От БФС: ЦСКА все още е участник в Лига Европа (ВИДЕО)

Изпълнителният директор Борислав Попов обясни защо Левски и Верея ще играят бараж

От БФС: ЦСКА все още е участник в Лига Европа (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов, който е в отпуск по болест, направи официално изявление във връзка с дискусията по повод баража за класиране в европейските клубни турнири между Левски и Верея.

Третият и седмият в крайното класиране на елита ще определят последния български представител на международната сцена, а вторият в таблицата отбор на ЦСКА не получи лиценз от УЕФА. „Червените” обаче имат 10-дневен срок да обжалват решението на централата и докато не се произнесе КАС, те все още са участници в Лига Европа, коментира Попов.

"Позволявам си да се обърна към Вас с кратък коментар във връзка с последните два дни, в които футболната общественост в България беше разтърсена от декларации, изявления, коментари, някои от които съдържащи неприемливи епитети и обиди във връзка с определянето на един от участниците в евротурнирите”, каза той.

„По този повод си позволявам да се обърна към Вас с кратко изложение на фактите - на 29 май администрацията на УЕФА уведоми БФС и ФК ЦСКА - София, че смята, че клубът се намира в конфликт с правилото "за три години непрекъснатост". Заради това УЕФА смята, че този конфликт не дава основание да се получи лиценз на международната сцена. В решението е посочено, че то подлежи на обжалване в 10-дневен срок.”

„Възникват няколко въпроса, от които първият е кога влиза в сила това решение?  То влиза в сила или след изтичането на срока за обжалване, или ако бъде потвърдено от Арбитражният съд. Тогава възниква вторият въпрос - ако бъде обжалвано - спира ли това решението, или не? В становището на Левски се застъпва мнение, че такава жалба не спира и решението трябва да се изпълни незабавно, но в случая има един друг нюанс. Жалбата не спира решение, когато са наложени дисциплинарни санкции от администрацията на УЕФА. Наказващият орган е ДК на УЕФА. А щом не е санкция, правилото за три непрекъснати години, не се прилага веднага.”

„Какво означава това? Това значи, че в момента, на базата на своите спортно-техническите резултати на футболния терен, ЦСКА-София заема второто място и то му запазва засега мястото в евротурнирите, докато не приключи процедурата пред КАС. В съответствие с това ще бъде окончателно решено дали ще може, или не този тим да участва. Едва след това БФС ще знае дали ЦСКА-София може да участва в Лига Европа или не.”

„Предвид това се наложи да се пристъпи към следващия участник. Правилникът изисква това да бъде среща между третия и седмия клуб в крайното класиране. Тоест това са отборите на Левски и Верея. Между другото, този формат, който за някои клубове не е приемлив, не е наложен едностранно от БФС. Този формат бе дискутиран от всички клубове и бе единодушно приет. Така, че тези баражи и регламентът са наше общо дело. Предвид тези обстоятелства СТК насрочи допълнителен мач за определяне на последния участник в Лига Европа. Призовавам всички клубове и фенове да водим конструктивен диалог с взаимно уважение и да оставим футболистите от двата клуба да изявят своите качества и в достойна футболна среща да определят отбора, който ще участва в Лига Европа."

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

НА ЖИВО: Пирин - Етър 1:1

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки