Бойко Борисов отказа среща с Карпов заради коментара му за кирилицата

Шахматистът заяви, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия

Бойко Борисов отказа среща с Карпов заради коментара му за кирилицата

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов заради негово изказване, че кирилицата идва от Византия, потвърдиха от правителствената информационна служба.

Срещата между министър-председателя и Карпов е била предвидена за 11.30 ч., но след телевизионно участие, в което руският шахматист и дипломат заявява, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия, Бойко Борисов е отменил срещата, съобщи „Дарик”.

Анатолий Карпов е на посещение у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Във въпросното интервю Карпов добавя също, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

На 24 май руският държавен глава Владимир Путин заяви, че датата е празнична ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която е дошла в страната „от македонската земя“. Путин каза това в рамките на срещата си с македонския му колега Георги Иванов в Москва.

Изказването на руския президент предизвика вълна от остри реакции у нас.

Тогава премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и постави пред него въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост.

Министър-председателят обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани и напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.

Борисов изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация и напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България през 2012 г.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки