Николай Киров: Посвещаваме трофея на нашите фенове и на цял Пловдив

Абсолютно заслужена победа, формулата е дисциплина и концентрация, каза Белия

Николай Киров: Посвещаваме трофея на нашите фенове и на цял Пловдив

Треньорът на Ботев (Пд) Николай Киров изведе „канарчетата” до трофея в турнира за Купата на България след победа с 2:1 над шампиона Лудогорец на финала на „Васил Левски” днес. Щастливият наставник на Ботев посвети големия триумф, донесъл и класиране за Лига Европа, на феновете на клуба и на цял Пловдив.

„Действително в края на мача изпитвахме малко трудности, когато Моци мина като централен нападател. Чисто спортно-технически мисля, че абсолютно заслужена победа в днешната среща. Вкарахме два гола, имахме още доста положения за отбелязване на гол, абсолютно заслужена. Формулата е дисциплина и концентрация през целия двубой. Имахме изключителна дисциплина във фаза защита и се възползвахме от празните пространства”, каза Николай Киров на терена на „Васил Левски” пред „Диема”.

„Най-важното за нас в днешния ден е, че зарадвахме вижте колко хора, предполагам още хиляди пред телевизионните екрани. Нашият клуб заслужаваше тази купа и този трофей след доста години, в които не сме имали такива трофеи. Посвещаваме го изцяло на хората и на града”, обяви той.

Малко след това Киров даде интервю и пред „Диема спорт”, в което нарече тази купа „изстрадана”.

„Изстрадана купа. Ние никога не сме губили вярва, независимо и от тежките моменти през сезона. Вярата и подкрепата на нашите привърженици ни даваше това самочувствие в двубоя. Не мога да коментирам играта на противника. Не бях изненадан от нашата игра. Мах увереност, че имаме своите шансове и се радвам, че се възползвахме от тях. Много важна беше дисциплината през всички минути и концентрацията пред противниковата врата”.

Той посочи и какви са били разликите в играта на „жълто-черните” през пролетта и през есента.

„Подобрихме изключително много играта в защита в сравнение с първия полусезон, а ние в атака притежаваме футболисти, които могат да вкарат във всеки момент. За история можем да говорим след време. Със сигурност е имало много по-велики мачове от днешния, но според мен това е от запомнящите се мачове. Носителят на Купата започва от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Започваме да мислим още от утре за следващия сезон”.

На практика победният гол за трофея бе отбелязан от Антонио Вутов, дошъл в Ботев под наем от Италия.

„Както Вутов помогна на отбора през целия полусезон, така и ние помогнахме за възстановяване на неговата кариера. През зимата постоянно разговарях с него по телефона и му казвах, че понякога е нужно да направиш крачка назад, за да направиш две крачки напред. Много се радвам, че той ми повярва”, обясни Белия.

Той призна, че и в тима вчера са разбрали новината, съобщена от Ангел Палийски, че Ботев има нов собственик.

„Палийски вчера и нас зарадва, че имаме подсигурено финансово бъдеще, което е неразделна част от работата в един клуб. Мисля, че това е правилният клуб. Финансите рано или късно идват”.

„За нас сега най-важното е да запазим целостта на отбора и да надградим с няколко нови състезатели, които да вдигнат каската на отбора, още от утре ще се водят разговори с играчи, на които им изтичат договорите. Това е първата защита. Имаме набелязани играчи, гледаме футболисти”, сподели той.

Ботев ще опита с всички сили да задържи играещите под наем този сезон в тима Тодор Неделев и Антонио Вутов.

„При Неделев и Вутов случаят е специфичен. Те имат клубове, които държат техните права. Ние ще запазим всичко възможно да ги задържим в нашия състав, но нищо не зависи от нас. Ще направим всичко възможно да ги запазим в нашия състав. Надявам се и днешният двубой да помогне договорите на играчите с изтичащи договори да бъдат преподписани. Към момента имаме ядро, което трябва да запазим”.

Николай Киров заяви, че само от клуба зависи дали той остава начело или пък дори да получи нов договор.

„Имам за още една година договор с клуба. Евентуално нови неща зависят от ръководителите. Аз имам договор за още една година и се надявам да го изпълня. Феновете изстрадаха липсата на трофеи и си заслужиха тази купа. Нека го подкрепят винаги така, а ние винаги ще им се отблагодаряваме”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки