Димитър Пенев: Треньорът трябва да е и баща, и приятел

Емблематичният футболист и треньор на ЦСКА Димитър Пенев коментира изминалия и предстоящия сезон на армейците пред клубния сайт

Димитър Пенев: Треньорът трябва да е и баща, и приятел
Емблематичният футболист и треньор на ЦСКА Димитър Пенев коментира изминалия и предстоящия сезон на армейците пред клубния сайт.
 
Г-н Пенев, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА през изминалия сезон?
 
- Доста трябва да премислим и да анализираме този сезон. От една страна, нашият клуб винаги е притискан да бъде първи. Това се дължи на богатата история. Макар че някои хора искат да я изравнят, без да имат същите успехи на родна-та и международната сцена...
 
Отборът бе воден от трима треньори през годината, постигна ли в крайна сметка ЦСКА стабилност?
 
- Промените по принцип не са положителни. Това влияе на играчите. Трябва да се преценява внимателно, преди да се назначи даден треньор. За кратък период един наставник не може да разгърне всичко, но трябва да познава добре изпълнителите, характера им, качествата... Трябва да бъде треньор, но и баща, и приятел. В тази професия е така.

Доволен ли сте от това, което видяхте към края на сезона?
 
- Направи впечатление, че вече има много голям процент стил в играта на отбора. Някои от играчите промениха своята игра и мислене благодарение на старши треньора и неговия щаб. Видяхме добри игри със стил. Виждаше се в средата на терена, а също и работата в защита... Всички желаем атаката да бъде по-точна. Има гаранции от страна на треньорите, че през следващия сезон ще виждаме по-добри игри и ще дойдат резултатите. Но е нужно да се привлекат футболисти на някои постове, които са от голямо значение. Те трябва да вдигнат нивото, да дадат по-голяма сигурност. Има играчи, които разполагат с качества, но още не са ги показали. Било заради треньорските промени, било от притеснение за техния статут в отбора. Но треньорите работят постоянно, за да подобрят ситуацията. А в края на сезона се видя, че ЦСКА играе по шампионски и дава сериозна заявка да се бори за първото мя-
сто.
 
Може ли да се каже, че през изминалия шампионат ЦСКА положи добра основа?
 
- До голяма степен е вярно. Но трябва да завършим успешно и покрива, а не само основата (смее се). Вярвам, че треньорите ще направят необходимото, за да подобрят резултатите, както и да се привлекат качествени попълнения.
 
Голямата битка беше за емблемата, тя си остава в своя дом. Какво е мнението ви за тези събития?
 
- Наистина беше важна задача. Емблемата е една-единствена. От 60-70 години звездата на ЦСКА си е на мястото. Влияеха странични хора обаче, които искаха ЦСКА да е обикновен. Но не може да бъде обикновен! ЦСКА е играл с успех в Европа, това не можеш да го скриеш.
 
Защо атакуват клуба по този начин?
 
- Понякога бъркат политиката и спорта.
 
Всичко това, което се случва, прави ли клуба по-силен?
 
- Разбира се. Виждаме и обединението на феновете, които са стотици хиляди и у нас, и в чужбина. Емблемата беше защитена... Ще ставаме все по-единни. Но и ще сме по-взиска-телни към представянето на отбора. Защото ЦСКА е клуб с богата история, със стотици мачове на европейската сцена, включително и на престижни приятелски турнири... Отборът е известен по целия свят.
 
Вие сте известен със своя афинитет към младите играчи, какво виждате в школата на ЦСКА?
 
- Таланти има по всяко време, но трябва да имаме предвид, че живеем в различна обстановка. Вече мисленето на родителите и децата е по-дру-го отпреди. Малките искат бързо да станат големи, да станат инженери, доктори, да ви-
дят света... Като цяло нямаме и много добри условия като бази, които да предоставяме на спортистите. Правени-недо-правени бази, проблеми с лицензите... Това се дължи и на държавата, но отговорни са и клубовете. Нашият президент Гриша Ганчев обаче има това мислене и разбиране за бъдещето. Имам много хубави спомени от базата в Панчарево, която я открихме през 1981 година. Специалисти от Европа са идвали и винаги са я харесвали. Нещата вървят добре, често минавам оттам. Правят се положителни дейности. В скоро време мъжете и юношите ще се преместят изцяло в Панчарево. Инвестират се доста големи суми, но става един невероятен център.
 
Готов ли е ЦСКА да стане шампион навръх 70-ата си годишнина?
 
- Не е необходимо да ми го задавате този въпрос. Аз, откакто съм в отбора, а и отпреди това, целта винаги е била титлата. Но и добрите игри в евро-турнирите! Пожелавам на треньорите и футболистите през новия сезон да направят по-ус-пешно представяне. Тоест -първо място. Дано не бъркам, но по това, което видях в края на шампионата, ЦСКА върви нагоре. Друго освен първото място не се признава.
 
 
Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки