Шимао в отбора на Фиго срещу звездния тим на Бербатов

Полузащитникът започва своята кариера в Спортинг

Шимао в отбора на Фиго срещу звездния тим на Бербатов

Луиш Фиго никога не е крил пристрастията си към отбора, с който спечели Шампионската лига през 2002 година – „Реал“ Мадрид.

Когато става въпрос за зрелищен сблъсък с тима на Димитър Бербатов, удоволствието на зрителите по трибуните и помощ за нуждаещите се обаче, той винаги е готов да са обърне към бившите си съотборници от „вечния враг“ – „Барселона“, а от там не се колебаят да откликнат на поканата му, особено щом каузата е благотворителна.

Така на 14 юни на националния стадион „Васил Левски” феновете ще могат да видят един от съотборниците на Фиго не само при каталунците, а и в националния отбор на Португалия – Шимао Саброса.

Полузащитникът започва своята кариера в родния клуб на капитана си на 14 юни – „Спортинг“. На 17 години дебютира в мъжкия тим, а след това взима участие в 53 мача, в които вкарва 12 гола.

През 1999 г. преминава в „Барселона“, където играе рамо до рамо с Фиго, но само за 2 сезона, преди да се върне в португалското първенство, този път в… „Бенфика“.

От 2001 до 2007 г. кариерата на Шимао при орлите е в разцвета си. Той става шампион на родината си (2005 г.) и печели Купата на страната (2004 г.). През всичките 6 години в „Бенфика“ той не отстъпва голмайсторското място в клуба, а за сезон 2002/2003  грабва приза за футболист с най-много попадения в първенството – 18.

Шимао става трансферна цел на много европейски грандове, сред които „Ливърпул“ и „Манчестър Юнайтед“. Той избира да продължи кариерата си в „Атлетико“ Мадрид, от където плащат за него 20 млн. евро. Сумата определено си заслужава! В 113 мача за „дюшекчиите“ Шимао вкарва 20 гола, включително и попадение номер 4000 в клубната история през април 2009 г. С „дюшекчиите“ печели Лига Европа през 2010 г., както и Суперкупата на УЕФА.

Кариерата му продължава в „Бешикташ“, с който става шампион на Турция, и „Еспаньол“, за да завърши в екзотична дестинация – индийския „Норт Ийст Юнайтед“.

За националния отбор на Португалия Шимао има 85 мача и 22 гола, включително участие на европейското първенство през 2004 г., където „мореплавателите“ загубиха на финала от Гърция.

В личен план животът на футболиста не е по-малко интересен. През 2011 г. той се развежда с дългогодишната си половинка Филипа Валенте. Причината е връзката му с друга хубавица – Ванеса Ребело, която беше съпруга на съотборника му в „Бенфика“ Бруно Агияр.

Той ще се присъедини към Яри Литманен, Иван Кордоба, Гайска Мендиета, Дуайт Йорк, Максуел, Нуно Гомеш, Мичел Салгадо, Йенс Леман, Роберто Карлош, Деко, Робер Пирес, Предраг Миятович, Кристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Те ще се изправят срещу не по-малко звездния тим на Бербатов -  Христо Стоичков, Красимир Балъков, Стилиян Петров, Мартин Петров, Роби Кийн, както и бившите му съотборници в "Манчестър Юнайтед" - Рио Фърдинанд, Райън Гигс, Неманя Видич, Патрис Евра, Едвин ван дер Сар, Пол Скоулс и Гари Невил.

Предстои сблъсък, който ще се помни дълго! А всичките приходи от мача на 14 юни на стадион „Васил Левски” ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки