Преобразяват гребния канал в Пловдив за 10 часа

35 техници, гребци и доброволци ще работят по трасето

Преобразяват гребния канал в Пловдив за 10 часа

 Точно десет часа през нощта на 16 юли е времето, за което 35 техници, гребци и доброволци ще преправят гребния канал в Пловдив от трасе за състезания по кану- каяк, в трасе за Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години.

 
На 17 юли сутринта гребният канал трябва да изглежда така: стартово устройство за лодки с различна дължина от 7,5 до 18 метра, трасе от 2000 метра, ясно обозначено със специални поплавъци и финал пред трибуните на гребния комплекс.
 
През това лято градът под тепетата ще е истинска световна столица на гребните спортове, като от 14 до 16 юли приема Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени, а от 19 до 23 юли са стартовете от световния шампионат по гребане.
 
"За 12 календарни дни на гребния канал в Пловдив ще има две много големи първенства - това е организационно предизвикателство, каквото досега не сме имали. На нас ни остава една нощ на 16 юли, за да подготвим трасето от кану-каяк за гребане. В отлични отношения сме с организаторите на европейското първенство по кану-каяк, имаме договорки и правила, които ще спазваме. И ако няма някакви извънредни ситуации, причинени например от лошо време със силен вятър, смятам, че няма да имаме никакви проблеми", заяви главният организатор на гребните първенства Иван Попов.
 
Състезателните коридори за Световното първенство по гребане в Пловдив от 19 до 23 юли са шест плюс два резервни, като всеки от тях е с ширина 12,5 метра.
 
"Ще трябва да променим това, което ни оставя кану-каякът от своето Европейско първенство. Те имат различни състезателни дистанции - от 200 метра до 5000 метра, но най-дългата им реална дистанция е 1000 метра, защото състезанията са организирани така, че да "въртят" повече пред публиката. Ширината на коридорите им е 9 метра. Иначе казано ние не можем да използваме същите съоръжения, които имат състезателите по кану-каяк. Дори стартово им устройство е непригодно за нашите лодки, така че ще трябва да направим и нашият стартов комплекс, който е по-различен заради дължината на лодките", обясни още Иван Попов.
 
Световната федерация по гребане FISA има сключен договор за времеизмерване с швейцарската фирма Суис тайминг. Швейцарците мерят времето на гребните лодки с точност до четвъртия знак след секундата, като е осигурен и фотофиниш за всяка гонка. По същия начин се измерва времето само на състезания от Формула-1 и ски.
 
През последните години Пловдив се утвърди като отличен домакин на състезания по гребане от най-висок ранг. В града се проведоха успешно Европейско първенство за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.) и Световно първенство за мъже и жени до 23 години (2015 г.).
 
България подаде кандидатура за домакинство и на кръг от Световната купа за мъже и жени през 2019 г. и Световно първенство за юноши и девойки, мъже и жени до 23 години и неолимпийски дисциплини за мъже и жени през 2020 г. Разглеждането на кандидатурите ще бъде на 10 юли по време на заседанието на Международната федерация по гребане (ФИСА) в Люцерн (Швейц).
 
През миналата година в Пловдив се проведе Европейско първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години. Догодина предстоят Световно първенство по гребане за мъже и жени и Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години.
Комфорт доминира на ДП по тенис на маса

Вижте подробности

Расистки скандал се разрази около откриването на Париж 2024

Политици не искат музикална звезда на Франция да пее на Игрите

Легендарна треньорка от СССР: МОК ще убият Олимпийските игри

Вижте какво каза Татяна Тарасова

Макрон призовава Русия за мир по време на Олимпийските игри в Париж

Вижте подробности

Петкратна олимпийска шампионка прекратява кариерата си в колоезденето

Вижте подробности

В Белгия: Българският отбор 9-и на Световната купа по фехтовка

В надпреварата на сабя при жените участваха 20 тима от 20 държави

Сестри Стоеви отпаднаха на полуфинал във Франция

Вижте подробности

Йоана Илиева се класира шеста за Световната купа на сабя в Белгия

Тя се представя все по-добре с напредването на сезона

Аоияма с 5-а поредна загуба в Осака

Българинът стартира с две победи, но вече е с отрицателен баланс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки