БФС и Аматьорската лига ще мъдрят реформи в Трета лига

Причината е сериозната криза и променената глобално ситуация в страната

БФС и Аматьорската лига ще мъдрят реформи в Трета лига

Българският футболен съюз и Аматьорската лига ще анализират в детайли структурата на Трета лига и в следващите една или две години може да се стигне до реформи и на това ниво, съобщава БТА. Причината е сериозната криза и променената глобално ситуация в страната- финансова и чисто демографска, която е почти перманентна в двете Северни групи.

Обсъждани са два варианта - за създаване на три Трети лиги, или пък границите на сегашните четири да се изместят и пречертаят. От друга страна това ще намали и администрацията в регионалните структури на БФС, съответно и финансовите разходи. Със сигурност този сезон в Трета лига ще бъде в познатия вариант, но нищо чудно след една или две години промените да станат факт.

За втори пореден сезон Североизточната трета лига има сериозни проблеми с окомплектоването. През миналия сезон първенството там започна с 13 отбора, като два от тях приключиха участието си предсрочно и доиграха 11. Въпреки скромната бройка беше реализиран вариант с разделянето й на две подгрупи. А сега за момента кандидатите са 10.

Северозападната Трета лига след доста кризисни години преди време, сега изкара един цял сезон с 15 отбора. А за новото първенство дори ще започне с 16, което се е случвало само един път в последните пет сезона. Разбира се, за организиране на квалификации за попълване на групите не може и дума да става.

На този фон в двете Южни трети лиги картината е много по-различна. И двете групи- Югоизточна и Югозападна, са с по 18 отбора. Не е имало сезон без провеждането на квалификации, което означава, че доста клубове в областните групи отговарят на изискванията за влизане по-нагоре. Групите са пълни и с млади футболисти от школите на водещите клубове, а неизменно едната от двете сборни формации печелят и прегледите на талантите във В група.

Изключително важен фактор се оказва демографията, заедно с икономическото състояние на регионите. В Южна България освен София, се намират и три от шестте най-големи града в страната: Пловдив, Бургас и Стара Загора. Като допълнение идва и Югозападния регион, в който обезлюдяване се забелязва най-малко, а също така и икономически има възможности да поддържа отборите си.

„Соколите“ пробват трима чужденци

Те ще тренират няколко дни с тима

Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки