм тийма" - Христо Стоичков и Хосе Мария Бакеро.

„Бяхме ескортирани от полиция до стадиона, минахме покрай много фабрики. Феновете на Барса ни обграждаха и пееха: "Шампиони, шампиони!", а аз си помислих: „Много сме близо”. Ние бяхме отборът, който се наслаждаваше повече на терена. Знаех, че сме готови за първата си купа. Това бе и първият ми голям финал. Най-важният мач в живота ми. "Тук съм и мога да стана първият българин с Купата на европейските шампиони”, помислих си тогава”, спомня си Камата.

"Йохан Кройф се приближи до мен преди мача и ми каза: "Днес е твоят ден, излез и му се наслади. Играй добре". Той ми даде много увереност. Тренировката приключи. Аз стрелях на празна врата. Бях свикнал да оставам след занимания. В онзи момент видях, че Хосе Мари остава сам, помолих него и Роналд Куман да се доближат. Казах им: "Аз ще подам топката на Бакеро, ти я спираш и Роналд шутира, както знае. Останахме тримата, нямаше друг на терена. Не съм си и помислял, че ще има такава ситуация по време на мача. Видях къде е топката и къде ще се построи стената. Логично или трябваше да стрелям аз над стената, или Роналд в ъгъла на вратаря. Видях, че стената е прекалено близо. Хосе Мари се оплака и стената отстъпи назад. В онзи момент си помислих: "Нека направим това от вчера!". Така топката влезе там, където трябваше!”

„След мача се приближихме да поздравим публиката. Хората плачеха от радост. Феновете на Барса бяха пътували 30 ч с автобус, бяха взели самолети или влакове. През 1986 г. преживяха тежка загуба. На следващия ден посрещането ни в Барселона беше впечатляващо. Спомням си физиономията на треньора, когато слизаше от автобуса. Това беше Първата и затова беше толкова специална. Барса стана клуб, който започна да печели големи трофеи”, допълни Модерния ляв, а после бе запитан дали има прилика между триото Лео Меси, Луис Суарес и Неймар с онова отпреди четвърт век – Христо Стоичков, Микаел Лаудруп и Роналд Куман?

"Има прилики, защото Меси, Суарес и Неймар са много различни, както бяхме и ние. Роналд имаше прекрасна визия за играта, впечатляващо докосване, Михаел беше различен и експлозивен. Аз имах агресия и скорост."

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки