Няма по-добър момент да си от Англия

Англия срещу Германия. Този път в полуфинален сблъсък от Европейското първенство за младежи до 21 години

Няма по-добър момент да си от Англия

Позната картинка – Англия срещу Германия. Този път в полуфинален сблъсък от Европейското първенство за младежи до 21 години, което се играе по терените на Полша.

Противно на очакванията, британците не срещнаха традиционните на такива форуми проблеми и се класираха за елиминациие. Германия тръгна силно – с две победи, но накрая трепери срещу Италия и въпреки загубата с 0:1 продължава напред.
 
Съдбата отреди – Бундестима срещу Англия и Скуадра адзура срещу Испания, които трябва да определят двата финалиста на надпреварата.
 
В исторически план Германия и Трите лъва не се харесват, а стане ли въпрос за футбол, то неизменно започват споровете за 1966-та, дузпите на Световното през 90-та и Европейското през 96-та, както и отменения гол на Франк Лампард на първенството на планетата в ЮАР през 2010-та.
 
Англия още помни финала на Европейското за младежи през 2009-та, когато загуби с 0:4 финала срещу Бундестима, но сега реалностите, както и изпълнителите, са други.
 
Халфът на Челси Люис Бейкър реагира мигновено и цитиран от британските медии, сподели, че не се страхува от Германия.
 
„Няма причина да се страхуваме от който и да било, дори и от Испания, чийто отбор е много силен и можем да срещнем единствено на финала. Напрежението сега е по-голямо, тъй като излязохме от групата, а очакванията към нас нараснаха – коментира Бейкър. – И преди сме играли важни и големи мачове, като на турнира в Тулон, например, който в последствие спечелихме. Имаме достатъчно мачове заедно на терена, което ще е наш плюс. Започнахме да градим малко по малко и играем така, както можем – по най-добрия начин“.
 
22-годишният халф, който умело играе и като нападател, изкара последните два сезона под наем в холандския Витес Арнем. В последния мач от групата Бейкър реализира дузпа при успеха с 3:0 над домакина Полша и Трите лъва си осигуриха място на полуфинала.
 
„Играя, където иска селекционерът Ейди Бутройд, но не ми пречи да помагам и в защита, и в нападение. Опитвам се да се движа непрестанно между двете наказателни полета, за да бъда максимално полезен на отбора“, призна още Люис Бейкър.
 
22-годишният защитник на Англия – Калъм Чеймбърс, заяви, че не е имало досега по-добро време да бъдеш футболист на Трите лъва.
 
Британците спечелиха Световното първенство по футбол до 20 години (успех над Венесуела с 1:0), както и турнира в Тулон през юни (за шестия трофей на Лъвовете от надпреварата – 1:1 срещу Кот д`Ивоар в редовното време и победа след дузпи с 5:3), а на Евро 2017 през май загубиха последния мач в надпреварата при 17-годишните (2:2 в редовното време и загуба от Испания с 1:4 при дузпите).
 

 
 
Сега малко по-големите батковци са на полуфинал на Европейското за младежи, което се провежда в Полша. Съперник по пътя към финала е Германия.
 
„Разполагаме с много талантливи млади играчи, които са бъдещето на мъжкия тим. Печелим победи, а аз харесвам да съм част от този отбор – сподели Чеймбърс, който миналия сезон игра под наем от Арсенал в Мидълзбро. – Напрежението е голямо, мачовете са много здрави, срещу силни съперници, но ние се справяме блестящо до момента. Всичко това се дължи и на факта, че играем заедно доста време, познаваме се добре и резултатите са на лице“.
 
Това е първи полуфинал за Англия в тази възрастова група от 2009-та (тогава поданиците на Кралицата победиха Швеция с 4:3 след изпълнения на дузпи), когато на финала на Европейското първенство тогава отстъпи с 0:4 на… Германия. Част от онзи Бундестим бяха Месут Йозил, Мануел Нойер и Матс Хумелс.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки