Сензациите в пресата: ЦСКА взима Божиков, Левски отхвърли сръбски защитник

Нджонго Присо вариант за Пирин; $40 000 на месец за Косоко в ОАЕ; Славия картотекира нигериец, Мартинов увисна за Ботев Пд и още…

Сензациите в пресата: ЦСКА взима Божиков, Левски отхвърли сръбски защитник

Сензациите в пресата днес, петък, 21 юли 2017 година:

„Меридиан мач”: ЦСКА-София взима изгонен от Касъмпаша

Шефовете на ЦСКА-София обмислят да привлекат бившия играч на Литекс Васил Божиков, научи „Меридиан Мач". В момента той е свободен агент, след като разтрогна с турския елитен Касъмпаша и сега поддържа форма с третодивизионния Сокол (Марково). Не е тайна, че на „Армията" усилено търсят един нов защитник. Точно по тази причина на проби в тима бе сърбинът Марко Клисура, който обаче не бе одобрен от Стамен Белчев. Божиков е титуляр в националния тим при Петър Хубчев и е отлично познат на ръководителите на „червените". 29-годишният бранител игра в Литекс от 2012 до 2015 г., когато бе спазарен с Касъм-паша за около 400 000 евро. Голям плюс за него е, че може да играе и като централен защитник, и като ляв бек. Желанието на самия Божиков е да продължи кариерата си в чужбина, където заплатите са далеч по-сериозни от тези у нас. Той вече бе на проби в Амкар, но до трансфер така и не се стигна. Интерес към него има от втора дивизия на Турция, от Кипър и от Полша. Но не е изключено да избере ЦСКА-София, ако тяхната оферта го задоволи. По сходен начин с „червените" подписаха други двама национали, минали през Литекс, които бяха останали без клубове - Станислав Манолев и Николай Бодуров. Първият парафира с „червените" през миналото лято, докато бившият бранител на Фулъм и Мидтиланд стори това в началото на годината.

„Тема спорт”: Сините отхвърлили сръбски защитник

Спортно-техническият щаб на Левски е отхвърлил предложен им сръбски централен защитник. Той е отговарял на профила футболист, търсен от сините - новият да бъде висок и да играе по-силно с левия крак. От „Гррена" не са се отказали от идеята да привлекат аржентинския бранител Николас Горосито, който е собственост на испанския Хетафе. Този тим си спечели промоция за Примера Дивисион, а защитникът помогна това да се случи - през миналата кампания изигра 22 мача, в които вкара 1 гол. Договорът му с клуба е до лятото на 2018 година, което значи, че сините ще трябва да платят трансферна сума за него. Преди да облече екипа на Хетафе, Горосито има шест сезона в Слован Братислава. В словашкия тим Николас може да се похвали с две титли (2012/13, 2013/14), една купа (2012/13) и една Суперкупа на страната (2014/15). Защитникът е роден на 17 август 1988 година, висок е 186 сантиметра и тежи 83 килограма.

„Тема спорт”: 40 000 долара на месец за Омар Косоко в ОАЕ

Нападателят Омар Косоко почти сигурно ще се раздели с Ботев Пловдив. Оферта от Обединените арабски емирства изкушава футболиста и той и ръководството най-вероятно ще я приемат. Очаква се Косоко да взима 40 хиляди долара на месец. Самият футболист признал пред спортния щаб, че се чувства отлично в жълто-черния клуб, но е изкушен от парите. Канарчетата също ще получат прилична сума за играча, който от Нова година става свободен агент. Тогава изтича договорът му с клуба, а той не е подновяван. Вчера жълто-черно море заля Бургас за реванша с Бейтар Йерусалим, феновете огласяха мощно плажа и заведенията в Морската градина.

„Тема спорт”: Присо вариант за Пирин

Бившият играч на ЦСКА Нджонго Присо е вариант за Пирин Благоевград. Треньорът на орлетата Милен Радуканов е провел разговори с камерунеца, който за последно се е състезавал в елитното малтийско първенство с екипа на Моста. На този етап 28-годишният Присо не е дал утвърдителен отговор дали е съгласен да играе за благоевградчани. До края на седмицата обаче Радуканов ще има яснота по този въпрос. Камерунското крило се подвизаваше в ЦСКА от началото на 2012 г. до лятото на 2013 г. - в този период записа 33 мача и 3 гола в елита, като беше пословичен с пропуските си от чисти позиции. Впоследствие Присо играе сезон и половина за румънския Петролул (38 мача и 4 гола), един полусезон в Дьор Ето (6 мача), а от 2015 г. е в Малта, където е обличал екипите на Валета (13 мача и 8 гола), Слиема (9 мача и 2 гола) и Моста (24 мача и 9 гола). В същото време в Благоевград вчера пристигна нападателят Радослав Кирилов, който през миналия сезон игра за Берое като преотстъпен от Киево. 25-годишният Кирилов премина медицински прегледи, а днес се очаква да парафира контракта си с Пирин. Той отново ще е под наем от Киево. През изминалия шампионат записа 17 мача без гол за Берое. Треньорът на Пирин Милен Радуканов пък няма да може да седне на пейката на своя отбор за двубоя със Септември в събота от 18:45 часа в Благоевград. Той бе наказан от БФС за 1 среща заради навлизането си на терена по време на срещата с Ботев (1:0). "Ако не спечелим трите точки срещу Септември, ще се върнем на изходна позиция. Само пълен успех ще затвърди силното ни представяне на старта. Имам впечатления от съперника, разполага с доста опитни футболисти. Победиха ни с автогол в контрола в паузата, но не ни надиграха", отбеляза Радуканов. Пирин всеки момент очаква и двама чужденци на проби. Те ще вземат участие в предстоящата проверка с Германея Сапарева баня. Мачът ще е във вторник, 25 юли, от 18:30 часа на базата в село Рилци.

„Тема спорт”: Славия картотекира нигериец, Мартинов увисна за Ботев Пд

Славия ще може да използва в предстоящия двубой с Ботев нигерийския нападател Шикози Мба, разбра „Тема Спорт". Жълтата карта на африканеца е пристигнала от предишния му клуб Жилина и той бе успешно картотекиран в БФС. 19-годишният Мба има 5 мача за представителната формация на словашкия тим и 41 мача и 8 гола за дублиращия състав. Нигериецът може да играе и като крило. Почти сигурно той ще направи дебют срещу Ботев, като двубоят е в неделя, 23 юли, от 18:45 часа на стадион "Славия" в "Овча купел". Белите най-после се завръщат в своя дом, след като през целия изминал сезон домакинстваха на "Васил Левски". За разлика от Мба бразилският бранител Матеус Биси още не е картотекиран. Жълтата карта на 26-годишния централен защитник не е дошла от последния му клуб - португалския Туризенсе. Биси е бил в школите на Спортинг Лисабон и Фламенго, а е играл за литовския Банга, малтийския Биркиркара и полския Честохова. Треньорът Златомир Загорчич пък може да не разчита в срещата с Ботев на вътрешния халф Емил Мартинов. Той е получил травма на тренировката в сряда следобед и ще е до последно под въпрос. Ако Мартинов не стартира, партньор на Стефан Велев в средата на терена се очертава да е Янис Карабельов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки