София 2018 отново събра хиляди на празника „Спортувай в твоя град“

Първи излъчиха своите призьори бегачите

София 2018 отново събра хиляди на празника „Спортувай в твоя град“

Пълно с екшън изпълнения, адреналин и много пролетно настроение бе в неделния ден край националния стадион „Васил Левски“.

Въпреки дъжда, празникът „Спортувай в твоя град“ събра в Борисовата градина над хиляда души като участници и зрители на многото състезания, атракции, турнири и демонстрации, с които инициатива „София – Европейска столица на спорта“ продължава да провокира хората за по-активен и здравословен начин на живот. През целия ден край отделните сетове бе пълно с деца и младежи, желаещи да се включат в отделните прояви от програмата на феста.

Първи излъчиха своите призьори бегачите. На старт застанаха близо 500 атлети, разделени в шест възрастови групи. С резултат 17:10 минути Деян Атанасов спечели трета поредна титла по 5-километровото трасе при мъжете, а при жените най-бърза бе Мая Недялкова с 20:53 мин. При учениците над 6-и клас шампиони станаха Виктория Ван и Илиян Георгиев, а при по-малките златото бе за Виктория Иванова и Илиян Стоилов.

При голям интерес преминаха демонстрациите по таекуон-до. Силният дъжд не уплаши представителите на Централен полицейски клуб по таекуон-до, които под вещите разяснения на своя ръководител и председател на федерацията Венцислав Игнатов показаха завидни умения. След тях на сцената излязоха сабльорите от фехтовална академия „Васил Етрополски“, техните виртуозни изпълнения също фокусираха вниманието на присъстващите, съобщават организаторите.

Дъждът и мокрият терен наложиха известни промени и закъснение единствено в подготовката за скейт, блейд и BМХ демонстрациите, както и в баскет турнира, който трябваше да бъде преместен на закрито в залите на НСА. Там състезанието за най-добър стрелец от тройката сред софийските гимназии бе спечелено от Пламен Василев от НТБГ, който стана първият носител на приза в памет на легендата Георги Панов-Гецата и спечели мобилен телефон Huawei Y6 II Compact, предоставен от спонсора Виваком. Със същите призове бяха наградени и шампионите в турнира за Купа „Манченко“ – представителите на СГСАГ надиграли във финала тима на 22 СУ. Приза за най-добър реализатор грабна Ерик Искренов от 22 СУ, като най-добър борец бе определен Ангел Терзиев от същата гимназия, а най-полезен играч на турнира е Николай Леков от СГСАГ. Призьорите бяха наградени от президента на БФ Баскетбол Георги Глушков, члена на УС на БФБ Милен Велчев и ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

Най-много емоции и адреналин имаше на терените на комплекс „Спортна София“ в Борисовата градина, където се състоя футболният турнир за Купа „Манченко“. Мачовете се превърнаха в своеобразно градско първенство, събрало най-добрите представители на столичните гимназии. В оспорван финал съставът на I Английска гимназия трудно победи с 1:0 тима на 133 СУ и грабна титлата. За третото място най-точни при дузпите бяха играчите на СМГ, победили с 3:2 ПГЕА. Най-добър вратар стана Николай Георгиев от I АЕГ, призът за най-добър реализатор грабна Даниел Василев, отличието за феърплей отиде в ръцете на Делян Иванов, а за най-полезен играч бе определен Славян Здравков от 133 СУ.

Участниците имаха честта да бъдат поздравени от футболната легенда Ангел Рангелов, а шампионската купа бе връчена на победителите от Анатоли Илиев, орг. секретар на София – Европейска столица на спорта. „Това е третият пореден празник „Спортувай в твоя град“ и днес, въпреки силния дъжд и хладното време, отново виждаме колко много хора увлича спортът. Точно това е и приоритет в дейността на „София Европейска столица на спорта“ – да се предоставят повече шансове и възможности за активен начин на живот,“ каза още Анатоли Илиев. Сред официалните гости и отличилите призьорите бяха още общинският съветник Николай Николов - член на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС, Мила Андреева – изпълнителен директор на София2018, Ирена Димитрова – директор Дирекция ПИСТ към Столична община и др.

Състезанията и демонстрациите се организираха от Фондация "София - Европейска столица на спорта" и Столична община и по традиция бяха придружени с много настроение, музика, подаръци и награди. При по-големите бяха осигурени и парични премии за призьорите.

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки