Кои са съперниците на българските отбори в евротурнирите?

Жалгирис, Иртиш, Партизани Тирана и Сутиеска са на пътя на нашите участници

Кои са съперниците на българските отбори в евротурнирите?

Обичайно, след всеки жребий започват коментарите и сметките. В понеделник в Нион бяха изтеглени съперниците на българските отбори в евротурнирите - Шампионска лига и Лига Европа.

Различни по класа, различни в исторически план, но и различни в мечтите си.

Лудогорец ще играе с Жалгирис по пътя си към ново участие в групите на Шампионска лига.

Литовският клуб е създаден преди 70 години (1947) под името Динамо. 7-кратен победител е на литовското първенство и 11-кратен носител на Купата на страната. 6 пъти триумфира в мача за Суперкупата. Стадионът им „LFF“ във Вилнюс е с капацитет малко над 5000 души и е третият най-голям в страната. Най-големият европейски пробив е през сезон 2013/14 г. Тогава литовците отстраняват последователно Сейнт Патрикс от Ейре (общ резултат 4:3), Пюник от Армения (общ резултат 3:1), Лех Познан от Полша (обще резултат 2:2, но продължава по правилото за голове на чужд терен). В последствие Жалгирис отпада в плейофната фаза от Ред Бул Залцбург с общ резултат 0:7. През миналия сезон бяха отстранени във втория квалификационен кръг от Астана на Мъри Стоилов (1:2). В последните си 8 мача в Европа имат общо един отбелязан гол. Настоящият сезон започна и се изиграха 15 кръга. Жалгирис отново е несломим на върха с 8 точки преднина пред втория Судава. Голмайсторът на тима от миналата година Андрия Калудерович напусна в посока Тайланд. Сърбинът вкара 20 гола в 20 срещи от литовското първенство.

След драматичното изваждане на ЦСКА от участниците в жребия секунди преди началото, Дунав Русе се падна с казахстанския Иртиш. Отборът от Павлодар е познат на българската публика. През сезон 2013/2014 Иртиш се изправя срещу Левски и отстранява „сините“ след 0:0 в София и 2:0 в Казахстан. Иртиш е създаден през 1965 година и е пет пъти шампион на страната си, а в момента треньор на тима е Димитър Димитров – Херо. В други два случая са се срещали казахстански и български отбори, като и двата пъти родните представители продължават напред. През 2003/2004-та Левски остранява Атирау след две победи – 4:1 и 2:0. През 2013/2014-та Астана е разгромен от Ботев Пловдив след два успеха за „жълто-черните“ – 1:0 и 5:0, като наставник на Канарчетата тогава е Станимир Стоилов. В последствие Мъри застана начело на Астана през 2014-та и спечели три поредни титли с тима и веднъж Суперкупата на Казахстан. През сезон 2015/2016-та Стоилов успя да вкара Астана и в групите на Шампионската лига.

Отборът на Левски е домакин в първата среща от Лига Европа. "Сините" приемат на стадион "Георги Аспарухов" тима на Сутиеска Никшич (Черна гора). Първият двубой е на 29 юни, като Сектор "Б" ще остане затворен поради наказание, а втората среща е на 6 юли, където домакин са черногорците. Мачът ще се играе в Никшич или столицата Подгорица. Отборът на Сутиеска спечели купата на Черна гора преди 20 дни, след като победи на финала с 1:0 Гърбаля, с гол на Милян Влайсавлевич, който вече подписа с шампиона Будучност. Това бе първата купа на страната в историята на клуба, който бе шампион на Черна гора през 2014 г., и 2015 година. Победителят от мача между Левски - Сутиеска ще гостува на Хайдук Сплит в първата среща от втория предварителен кръг на Лига Европа. Това ще се случи на 13 юли, а седмица по-късно е срещата-ревнаш. При положение, че Левски е домакин, стадионът ще остане празен поради наказание.

Носителят на купата на България Ботев Пловдив ще играе срещу албанския Партизани в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Отборът е от столицата Тирана и завърши на второ място в местното първенство. Партизани бе до последно в битката за титлата, но завърши на три точки от Кукеши. Канарчетата ще са гости в първата среща на 29-ти юни, a реваншът ще е на 6-ти юли.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки