Моу преди финала: Имаме невероятен дух и страхотен колектив

"Всеки мечтае за европейски трофей, това е невероятна възможност за нас”, каза треньорът на Аякс

Моу преди финала: Имаме невероятен дух и страхотен колектив

Два от най-славните отбори в европейската футболна история Аякс (Амстердам) и Манчестър Юнайтед ще се срещнат в сряда вечер във финала в турнира Лига Европа.

В момента и двата клуба са далече от великите си дни, но една победа в Стокхолм ще им гарантира участие в Шампионската лига от следващия сезон. За Аякс, който е четирикратен клубен шампион на Европа, мачът на Френдс Арена e първи континентален финал от 1996-а година, когато тимът от Ювентус след изпълнение на дузпи в Шампионската лига.

Юнайтед е бил по-скоро във финален сблъсък в Европа и това е през 2011 година, отново в Шампионската лига, но също завършва със загуба - от Барселона. Все пак обаче по-скоро от съперниците си „червените дяволи” са имали големи успехи в Европа. За мениджъра Жозе Моуриньо това е първи сезон на „Олд Трафорд”, но въпреки спечелената Купа на Лигата, класирането на 6-о място в края на сезона във Висшата лига не е задоволително за никого в клуба.

В последните мачове в първенството Моуриньо експериментираше със състава, за да запази максимално свежи най-важните си футболисти в един сезон, изпъстрен от контузии.

"Хората, които гледат класирането, казват, че не сме имали добър сезон. Но да не би да е по-добре да завършим втори и да не спечелим никакъв трофей или пък да спечелим две купи и да влезем в Шампионската лига”, запита защитникът Фил Джоунс, който се очаква да е титуляр в мача. Моуриньо не може да използва наказания Ерик Байли, както и контузените Златан Ибрахимович, Люк Шоу, Маркос Рохо и Ашли Йънг.

"Всички ще пътуват, макар и някои да са само част от агитката”, заяви Моуриньо. 


„Имаме няколко контузени, но всички ще пътуват. Това е фантастичен колектив и имаме невероятен отборен дух още от началото на сезона. Изиграхме много мачове, с доста тичане. Прекарахме много време в пътуване, мачове, в хотелите. Повече, отколкото в домовете си. Защото сме изиграли 60 мача или иначе казано 140 дни в хотелите, което си е половин година откъдето и да го погледнете. И това е единственият начин, за да сме тук. Духът е страхотен. Липсват на Йънг, на Шоу, на Рохо, на Златан, но както и да е, ние сме заедно”, обясни Моуриньо.

Аякс, за разлика от Манчестър Юнайтед, отива на финала в стокхолмския квартал Солна с напълно здрав отбор, който е и добре отпочинал според треньора Петер Бос, а също така завърши първенството и седмица преди английското. 

Класирали се на второ място след шампиона Фейенорд, холандците вече имат гарантирано място в Шампионската лига, но искат да спечелят трофея, най-малкото, за да върнат славата на клуба.

"Всеки мечтае за европейски финал. Това е невероятна възможност за нас”, заяви наставникът на тима, рекордьор по титли в Холандия, а после бе помолен да сравни двата тима.

"Това са два големи отбора с богата история. Те имат опит и голям бюджет. Но ние пък имаме добър отбор. Ако съставът ни не беше добър, нямаше да стигне до финала.”

Последното златно поколение от школата на Аякс включва датския вундеркинд Каспер Долберг, 18-годишният Джъстин Клуйверт, син на легендата Патрик, който вкара победния гол през 1995-а година срещу Милан.

Запитан каква очаква да бъде реакцията на младоците, които в тази възраст вече са изправени пред най-големия мач в кариерите си, Бос отговори: 

"Аз не знам как ще реагират момчетата. За всички нас това е първи европейски финал. Наистина ще се постараем да използваме оставащото време да се подготвим за този мач и да се представим колкото е възможно по-добре."
Германия откри специален полицейски център за Евро 2024

Той ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на турнира

Илия Груев отново впечатлява за Лийдс

Българският халф с отлични показатели от мача с Мидълзбро

Почетино след разгрома от Арсенал: Предадохме се

Мениджърът на Челси беше крайно разочарован след 0:5 от градския съперник

Резервата Милик прати Юве на финал за Купата (ВИДЕО)

Лацио загуби драматично в Рим с 1:2 и отпадна

Белингам иска титли от Ла Лига, ШЛ и Евро 2024

Вижте какво заяви новата перла на Реал (Мадрид)

Мюлер: Целта на Германия е европейската титла

„Знам, че в крайна сметка резултатът винаги е важен“

Арсенал пренаписа историята на дербито с Челси (ВИДЕО)

„Топчиите“ дръпнаха на върха с рекордна победа – 5:0

Луис Енрике мечтае за квадрупъл с ПСЖ

Вижте какво заяви треньорът на парижани

Клоп поиска хладни глави и свежи крака срещу Евертън

Вижте какво заяви мениджърът на Ливърпул

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки