За четвърти път ЦСКА пропуска служебно евротурнирите

Всички тези случаи са през последните 9 години

За четвърти път ЦСКА пропуска служебно евротурнирите

ЦСКА няма да участва в евротурнирите по служебен начин за пети път в своята история.

Всички тези случаи са през последните 9 години от 2008-а насам. През 2015-а ситуацията бе по-различна, тъй като тогава клубът не получи лиценз, но и не се беше класирал за международната сцена - завърши 5-и.

Първият случай е митичният от 2008 г., когато шампионът ЦСКА не получи лиценз за участие в евротурнирите, тъй като имаше просрочени задължения към НАП по данъци и осигуровки.

Клубът тогава не отговаряше на общо 17 параграфа по лицензирането, но в крайна сметка получи разрешение да играе в А група. По това време силният човек в клуба бе Александър Томов. Тогава новината гръмна в последния момент и шокира червената общност. Според Томов е бил осъществен заговор срещу ЦСКА, за да се облагодетелства друг клуб.

През 2013 г. армейците се класираха за Лига Европа, след като завършиха на 3-то място. Тогава обаче... сами се отказаха от участие на международната сцена. Направиха го с писмо до БФС на 24 юни, а в същия ден беше и жребият за евротурнира.

Като аргумент за решението бе посочен единствено "финансови причини". В онзи момент "Титан" бе в процес на оттегляне от управлението на ЦСКА. Около 20 дни по-късно Александър Томов пое собствеността и ръководството на клуба за втори път.

Самият Лупи докара червените до второ отнемане на лиценза през 2015 година. Този път обаче армейците изобщо не получиха право за участие в евротурнирите, тъй като завършиха пети, пише "Тема спорт". 

ЦСКА отново имаше непокрити задължения към НАП, а оръжейният бос Петър Манджуков щеше да става собственик и първоначално обяви, че ще плати дълговете, но в крайна сметка се отказа. Така червените поеха към чистилището в Трета дивизия.

Четвъртият случай бе през 2016 г., когато армейците спечелиха Купата на България. През същото лято обаче клубът бе преструктуриран, а ПФК ЦСКА АД влезе в процедура по несъстоятелност и съответно загуби мястото си в Европа.

Така се стига и до настоящата година, когато заради същото това преструктуриране ЦСКА получи забрана за участие.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки