Сблъсък на два поизбледнели гиганта (ВИДЕО)

Минало и настояще се преплитат в Стокхолм

Сблъсък на два поизбледнели гиганта (ВИДЕО)

В Аякс държат предпаз­лива линия между почита­нето на традициите и съпротива по носталгия­та. Холандският клуб счи­та класирането си на фи­нала като потвърждение, че тимът отново опреде­ля високи стандарти в раз­витието на младежта и фината техника. Но те съ­що така са предпазливи и се опитват да не позво­лят брилянтното минало да хвърли мрачна сянка върху един много млад от­бор. Никой обаче не може да отрече, че Аякс е най-великият клуб в Холандия. Амстердамският гранд има цели 33 титли от Ередивизие. През годините той е захранил световния футбол с величия като Йохан Кройф, Денис Бергкамп, Патрик Клуиверт, Роналд Куман и още куп имена, оставили своя от­печатък върху спорт но­мер 1 в света. Толкова много младоци са започна­ли своя път именно от академията на Аякс, а се­гашният състав не прави изключение от традиция­та. Най-младата титуляр­на единайсеторка на тима през кампанията бе със средна възраст от 20,4 го­дини, а най-старата - 23,9!

Годините след напускането на сър Алекс Фъргюсън бяха дос­та тежки за Юнайтед. Но ето, че в крайна сметка анг­личаните получиха шанс да се борят за значим трофей, който може да промени много не­ща, който може да бъде началото на една нова велика ера. Омагьосаната въртележка, в която бяха попаднали червените дяволи с прес­тоите на Ван Гаал и Мойс, сякаш вече я няма с прис­тигането на Жозе Моуриньо. Да, мнозина очакват много повече от него, но той е първият, който вдъхна увереност в пивържениците на тима, че славните времена ще се върнат. И ето, че Юнайтед сега е близо до единствения трофей, който няма във витрината си.

Аякс и Юнайтед се изп­равят за 5-и път един сре­щу друг. И двата тима имат по 2 успеха.

Дейли Синкгравен не успя да се възстанови навреме и ще пропусне финала. Ник Виргевер е наказан, а негово­то място ще бъде заето от Ридевалд. За червени­те дяволи Ерик Бай ще пропусне срещата заради наказание, а мястото му в центъра на защитата ще бъде заето от Фил Джоунс. Ибрахимович, Рохо и Йънг също са аут от смет­ките заради контузии.

Изминаха 22 години, от­както за последно капи­тан на Аякс вдигна тро­фей в евротурнирите, при това в Шампионската ли­га. Кой е този капитан? Дани Блинд, чийто син ще участва на финала в Сток­холм, но в лагера на про­тивника - Манчестър Ю. Авторът на победния гол през 1995-а над Милан във финала за ШЛ? Патрик Клуиверт, 18-годишен играч, който влезе като резерва. Неговият син - Джъстин, също 18-годишен, се превърна във важна фигура в настоящия Аякс, като той също често се появява от скамейката.

Героите от 1995 г. не присъстват само във фамилните имена. Много от тях имат и трайно влияние във футбола. Тогава треньор на амстердамци е Луис ван Гаал, кой­то напусна "Олд Трафорд" през миналия май. Вратар на блестящия Аякс през 90-те бе Едвин ван дер Cap, който впоследствие изкара 6 сезона при черве­ните дяволи, а сега е изпълнителен директор на холандците. Марк Овермарс бе ключова фи­гура в тогавашния отбор на Аякс, а сега е директор по футболните въпроси в холандския гранд. След ус­пешна кариера в Барсело­на Клуиверт е директор в ПСЖ. Дани Блинд и Франк де Бур, защитници от фи­нала през 1995-а, бяха вече треньори на Аякс. Първи­ят от тях води дори на­ционалния отбор на лале­тата, а Де Бур изкара кратък период в Интер. Франк Рийкард, ключова фигура от средата на 90-те, спечели ШЛ с Барсело­на. Кларънс Сийдорф рабо­ти в Милан, Роналд де Бур е част от треньорския щаб в настоящия отбор на Аякс. Всички те сега ще видят сходствата на то­гавашния тим и сегашния състав.

Отборът от 1995-а бе смесица от холандци и влиятелни чуждестранни играчи като финландския магьосник Яри Литманен и нигерийците Финиди Джордж и Нванкво Кану. Умните скандинавци 2 де­сетилетия по-късно са датчани - водещият гол­майстор Каспер Долберг и халфът Ласе Шьоне. Западноафриканците пък са вратарят Онана и Бертран Траоре. Съставът на Ван Гаал през 1995-а беше най-младият, който спе­чели ШЛ. Прекалено млад, смятаха мнозина, за да победи фаворита Милан. Сега мнението не е много по-различно, но Аякс може отново да промени това.

Надеждата на Ван дер Cap и Овермарс е, че Аякс, който най-вероятно ще за­почне с 6 играчи, които до­ри не са били родени през 1995 г., може да бъде тол­кова внимателен и успе­шен, колкото техните предшественици във Вие­на. И, разбира се, че мнози­на от тях няма да напус­нат толкова бързо амстердамския клуб, за да пре­минат в по-богати отбо­ри в Европа.

Германия откри специален полицейски център за Евро 2024

Той ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на турнира

Илия Груев отново впечатлява за Лийдс

Българският халф с отлични показатели от мача с Мидълзбро

Почетино след разгрома от Арсенал: Предадохме се

Мениджърът на Челси беше крайно разочарован след 0:5 от градския съперник

Резервата Милик прати Юве на финал за Купата (ВИДЕО)

Лацио загуби драматично в Рим с 1:2 и отпадна

Белингам иска титли от Ла Лига, ШЛ и Евро 2024

Вижте какво заяви новата перла на Реал (Мадрид)

Мюлер: Целта на Германия е европейската титла

„Знам, че в крайна сметка резултатът винаги е важен“

Арсенал пренаписа историята на дербито с Челси (ВИДЕО)

„Топчиите“ дръпнаха на върха с рекордна победа – 5:0

Луис Енрике мечтае за квадрупъл с ПСЖ

Вижте какво заяви треньорът на парижани

Клоп поиска хладни глави и свежи крака срещу Евертън

Вижте какво заяви мениджърът на Ливърпул

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки