БФШахмат: Не е вярно, че има офшорна сметка, лицензът ни не е отнет

Федерацията не носи вина за създалата се ситуация, действала законосъобразно

БФШахмат: Не е вярно, че има офшорна сметка, лицензът ни не е отнет

Изпълняващият длъжността президент на Българската федерация по шахмат (БФШ) Иван Генов и членове на Управителния съвет на федерацията дадоха пресконференция пред журналисти и шахматни деятели по повод набиращия все по-голяма сила скандал между БФШ и Европейския шахматен съюз (ЕШС). На нея те призоваха за обединение в шахматната общност, разкриване на пълната истина за случилото се и категорично отрекоха настоящото ръководство да има вина за създалата се ситуация, при която България бе изключена от ЕШС.

След като в понеделник министърът на спорта Красен Кралев се срещна с вицепрезидента на ФИДЕ Георгиус Макропулос, президента на ЕШС Зураб Азмайпарашвили и генералния секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу, които потвърдиха, че предишният президент на БФШ Силвио Данаилов е извършил злоупотреби по времето, по което е бил и президент на ЕШС, днес ръководителите на българския шахмат заявиха, че федерацията е действала напълно законосъобразно, но ако все пак съдът установи нарушения, то би трябвало Силвио Данаилов да понесе персонална вина.

"Не е вярно, че има офшорна сметка. Ние сме превеждали пари на сметка на ЕШС и имаме документи с подпис и печат, които доказват това. Ако в ЕШС някой е правил фалшификации с документи, ние не сме разследващ орган, за да установим това. Приветствам изказването на министър Кралев да проведе разследване. Ако има виновници, защото аз нямам силата да кажа дали има, или няма такива, то нека те да отговарят пред съда. Но това в никакъв случай не е БФШ. Ние искаме истината да излезе наяве, защото в сегашната ситуация единственият губещ е българският шахмат", каза Иван Генов.

"БФШ няма желание да се конфронтира с никого. Преди два дни проведох среща с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, заради която не успях да дойда на срещата с министъра. Илюмжинов изказа пълната си подкрепа за федерацията и изрази мнение, че действаме правилно в създалата се ситуация", добави Генов.

И.д. президент на БФШ каза, че УС е насрочил отчетно-изборно събрание за 19 август, на което ще бъде разгледана състоялата се ситуация и ще бъде гласувано ново ръководство на федерацията.

"Засега лицензът на БФШ не е отнет и се надявам той да не бъде отнет. Ако федерацията няма вина, няма основание лицензът и да се взима. Не може федерацията да носи вина за действията на някой ръководител, защото по устав Управителният съвет не може да свали президента. Той се избира от Общото събрание и само то може да го премахне", добави Генов.

Секретарят на БФШ Кристиян Димитров показа копия от документ за проведените турнири в Албена и Златни пясъци през и обясни, че това са легитимно проведени състезания, а парите, получени от държавата за тяхното провеждане, са преведени по сметки, предоставени от ЕШС.

На срещата в понеделник министър Кралев каза, че според решението на съда в Лозана за период от три години между 2011 и 2014 година парите, давани от държавата, са били пренасочвани към офшорна компания със сметка в Словения. Общото сума е над 1 милион евро.

"В момента министърът казва, че е бил подведен и затова е спрял финансирането на БФШ. Но ако има някой подведен в тази ситуация, то това е БФШ, която е работила стриктно в съответствие с документите, указанията и календарния график, който е получен от ЕШС. Не е вярно, че са превеждани пари в офшорна сметка. Ако има такава, нека компетентните органи разкрият кой я е открил, за какво я е ползвал и нека той си понесе вината. Според нас, ако някой е в закононарушение, то това не сме ние, а ЕШС", добави Генов.

"За съжаление БФШ стана жертва на борбата между бившия (Силвио Данаилов) и настоящия (Зураб Азмайпарашвили) президент на ЕШС. Нашето голямо желание е все пак да успеем да намерим общ език с ЕШС и да решим тази ситуация в най-скоро време, защото догодина четваме 90 години от основаването на БФШ", каза още Генов.
Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки