Пет години затвор заплашват Модрич

Хърватинът лъжесвидетелствал по делото „Мамич”

Пет години затвор заплашват Модрич

Звездата на Реал Мадрид и капитан на хьрватския национален тбор Лука Модрич е заплашен от шест месеца до пет години затвор, тьй като е обект на разследване и заподозрян лъжесвидетелстване в делото срещу Здравко Мамич, обявиха от хърватската държавна прокуратура.

Модрич е ключов свидетел в процеса срещу бившия изпълнителен директор на Динамо Загреб, където той играе преди трансфера си в Тотнъм през 2008 година. Наред с други неща, включително присвояване на средства и данъчни измами, Мамич е обвинен в незаконно задържане на голяма сума от трансфера на Модрич в Тотнъм за себе си вместо тя да влезе в касата на Динамо.

Разследването доказа това, а Мамич дори но се опита да го отрече, но настоява, че в това няма нищо незаконно. Спорната част е договорът между Динамо и Модрич, който съдържа приложение, уточняващо, че таксата се разпределя 50 на 50 между клуба и футболиста. Това, което прокуратурата се опитва да докаже е, че анексът е подписан и обновен след продажбата на халфа. Модрич първоначално потвърди това, но по-късно промени подробностите на първото си изявление, заявявайки, че се е объркал.

В началото на кариерата си трикратният победител в Шампионската лига с Реал Мадрид е получавал финансова подкрепа от Мамич, който по онова време не е бил изпълнителен директор на Динамо, като е имал подписано споразумение, което го задължава да споделя бъдещите си доходи със своя благодетел.

Така, когато Динамо го продава за 21 милиона евро на Тотнъм, половината от тези пари отидоха директно за футболиста. По-късно разследването показа, както Модрич свидетелства, че той е отишъл до банката, придружаван от сина или брата на Мамич, да изтегли средствата от личната си сметка, след което им ги е дал. Процедурата се е повтаряла при всяка от вноските. От цялата сума – 10,5 млн евро на Модрич е било позволено да задържи 1.7 млн, а останалото е отишло в семейната каса на Мамич.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки