Томаш: Чакаме развитие за нападатели до 24 часа

„Няма с какво да се изненадаме с Верея, важно е да бъдем вдъхновени”

Томаш: Чакаме развитие за нападатели до 24 часа

Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш сподели очакванията си преди старта на шампионата за представителите на медиите.

– Г-н Томаш, каква е оценката ви за подготовката на отбора и готов ли е „Берое“ за новия сезон?

– Аз не разглеждам периода като подготовка, защото времето е твърде кратко. Според мен терминологията не е правилна. По-скоро е предсезонен начин на запознаване на всички. Всеки треньор се оплаква, че времето е кратко, но както е за нас, така е и за всеки. Нашата работа е да бъдем готови.

– Доволен ли сте от работата, която свършихте и какви са очакванията ви за мача с „Верея“ утре?
– Утре ще видим дали сме доволни от работата. Момчетата наистина работиха. Работихме абсолютно всички в клуба. Има подобрение от това, което съм забелязал още в началото. Естествено, че времето за никой не стига, но в крайна сметка мачовете чукат на вратата и започваме.

– Каква е оценката ви за селекцията?
– Не бързаме. Много от отборите имат много нови имена. Даже сега преди да се кача пак наблюдавахме и гледахме. Събираме информация. Що се отнася до новите играчи съм убеден, че са добри футболисти. Убеден съм. Дали бързо ще се адаптират и по най-добрия начин ще покажат това, което сме видели, си зависи изцяло от тях. Ние като клуб, като треньори, като спортно-технически щаб, като футболисти – правим всичко възможно те да се чувстват по най-добрия начин тук.

– Очаквате ли нови футболисти скоро?
– Очакваме, но точна и конкретна информация не мога да ви дам.

– Предполагаме, че нападател търсите?
– Да, на тази позиция търсим хора и то не един. Но това е позицията за която много ще внимаваме. В крайна сметка трябва и да се рискува в този живот. Ще видим как ще се развият нещата. Чакаме до 24 часа да има развитие по този въпрос.

– За втора година първенството ще бъде с такава система. За вас тя удачна ли е и следите ли останалите тимове?
– За мен е интересно. Няма много голяма разлика в отборите. Може би има един или два отбора по-напред организационно и чисто финансово, като практика, като игрови ритъм и са по-добре. Всички знаем кои са те. Всички останали са долу-горе на едно ниво. Според мен ще има доста изненади. Най-важното е да вдъхновим нашите футболисти да дават максимума от себе си всеки мач. Естествено, че не е възможно, но футболът затова е интересен. Виждаме големи европейски отбори на какво ниво са. Въпросът е да изпитват удоволствие от това, което вършат. Ние трябва да направим така, че да изпитват удоволствие. Ако това се случи ние ще бъдем радостни.

– Каква е конкретната цел пред „Берое“ през този сезон?
– Личната ми цел е висока. Човек обаче не може да надскача боя си. Трябва да бъде реален. Мисля, че „Берое“ заслужава пълен стадион и ако това се случи нещата ще бъдат ОК.

– В състава на „Верея“ има доста нови момчета. Предполагам, че сте ги наблюдавали. Какви са впечатленията ви?
– Аз съм на друго мнение. Не виждам много нови момчета. Виждам две-три имена. Мисля, че е изграден отбор. Отбор с добра сплав и добър колектив. Подсилиха се наистина. Предполагам, че няма да избягат от собствения си стил и начин на игра. Добър отбор.

– Има ли футболисти, които със сигурност отпадат за мача утре?
– Групата ще бъде обявена след тренировката. Няма от какво да се крием. Виждате, че нямаме закрити тренировки. Трудно в България бихме се изненадали. Няма магьосници. Според мен, това че играеш футбол трябва да те радва. Това, че идваш на стадиона да подкрепяш любимия отбор – трябва да те радва. Това, че си изпълняваш задълженията като треньор, масажист, лекар – трябва да те радва. Когато всички ние бъдем позитивни ще бъде добре. Нашият футбол е добър. Аз съм убеден в това. Футболът ще бъде по-красив и интересен.

– Това ще бъде трето старозагорско дерби за вас. С какво ще бъде то по-различно?
– Стара Заора го заслужава. Градът е спортен – не само футболен. Заслужава да има дерби, да има интрига.  Важно е да напълним стадиона. Футболът е за феновете. Каквото и да си говорим, когато играеш пред 7-8 хиляди е едно усещането, а когато играеш пред 100 човека е съвсем друго. Когато футболистите усетят подкрепата на феновете, които поддържат отбора независимо от това дали е Томаш, Иван, Драган или Петкан. те са на стадиона заради отбора. Най-важно е да направим така, че „Берое“ да бъде на града си.

– Кое може да се окаже решаващо в дербито?
– Всички малки детайли, които са скрити за обикновените зрители са решаващи за определен момент. За мен най-важната ситуация във футбола и живота е всяка следваща. Човек да си изважда поуките от това, което е живял и видял. Това, което се е случило една секунда или две преди това и бъде готов и гледа напред. Това, че искаш, можеш и желаеш ще бъде решаващо не само в този мач, а във всички мачове, защото нивото е изравнено.

– Какво се случва с Александър Хардалов, който бе на проби?
– Имаме идеи за него. Днес два пъти разговарях пак с него. Нашите виждания като отбор са за момчета, които имат нужните качества, които да развият и доразвият. Когато стигнат до нивото на „Берое“ ще искаме  при нас да бъдат наистина хора, които да оставят сърцето и душата си.

– Илиев е работил в „Берое“, вие във „Верея“. Познавате се отлично. Това предимство ли е или може да има подхлъзване?
– Тези думи, които използвате, може би след мача някой ще ги използва по друг начин. не го разглеждам по този начин. Няма как да се изненадаме. Ако някой футболист в някоя ситуация е закъснял или не е на точното място това ще се окаже предимство за някой и подхлъзване за друг.

– Каква е оценката ви за представянето на българските отбори в Европа?
– Стискам палци за всеки български отбор. Искам колкото се може повече победи в Европа. Да трупаме точков актив и футболно самочувствие. Стискам палци на всички. Не трябва да се правят драми. Трябва всички заедно повече да работим за футбола. Да не очакваме, че футболът ще работи за нас.
Черно море държи солиден коз за успех срещу Пирин

"Моряците" не са губили от "орлетата" от шест години

Борусия (Мьонхенгладбах) хареса Дуа от Лудогорец

Нападателят е оценен на 5 милиона евро

Славия ще спре Крумовград за Топ 6

Вижте подробности

Ясен е окончателният капацитет на "Българска Армия"

Стадионът ще събира междъ 16 и 18 хиляди души

Александър Любенов: Грешките изграждат

Стражът на Локо София говори по няколко теми както на терена, така и извън него

Крумовград си хареса звезда на Ботев Враца

Браян Переа има 6 гола в 25 мача този сезон

Архитект Хаджиев: Този стадион ще е впечатляващо съоръжение

"Горди сме, че по-малко от година след представянето на проекта, вече текат дейности", заяви той

Снимат филм за най-великия голмайстор на Черно море

Идеята е на фен фракция Д'Ъртанян

Томаш изгуби трима за мача с ЦСКА 1948

Сериозни проблеми за Локо Пловдив преди мача в неделя

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки