Васил Шопов: Русе е в еуфория за мача с Левски

Васил Шопов е един от най-силно и постоянно представящите се футболисти на сензацията в Първа лига Дунав

Васил Шопов: Русе е в еуфория за мача с Левски

Васил Шопов е един от най-силно и постоянно представящите се футболисти на сензацията в Първа лига Дунав. Офанзивният халф взе участие в 31 шампионатни мача, в които реализира шест гола. Юношата на Спартак Плевен говори пред "Тема Спорт" за предстоящия мач с Левски, на какво се дължат успехите на русенци, работата с Любослав Пенев и Веселин Великов и кой гол няма да забрави.

Васко, на Дунав предстои важен мач срещу Левски. През сезона нямате победа над съперника, ще успеете ли да я постигнете от четвъртия опит?
- Дано да успеем. В началото на пролетния полусезон направихме 2:2 с Левски 8 Разград, като тогава според мен отсъдиха несъществуваща дузпа за съперника - преди нея имаше фаул за нас. На Терена" също се представихме добре и завършихме 1:1. Мисля, че може би вече е дошъл моментът да спечелим. Още повече че играем в Русе. Ще има доста публика на наша страна, а това винаги е от значение. При нас няма напрежение, но има такова в Левски - в този клуб винаги е така. Мисля, че ще успеем да спечелим. Ще се хвърлим здраво. Хиксът също не е лош резултат за нас. Ако в началото на сезона някой ми беше казал, че когато приемем Левски, всички ще говорят за победа, нямаше да повярвам. По-скоро тогава бих си казал: "Ако вземем точка, ще бъде супер". Но сега усещането е съвсем друго, то е такова в целия град. Който ни срещне по центъра, ни казва - "Хайде, ще бием Левски". За феновете вече това е нещо нормално, а само преди няколко месеца изглеждаше като невъзможно.

Това, че получавате такова признание, говори, че си вършите отлично работата...
- Така е - доста хора ни спират, пожелават ни успех, вярват в победата. Уверяват ни, че ще са на стадиона. Вярвам, че той пак ще се напълни до краен предел. Надявам се да има и много фенове на Левски, искам секторът за гости също да е пълен. Нали това е целта -да има атмосфера, да стане празник за хората - тази игра е за тях. А дали ще победим или загубим - публиката ще оцени стореното от нас на терена. Ако сме се борили здраво, те ще го разберат.

Ще срещнете доста попроменен отбор на Левски спрямо предишния мач - в състава вече има доста юноши. Какво ти прави впечатление при сините?
- Така е, но Левски си е Левски. Този клуб не може да си позволи да пуска слаби футболисти или да залага на играчи, които не са във форма. Сините имат достатъчно голям бюджет, за да си позволят добри играчи за българското ниво. Това не може да им служи като оправдание.

Класирането за Европа сякаш минава през задължителен успех над Левски. Така ли го чувствате в отбора, може ли това да ви затормози?
- Да. Но класирането за Лига Европа... Да, това е целта ни, но не трябва толкова да се вторачваме в нея. Да, важно е да трупаме точки, но не по-малко е важно и какво правят конкурентите ни Черно море и Локо Пловдив.

В тази връзка не ви ли е яд, че в последните два кръга Лудогорец ще играе срещу Черно море и Локо с юноши, защото ще пусне звездите си да почиват...
- Да, така е - това ще бъде 6 наш ущърб. Но те са си извоювали това право - рано станаха шампиони и могат да си позволят да играят както си поискат. Може би не е много феърплей, но не бива да забравяме, че те вече се готвят за Шампионската лига. Ние ако си взимаме мачовете - няма да имаме проблем.

Какво е чувството да домакинствате в Русе, след като цял сезон бяхте на практика гости?
- Отлично. Еуфорията е завладяла хората, тя е много голяма преди този мач. Вижда се, че искат да отделят средства за билет и да ни подкрепят на стадиона.

Ако от началото на сезона играехте в Русе, щеше ли да бъдете по-напред?
- Не може да се отговори еднозначно. Може да се предполага, че би могло да спечелим повече точки. Но пък в даден момент би могло да се стигне и до обратен ефект - да направиш няколко слаби резултата, да се "схванеш" и да не успееш да покажеш това, на което си спокоен, а лошата серия да продължи.

Каква е тайната за успехите на Дунав?
- Всички от отбора отговаряме по един и същи начин, но наистина е така - колективът, взаимопомощта, която си оказваме на терена. Това е най-важното в един отбор.

Като гледаш вашите резултати - оправдано ли е привличането на толкова чужденци в другите отбори?
- Не мога да кажа. Има чужденци, които са много класни, други не са чак толкова. Всеки се разпростира според чергата си, клубовете са в пълното си право да си харчат парите както намерят за добро. Ако не виждат качества в българите, то е нормално да привличат чужденци. Аз мисля, че има достатъчно кадърни българи, кoumo могат да играят в Първа и Втора лига. Нашият отбор е изцяло от момчета, които са от по-ниските ешелони. Показахме, че и така може.

Вие сте и отборът, който най-много се опъна на Лудогорец, който е съставен почти изцяло от легионери...
- Така е. Но мисля, че при тях имаше доза подценяване - мачовете за тях не са били решаващи. Ние се хвърляхме здраво, защото за нас всяка точка е ценна. Победихме ги, направихме им равенства - това не е малко. Може би разградчани след 20-ия кръг срещу всички играха поотпуснато, но до този кръг само ние и Левски ги бяхме победили по веднъж.

Този сезон бяхте изненадата и мечтаете за Европа. Как ще се справите следващия -ще надградите ли?
- Въпросите за бъдещето са към ръководството. То трябва да мисли за трансфери, попълнения, какъв състав ще бъде сглобен. Със сигурност ще искат да продължим да се представяме добре. Който остане, ще даде каквото може да бъде постигнато по-предно класиране.

Наред с вас, футболистите, фурор прави и треньорът Веселин Великов. Какъв човек е той?
- Така е. Не трябва да се забравя, че под негово ръководство Любимец тръгна доста успешно 8 елита. Щом има такива резултати, значи ги заслужава. Дали с треньорски умения, дали с чисто човешки качества - напълно заслужено постига успехи. Има някаква дистанция, но футболистите сме приятели с него. Това е правилният път - да има връзка с футболистите, а не огромна дистанция и треньорът да се държи с играчите
като началник в поделение u те само да изпълняват безропотно. Има връзка между нас, всичко е наред.

Ти си от момчетата, които карат първия си сезон в Първа лига, но вече привличаш погледите...

- Дано да е така. Юноша съм на Спартак Плевен, минах през всичките формации на отбора. След това бях за кратко в Македония, но нещата в Брегалница Щип не се получиха и се върнах в Плевен. След това ме взеха 8 Литекс, а миналото лято получих предложение да дойда в Дунав. Не сбърках, като го приех. Всички момчета при нас са били водещи в отборите си във Втора и Трета лига. И явно като събереш такива играчи заедно, се получава добре. В Дунав се получи успешна сплав от характери.

Как се стигна до това Любослав Пенев да те привлече в Литекс?
- Отидох в клуба преди той да стане треньор. Взе ме Стойчо Стоилов през декември 2015 година - отборът още не бе изваден от елита. Беше ме наблюдавал в Спартак Плевен, където се справях добре. Звънна ми и се съгласих да отида. Подписах предварителен договор, след това останах във Втора лига. Любослав Пенев дойде през месец януари.

Как се работи с него?
- Той е перфекционист, пълен професионалист, педант на тема здравословна храна и възстановяване. От него видях и научих доста работи, беше ми много приятно да съм до такава голяма личност - страхотен футболист, който след това е станал отличен треньор. Радвам се за тези шест месеца под негово ръководство.

Кой от шестте гола в елита ти е най-ценен?
- За последно вкарах на Лудогорец, но най-ценен е този срещу ЦСКА през есента - това бе първият ми гол в елита. Беше доста важен, победихме с 2:0. Вкарах с глава, въпреки че така много рядко съм се разписвал. Отделно от това бе първото попадение, след като ми се роди дъщеричката и бе идеален начин да отпразнувам това събитие. Точно и заради това ще го помня винаги, а не толкова заради противника. Интересното е, че от първата шестица не съм вкарвал само на Левски. Кой знае, може би в предстоящия мач със сините ще дойде и този момент.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки