Финансово равновесие и без полова дискриминация

Разликата между парите от наградни фондове на Световни първенства за мъже и жени намалява

Финансово равновесие и без полова дискриминация

Разликата между парите от наградни фондове на Световни първенства за мъже и жени намалява.

83% от спортовете възнаграждават еднакво двата пола. Крикет, голф и футбол – това са трите дисциплини, в които се забелязва най-ярък контраст.
 
Други спортове, които предлагат по-високи премии за високи успехи при мъжете, са клиф дайвинг (скокове от скала), ски скокове и колоездене.
 
В дартса и снукъра е позволено на жени да участват в Световни първенства, но са предвидени отделни такива за представителите на нежния пол.
 
Наградният фонд в тях е много по-малък.
 
На 24-ти юни започва Световното първенство по крикет за жени. Десеторно са се увеличили възнагражденията спрямо предишното издание на надпреварата от 2013-та – новият световен първенец ще грабне 470 000 паунда (47 000 за 2013-та), 15 500 паунда ще бъде възнаграждението за победа в груповата фаза.
 
Въпреки огромното увеличаване възнагражденията между двата пола в крикета все още са несравними.
 
Новият световен шампион при мъжете (турнирът ще бъде през 2019-та) ще спечели 3,1 милиона паунда.
 
Лицето на женския комитет на Международния крикет съвет (ICC) Клеър Конър заяви, че една от главните цели на съвета е да изравни наградните фондове на световните първенства до 2032 година.
 
„Тези неща не се случват за една нощ. Има стратегия за развитието на спорта за бъдещите 15 години и ние я спазваме“, коментира Конър пред BBC Sport.
 
Тенисът е първият спорт, който изравни наградните фондове на турнирите си за двата пола. Това се случи на Откритото първенство на Съединените щати през 1973 година.
 
До 2004-та това се случи и в надпреварите по лека атлетика, боулс (търкаля се изкривена топка, така че тя да спре в близост до по-малка бяла топка, наречена „Джак“. Теренът може да бъде равен, с възвишение или неравен. Обикновено се играе на открито, но може да се практикува и на закрито, в зали в които има изкуствена трева), фигурно пързаляне, маратон, спортна стрелба и волейбол.
 
От тогава до днес се присъединиха и скуошът, сърфингът и колоезденето.
 
Тенденцията по изравняване на дамските турнири с мъжките продължава и днес.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки