Красимир Инински: Кубрат Пулев е оставил нещо след себе си и пише история

"Важното е да носиш бокса в сърцето си, Даниел Асенов на 20 г. е 4 пъти европейски шампион"

Красимир Инински: Кубрат Пулев е оставил нещо след себе си и пише история

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински гостува в предаването „Код спорт“ по ТВ+. Когато зае този пост бе амбициран да направи нужните промени, за да може този спорт да тръгне по нов път и успя, защото в момента това е една от най-успешните родни федерации. Инински е бивш национал по бокс, победител в турнира за купа “Странджа”. Участник на световното първенство през 1993 година в Тампере и на европейския шампионат през 1996 година във Вейле. Петкратен шампион на България в категориите лека-полусредна и полусредна. Член е на Изпълкома на Европейската боксова конфедерация, член на комисията за развитие на младежкия бокс към Международната федерация (АИБА), заместник-председател на Българския олимпийски комитет.

- Краси, какви промени настъпиха в живота ти през лятото на 2011 година, когато прие предизвикателството да станеш президент на боксовата федерация? Тогава положението съвсем не беше цветущо…

- Кардинално се промени моят живот във всякакъв аспект. Никога не съм предполагал, че така ще се промени. Основател съм на Професионалната боксова лига, на професионалния бокс в България и тъй като там нямах нужната продукция – да идват боксьори от настоящата федерация, реших да се заема с по-кардинални промени и встъпих в поста президент на Българската федерация по бокс.

- Потърси ли съвет от някой за това твое решение?
- Не. Обаждаха ми се много хора и ме питаха: „Защо не станеш?“ Казах си: „Защо пък не!“ и се кандидатирах.

- Не беше ли прекалено млад – на 38 години?
- Да, може и така да се каже, но какво значение има. Важно е да искаш нещо със сърце и душа и да постигнеш целите си.

- Основател и дългогодишен директор си на Професионалната боксова лига у нас. Доколко това ти помогна за новото предизвикателство?
- Няма значение дали е професионален бокс или аматьорски бокс. Боксът си е бокс. Или го носиш в сърцето си или не. Аз обичам този спорт, аз съм боксьор и живея за бокса.

- По онова време като че ли имаше разделение на аматьорски и професионален бокс.
- Да, така е. Но когато ти си боксьор, не можеш да ги делиш. Боксът си бокс – няма аматьорски, няма професионален. Усилията, трудът, ангажиментите са едни и същи.

- Наистина ли състоянието на федерацията тогава беше толкова лошо?
- Няма смисъл да се връщаме назад. Винаги съм се стремял да гледам напред, да променям нещата, да пиша история, да оставя нещо след себе си. Това е най-важното и смисълът на живота.

- Най-трудното, с което се сблъска?
- Много ме мъчи негативизмът на хората. Стремиш се да променяш нещата, да ги правиш по-хубави и по-добри, но винаги се намира някой, който да те критикува. Изказва мнение без дори един камък да е преместил. Това ме мъчи най-много.

- С какво се зае първо, когато влезе в кабинета като президент на Българската федерация по бокс?
- Направих структурни промени. Най-важното за мен бе да удовлетворя самите спортисти. Спортистите и треньорите са най-важното нещо.

- Имаме ли добри специалисти?
- Да, смело мога да кажа, че имаме добри специалисти.

- И добри школи.
- Да, но има един малък проблем – свикнали сме да живеем с миналото. Светът се промени и трябва да гледаме напред. Ако лежим на тази кълка да мислим едно време какво е било, това е пагубно за нас.

- Работиш много за лоби в Международната федерация, защото се оказа, че напоследък боксът е един от най-субективните спортове като съдийски оценки. Повече или по-малко ощетяват днес българските боксьори на международния ринг?
- Не бих казал, че ощетяват точно българските, но лобито е едно от най-важните неща както в спорта, така и в политиката, във всеки един аспект от живота. Важно е да имаме присъствие и лоби в Международната федерация.

- Чувства ли се липсата на проф. Емил Жечев?
- Естествено. Този човек е направил огромни булеварди в бокса и неминуемо се чувства. Но светът се променя, боксът се променя, всичко се променя. Вече механизмите са съвсем различни. Колкото по-скоро се адаптираме към тях, толкова по-бързо ще имаме и нужните успехи.

- Успешен ли е боксът под твое ръководство? Винаги след голямо първенство или турнир казваш, че българските боксьори могат повече.
- Не мога да дам оценка на себе си. Това трябва да го кажат другите хора, най-вече боксовото съсловие. Винаги изисквам и искам повече и повече. Винаги съм се стремял да удовлетворя всяко едно желание на треньор или състезател, за да се получи даденият резултат.

- Кога ще си доволен от представянето на състезателите ни?
- Никога няма да съм доволен, защото винаги ще искам още и още. Но нека бъдем реалисти. Това, което прави една малка България, не е никакмалко. Трудът на тези боксьори не е никак малък. Ще съм доволен, когато съдийските решения са обективни. Не искам да се оправдавам със съдийството, но знам моите състезатели през какво минават, от какво се лишават и затова преживявам тези неща.

- Големи ли са разликите в бюджетите на нашата федерация и на водещите страни в бокса?
- Ще ви дам пресен пример от европейското първенство в Харков. Азербайджан завърши с един сребърен медал, а дават 9 милиона долара на година. Паднаха им световни шампиони, медалисти от олимпиади. Спортът е много динамичен. Ние с нашия медал сме на пето място от 40 държави. Ние сме малка страна. От пет години нашите титуляри са едни и същи. Дори и аз да не съм президент, който и да дойде, пак ще разполага с тези спортисти. Аз съм длъжен да направя така, че тези спортисти да са обезпечени и да живеят нормално, за да могат да бъдат всеотдайни в работата си.

- Някои федерации твърдят, че липсата на средства убива спорта ни.
- Не, смело мога да кажа, че парите са напълно достатъчни. Въпрос на менажиране. Не съм съгласен, че не стига финансирането. Напротив – има достатъчно средства.

- Страната ни бе домакин на европейското първенство за момичета и девойки. Очаквано силно представяне на нашите състезателки. Какво е отношението на централата към българския бокс?
- Имат страшен респект към нас от организационна гледна точка, от добрите ни състезателки и състезатели. Друго не можем да желаем.

- Как влияят тези победи на привличане на повече деца в залите? Превихме интервюта с Кубрат и Тервел Пулеви в техния център и се изненадахме колко много момичета тренират бокс.
- Винаги е хубаво да има водещи лица и лидери, които да повличат след себе си днешната младеж. Добре влияе. Всеки иска да бъде герой, да бъде забелязан, да бъде различен. Хубаво е това.

- Как гледаш на успехите на братя Пулеви на професионалния ринг?
- Гордея се. И не са само те. Например Даниел Асенов, който на 20 години е четири пъти европейски шампион. Братя Пулеви също. Не искам да подценявам успеха и на нашите момичета и девойки. Предстои ни европейско първенство за юноши в Албена. Въпросът е да се обръща внимание на малките звездички, които блещукат. За да изгреят, им трябва внимание, подкрепа, всеотдайност, да могат да разчитат на теб. Това е важното.

- Изненадан ли остана от позицията на Даниел Асенов за инцидента в Асеновград? Той написа отворено писмо, в което каза, че трябва да се въведе ред и законност и че всички, които живеят в България, са българи.
- Не, не съм изненадан, защото много добре познавам Даниел Асенов. Той е един наистина достоен българин и е много повече българин от много „българи“ и с труда, който полага и с начина си на поведение, и с лишенията и с това, че прославя България по цял свят. Чест му прави.

- Вярваш ли, че Кубрат Пулев ще получи втори шанс да играе мач за световната титла?
- Искрено се надявам да получи шанс. Той е постигнал много в професионалния бокс, оставил е нещо след себе си, пише история.

- Получаваш ли подкрепа от Министерството на спорта?
- Да, категорично. Тук е моментът да благодаря на министър Кралев, тъй като той е един от министрите, с които може да се говори, може да се обсъждат нещата, разбира проблематиката. Винаги намираме решения за едно по-добро представяне и реализиране на нашите спортисти.

- Боксът му е най на сърце от всички олимпийски спортове.
- Не бих казал. Той е доста спортен човек.

- Говоря като хоби.
- Той е бивш боксьор все пак. Тренирал е бокс и лека атлетика. А и боксът е един от най-мъжките спортове. За един министър добре звучи, когато тренира бокс. Боксът дава качества, които са дефицит на нашето общество.

- Възхищавал ли си се на някой от големите ни шампиони? Кой е бил най на сърцето ти?
- На Серафим Тодоров, Ивайло Маринов, Кирков Киркоров… Още повече, че аз съм тренирал с тях. Бяха ми батковци. Със Серафим Тодоров винаги спяхме в една стая.

- Какво е усещането да си до такива звезди?
- Пътеводители и светлина. Искал съм да приличам на тях, да постигна техните резултати.

- Серафим Тодоров бе един от най-интересните ни гости – откровен, натурален и прям.
- Много сме близки. По лагери и състезания винаги бяхме в една стая с него.

- Остава ли ти време за почивка?
- Трудно намирам време за почивка. Планирал съм след това европейско да отида на почивка. Да обърна внимание на семейството, тъй като винаги съм по състезания и на път. Не ми остава много време.

- Вярно ли е, че децата ти работят?
- Да, разбира се. Работиха на европейското първенство, взимаха дейно участие. Разбира се не под мое командване. Има си мениджър, който ръководи цялото състезание и те бяха под негово подчинение.

- Под твое ръководство са вкъщи?
- Да, там няма майка, няма баща. Там съм на работа и изпълняват стриктно всяко едно нареждане.

- Имаш ли цели за втория си мандат като президент?
- Разбира се. Искам да оставя нещо след себе си, искам да пиша история. Да си президент е много отговорно нещо, тъй като разполагаш с човешки души, променяш животи.

- Всички се обръщат към теб за съвет, за проблеми.
- Освен това от теб зависят съдбите на много деца, мъже, жени. Всичко зависи от теб. Променяш съдби, променяш животи. Това е много важно. Искам да съм безупречен в тази сфера.
Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки