Степан Хиндлиян: Опожаряването на автомобила си беше опит за убийство (ВИДЕО)

Хърватските ултраси хвърлили факли в колата и затиснали вратите, за да не могат българите да излязат

Степан Хиндлиян: Опожаряването на автомобила си беше опит за убийство (ВИДЕО)

Като опит за убийство окачестви опожарения автомобил на „сините” фенове в Задар председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян.

Родни запалянковци бяха нападнати в хърватския град Задар преди гостуването на "Левски" на "Хайдук" Сплит в първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. Ултраси на местния тим опожариха една българска кола с четирима наши сънародници в нея. Последва арест на 22-ма българи, които бяха освободени благодарения на намесата на посланика ни в Хърватия. По-късно обаче още 27 привърженици на "сините" бяха задържани на входа на стадиона в Дугополие заради употреба на алкохол.

"Ние бяхме взели решение да отседнем в Задар преди мача, тъй като заради ограничения капацитет на стадиона получихме само 250 билета и в Сплит щеше да е доста трудно за нас с толкова малко хора. В Задар обаче се сблъскахме със сериозни проблеми и бездействие от страна на полицията", разкри Хиндлиян в предаването "Тази събота" по bTV.

"В областта Далмация, където се намира Задар, всички са фенове на "Хайдук", който е най-големият футболен клуб в региона. Ултрасите на домакините постоянно бяха информирани къде се намираме. Атакуваха ни в различни малки улички в централната част на града, но си бяха направили грешно сметката. Те получиха сериозен отпор от наша страна, въпреки че бяхме в много пъти по-малко на брой от тях", допълни той.

"Случаят с опожарения автомобил е много интересен и си е чист опит за убийство. Момчетата с колата първо бяха отишли в Сплит, но след това се свързаха с нас и пристигнаха в Задар. Около полунощ слезли, за да преместят колата на паркинга на хотела. Тогава дошли местните фенове и през отворените прозорци хвърлили факли, каквито се палят на стадионите. След това отвън затиснали вратите, за да не могат нашите хора да излязат. Вътре са изгорели техните документи и лични вещи. Надявам се полицията да накаже виновните, тъй като това си е опит за убийство", заяви Хиндлиян.

"Отделно полицията се гаври с феновете на "Левски". Те постоянно твърдяха, че инцидентите са станали заради наши провокации, което са спекулации и не отговарят на истината. Освен това направиха всичко възможно част от задържаните да не стигнат до стадиона и да гледат мача. Сред тях и момчетата от изгорения автомобил, които бяха задържани без да имат никаква вина. В ареста прекараха 26 часа на едни дървени пейки. Полицаите постоянно си сменяха позицията от "сега ще ви пуснем, до "никъде няма да ходите". Искаме да благодарим за изключително адекватната намеса и помощта на хората от българското посолство в Хърватия, българският полицай по сигурността, който беше с нас, както и на хората от футболния клуб "Левски", призна председателят на НКП на столичани.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки