Опасно нигерийско дуо на пътя на Лудогорец

Антони Нвакаеме и Джон Огу са козовете на израелския съперник на "орлите"

Опасно нигерийско дуо на пътя на Лудогорец

Израелският Апоел посре­ща след два дни Лудого­рец в Беер Шева, като родният шам­пион показа голям респект към съпер­ника си. Отборът от Разград има защо да се притеснява и с оглед на последния слалом на евреите в Лига Европа, който успя да излезе от група с Интер, Саутхемптън и Спарта Прага и след това бе спрян от Бешикташ, който стигна много напред в тур­нира.

Ако трябва да ана­лизираме в детайли Апоел, то има двама футболисти, които се открояват над ос­таналите. Общото между тях е, че са нигерийци и дейст­вително имат впе­чатляваща визия.

Таранът Антони Нвакаеме е със ста­тута на голямата звезда на Беер Ше­ва. Интересно е, че неговата кариера в Европа започва от втора дивизия на Румъния. В далечна­та 2010 година мла­дият Тони (както го наричат приятелите) пристига в Университатя Клуж, които веднага го преотс­тъпват на скромния Ариешул Турда. Нва­каеме вкарва 5 гола в 7 мача, заради което още след ня­колко месеца е вър­нат в Клуж. Нигери­ецът започва да гра­ди името си в Румъ­ния в продължение на 4 години, като ос­вен в Университатя, той играе и в Петролул Плоещи. През 2013-а Нвакаеме прави сериозна крачка напред, като подписва с Апоел Раанана в Израел. Първият му сезон в Обетована земя е много силен и го превръща в голяма звезда заради съче­танието му на мощ и технически умения. Той става трансфер­на цел №1 на Мака­би Хайфа, Апоел Бе­ер Шева, Макаби Нетаня, Макаби Тел Авив и Ирони Кирят Шмона, самият То­ни предпочита да остане още година в скромния Раанана. Все пак през 2015-а той преминава като свободен агент в Апоел Беер Шева, който стяга сериоз­на селекция за шам­пионската титла, ко­ято по-късно успява да спечели. В Изра­ел недоумяват защо Тони Нвакаеме не е част от националния отбор на Нигерия и не пропускат да по­питат самия играч. Той обаче открехва вратата за пренеб­регването си. Освен че поразява с леко­та вратите на съпер­ника, той има и по­разяваща уста, коя­то го прави неудо­бен в родината му.

Тони не се коле­бае да посочи с пръст корупцията в Нигерия. „Това е нещо, което не съм преживял, но се е случвало на брат ми (Диксън Нвака­еме бе футболист на френския Анже през миналия се­зон). Той трябваше да представя олимпийския от­бор на Нигерия на игрите в Пекин през 2008-а. В пос­ледния момент обаче отпадна от състава. Причина­та? Неразбирател­ство между селек­ционера и неговия агент", заявява То­ни, който публично критикува модела, според който част от футболистите в страната си пла­щат за повиквател­ни в националните отбори, които пък са редени от мениджъ­ри. „Това ще разру­ши нигерийския фут­бол", смята 28-годишният нападател, който се е съсредо­точил изцяло върху изявите си за Беер Шева.

Неговият сънарод­ник Джон Огу за­почва четвъртия си сезон в Апоел. За разлика от Тони Нвакаеме, той е на­ционал на Нигерия и играе за „супер орлите" редовно от 2013-а насам. Ата­куващият халф съ­що има интересен път преди да стане шампион на Израел два пъти поред. Той пристига в Европа едва на 18 години, като първите му стъпки са в словенс­кия Драва. Четири години по-късно нигериецът се мести в португалския Атлетико Алкантара в покрайните на Ли­сабон, който е в трета дивизия. Само след няколко месе­ца обаче той се мести във втория от­бор на испанския Алмерия, който съ­що е в Терсера дивисион (трето ниво в Испания). Сезон 2010/11 е много тру­ден за Огу, но той се калява и следва трансфер в порту­галския елитен Лейрия, който обаче из­пада. Качествата на халфа вече са добре познати в Португа­лия и той остава в първа дивизия, къ­дето подписва с Академика, където играе в продълже­ние на два сезона. През 2014-а подпис­ва с Апоел Беер Шева, а две години по-късно подновява договора си с изра­елския шампион при много по-добри условия. Джон печели по 27 000 долара на месец, което го доближава плътно до Топ 10 на най-добре платени­те нигерийски фут­болисти по света. Благодарение на спечелените пари, той успя да си пост­рои две огромни имения в Нигерия -в Лагос и Овери, къ­дето очевидно смя­та да се върне след края на кариерата си. Джон не крие, че е имал много трудно детство, но благода­рение на Господ и на футбола, той мо­же да се смята за успял човек.

Нигерийците Тони Нвакаеме и Джон Огу са тъмната сила на Беер Шева, коя­то трябва да държи нащрек отбора на Лудогорец. Двамата вкараха и трите го­ла при успеха с 3:2 над Хонвед в пос­ледния мач от Шам­пионската лига (два на Нвакаеме и един от Огу).

Дерменджиев след 13-ата поредна победа: Искам и титлата, и купата!

Треньорът на Лудогорец бе много доволен от успеха над Хебър

13 от 13! Лудогорец държи 13-та титла (ВИДЕО)

"Орлите" спечелиха категорично с 3:0

Капитанът на Лудогорец Антон Недялков поднови тренировки

Той се възстанови след поредната си контузия

Пьотровски: На загрявката разбрахме за загубата на ЦСКА

Халфът призна и за късмет срещу Левски

Вижте кой ще свири Лудогорец - Левски

Ето всички назначения

СЕРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА! Лудогорец ликува на "Лаута"(ВИДЕО)

Късна драма и болезнен за Локо (Пд) герой

Лудогорец обяви кога пуска билетите за Левски

Деца и пенсионери ползват 50% намаление

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Дерменджиев: Има умора в нашия отбор, паузата идва навреме

"Изиграхме добър мач", каза треньорът на Лудогорец след разгрома над Локо (София)

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки