Ердоган забрани „арените” в Турция

„Дадох инструкции на министъра да я премахне от названията на всички съоръжения”

Ердоган забрани „арените” в Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че не одобрява думата "арена" и е инструктирал министъра на спорта да я премахне от имената на всички спортни съоръжения в страната.

"Не одобрявам арените. Знаете ли какво се е правело на тях? Животни са разкъсвали хора. Такава дума в нашия език няма. Дадох инструкции на министъра да я премахне от названията на всички съоръжения", заяви Ердоган, цитиран от Би Ти Ви.

Тази мярка ще засегне голяма част от стадионите в Турция, включително на втория по големина в страната - "Тюрк Телеком Арена", на който мачовете си играе "Галатасарай". С нови имена ще бъдат и домовете на "Бешикташ" ("Водафон Арена"), "Бурсаспор" ("Тимсах Арена"), "Коняспор" ("Торкуарена"), "Трабзонспор" ("Медикал Парк Арена") и "Мерсин" ("Мерсин Арена").

Промяната със сигурност ще бъде приложена и за най-голямата баскетболна зала в страната - "Юлкер Спортс Арена", където играе "Фенербахче", както още и за "Анкара Арена", "Абди Ипекчи Спортс Арена", където през 2014 г. се играха финалите на световното първенство при жените.

Това не е първият път, в който Ердоган изразява недоволството си от думата, но сега ще бъда предприети и административни мерки.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки