Започват двете страстни седмици за Ботев (Пд)

В тях клубът може да стъпи на стабилна основа, а отборът да вземе Купата на България или евроквота през първенството

Започват двете страстни седмици за Ботев (Пд)

От днес започват две страстни седмици за Ботев Пловдив. 14 дни, които не са­мо че могат да превърнат един от най-турбулентните сезони в историята на клуба в отличен, но и да поставят здрави основи за бъдещето.

През есента всичко за ка­нарчетата изглеждаше оцве­тено единствено с черни кра­ски - след уволнението на Ни­колай Костов и бунта на фе­новете срещу назначението на Николай Митов от Ботев се оттегли един от собстве­ниците Румен Чандъров. През зимата бе продадена звезда­та на тима Жоао Паоло, а след това си тръгна и дру­гият собственик - Георги Самуилов.

Въпреки това с много уси­лия Николай Киров успя да на­прави отбор, който напук на всички неприятности може да се класира за Лига Европа. Остават само няколко крач­ки...

Първата от тях е в сряда от 18:30 часа на Националния стадион "Васил Левски", кога­то тимът ще се изправи в битка за Купата на България срещу Лудогорец. Сблъсъкът ще е римейк на финала от 2014 година, когато отново тези два отбора си оспорваха отличието - то бе спечелено от разградчани след успех с 1:0. При победа този тим на Ботев ще остане завинаги в историята - не само че ще вземе купата от ролята на Давид срещу Голиат, а и защо­то тя е чакана 36 години - ще бъде трета във витрината (след тези през 1961/62 и 1980/81).

При неуспех срещу Лудого­рец Киров и възпитаниците му ще трябва да преминат към план Б - евроквота през Първа лига. Във финала за сед­мото място (първо във вто­рата осмица) те ще мерят сили с Верея (ако Ботев спече­ли купата, то този двубой ня­ма да се състои и Верея ще играе бараж за ЛЕ срещу тре­тия в класирането). Спорът е в два мача, като първият в Стара Загора е в събота, 27 май, а реваншът в Коматево на 30 май. Ботев вече е елими­нирал съперника в две срещи - в полуфинала за Купата на Бъл­гария. И ако го стори пак, ще му предстои мач срещу чет­въртия в Първа лига. Възмож­но е това да е градският съ­перник Локомотив и квотата да се реши от Битка за Плов­див - това би бил епичен фи­нал на кампанията. Той ще се състои на 4 юни.

В следващите дни Николай Киров и момчетата му тряб­ва да направят така, че да не останат от два стола на зе­мята и да пропуснат класира­не за Лига Европа. Но колкото е важно какво ще стори от­борът на терена, толкова съдбоносно е какво ще се слу­чи в началото на следващия месец. 2 юни - Денят на Хри­сто Ботев и загиналите за свободата и независимост­та на България, е не по-мало­важен за жълто-черните. За тогава е насрочено Общо съ­брание на клуба - би трябвало на него да бъдат обявени но­ви спонсори/собственици, да се получи яснота ще бъде ли подновен строежът на ста­дион "Христо Ботев". И точ­но затова тази дата е по-важна от тази два дни по-късно, когато евентуално ще е баражът за Лига Европа. За­щото Ботев трябва да се стабилизира финансово, да мисли спокойно за следваща­та кампания, за която тре­ньорът Николай Киров да мо­же да изгради боеспособен отбор. Доста от настоящи­те футболисти са с изтича­щи договори, а наемите на Тодор Неделев и Антонио Ву­тов приключват...

Перспективите пред ка­нарчетата в момента изглеж­дат добри. И само от тях за­виси дали ще останат такива след две седмици. На ход са Ки­ров и момчетата му, а след това и шефовете.

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Керкез: Заслужавахме да победим, получи се приятен мач

Треньорът на Ботев (Пловдив) похвали противника

Керкез призна: Преговаряме с ЦСКА за Шопов

Треньорът на Ботев (Пловдив) не крие, че иска халфа

Ботев (Пловдив) и Хебър завъртяха 0:0 на Коматево

Двата тима така и не успяха да се победят

Ботев (Пловдив) ще подпише с трима на проби

Това призна треньорът на отбора Душан Керкез

Керкез: Ръководството прави всичко по силите си, за да привлече защитник

Треньорът на Ботев (Пловдив) остана доволен от успеха над датския Вейле

Николов: Надявам се Ботев (Пловдив) да бъде трамплин за Европа

Новият нападател на "канарчетата" е ентусиазиран от трансфера си

Ботев (Пловдив) си хареса нападател от Люксембург (видео)

Оеге-Зице ван Линген направи фурор още в квалификациите на Лигата на конференциите с 4 гола в 4 мача

Душан Керкез: Хубаво е да завършим годината с победа

Треньорът на Ботев (Пловдив) бе доволен от минималния успех над Хебър

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки