Най-възрастният в Хайдук е на 27 години

Върхът в историята на тима от Сплит е 6:0 над Манчестър Юнайтед

Най-възрастният в Хайдук е на 27 години

18 години по-късно Хайдук и Левски отново ще мерят сили за надмощие в Ебропа. През 1999-а сините, бодени от Люпко Петрович, продължиха нап­ред след 0:0 на "Полюд" и 3:0 8 София (голове на Георги Бачев, Димитър Иванков от дузпа u Красимир Димитров).

В славната си история грандът от Сплит може да се похвали с 3 четвъртфинал в КЕШ/ШЛ (1975/76, 1979/80, 1994/85), полуфинал за Купата на УЕФА (1985/86) и полуфинал за КНК (1972/73), но също като Левски дълго време не е ставал шампион. За последно взе тит­лата през 2005-а, а Купата на Хърватска - през 2013-а.

Тимът от Сплит в момента залага изцяло на млади играчи (внимание за Фран Тудор и Ни­кола Влашич), като средната възраст на отбора е 23,2 годи­ни. Прави впечатление, че най-възрастните играчи са на по 27 години - това са Зоран Нижич, Анте Ерцег и Марко Футач.

Динамо Загреб е абсолютен хегемон в страната през новия век, но Хайдук също има с какво да се похвали. През Гордостта на Далмация са минали някои от най-известните хърватски футболисти, сред които Ален Бокшич, Игор Щимац, Никола Йеркан, Славен Билич, Милан Рапаич, Роберт Ярни, Дадо Пършо... В момента обаче белите не са в най-доброто си състоя­ние. През последната кампания завършиха трети, но на цели 19 точки зад шампиона Риека. През 1987 г. начело на отбора бе Иван Вуцов, а през 2011/12 - Красимир Балъков. Под негово ръководство Хайдук отпадна от Стоук Сити в Лига Европа (0:1, 0:1). В следващите сезони успяваше да отстрани поне по един съперник. Като най-срамен може да се определи провалът срещу грузинския Дила Гори през 2013-а, когато тимът от Сплит загуби двата мача с по 0:1.

Миналата година отстрани румънския ЧСМС Яш (2:1, 2:2) и украинския Александрия (3:1, 3:0). След това бе на крачка от влизане в групите, но бе спрян с дузпи от Макаби Тел Авив на последното стъпало. Отборът от декември 2016-а насам е во­ден от каталунеца Жоан Карийо, който в миналото бе на­чело на Хирона, Видеотон и Алмерия. Работил е още като асистент в Еспанъол. Като най-добър мач под негово ръковод­ство може да се отчете победата с 2:0 над Динамо Загреб във вечното дерби. Сините пък трябва да внимават с унгарския нападател Марко Футач, кой­то вкара 18 гола и стана голмайстор на хърватското пър­венство.

Златната ера на Хайдук е през 70-те години на миналия век, когато печели 4 пъти тит­лата в Югославия и 5 пъти купа­та. Освен това Хайдук е един­ственият клуб в историята на Югославия, печелил купата в пет поредни години (1972-77). И също така единственият непобеден шампион на Югославия (1950). "Торсида Сплит" минава за най-старата организирана фенска групировка в Европа (1950).

В международните си прояви Хайдук има паметни домакински победи победи през 80-те го­дини с 4:1 над Валенсия, 4:1 над Бордо, 2:0 над Марсилия и 2:1 над Тотнъм. Елиминирал е още Метц, Щутгарт, Торино, Днепър, Спарта Прага. Успехът с 6:0 над Манчестър Юнайтед в контрола пък е едно от най-го­лемите унижения в историята на червените дяволи (1980).

След разпадането на Югосла­вия Хайдук постепенно остава в сянката на политически привилегирования Динамо Загреб. Клубът е зле управляван, трупа финансови загуби и на няколко пъ­ти е на ръба на фалит. Така ре­зултатите остават на заден план за сметка на погасяването на дълговете и стабилизирано­то. Стига се и до дъното - 0:5 от Дебрецен вкъщи (2005). В най-скорошните 4 кампании белите трябваше да задоволят с тре­тото място в първенството.

В настоящия състав играят доста чужденци, като в отбора бе привлечен играч от дубъла на Барселона - това е 23-годишни-ят защитник Борха Лопес. През пролетта на "Полюд" игра и Ге­орги Терзиев, но наемът му от Лудогорец свърши.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки