Майкъла: ЦСКА ще се бори за второ място за втора поредна година

"На някои играчи в ЦСКА им липсва шампионски манталитет"

Майкъла: ЦСКА ще се бори за второ място за втора поредна година

Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла сподели пред "Тема Спорт" сво­ето мнение за слабия старт на сезона.

Г-н Илиев, ЦСКА допусна две грешни стъпки още в на­чалото на първенството. На какво се дължат слабите ре­зултати в първите два кръга?
- С тази игра ЦСКА ще се бо­ри за второто място за вто­ри пореден сезон. Който играе добре в подготовката, не се представя на ниво в първенството - това е старо прави­ло. Има играчи с качества, долу-горе отборът стои добре, направиха се и интересни трансфери. Но ЦСКА пак влиза със закъснение в сезона. Както и преди година, отново набър­зо си компрометира шансове­те за нещо по-сериозно. Аз съм сигурен, че отборът до два-три кръга ще започне да си по­казва своята игра, но тогава вече ще е късно. Като цяло ми се струва, че липсва живец сред играчите. Според мен това се дължи на изваждане­то от Лига Европа, което удари тежко по футболисти­те. Съвсем отделен е въ­просът, че ти трябва да имаш и манталитет, за да се бориш за първото място. Да знаеш къде се намираш и коя фланелка носиш. Някои футбо­листи в ЦСКА трябва много да се замислят как играят пре­двид фантастичната публика и отличните условия в клуба.

Виждате ли шампионски манталитет в отбора?
- На някои от играчите определено им липсва шам­пионски манталитет. Само част от футболистите го имат. Струва ми се, че сега отборът е с нагласата: "Ние добре ще се борим за титла, но ако станем шампиони и не играем в евротурнирите, какъв е смисълът". Надявам се, че този въпрос - с евроучастието, ще бъде решен в полза на ЦСКА и догодина отборът ще се завърне на международната сцена. В противен случай ще е много жалко. И ако ограниче­нието за Европа остане, може би не е и необходимо да се хвърлят големи средства за гонене на титла. Само ще отидат едни пари на вятъра, а могат да се пренасочат по друго перо. Дали ще е база, школа, хората със средствата си преценяват. Но в тази си­туация не е необходимо да да­ваш твърде много за предста­вителния отбор. В крайна сметка Гриша Ганчев не си хвърля парите за мачове с Верея и Витоша. Амбициите му са много по-големи и далеч не се простират само в България. Наясно съм, че иска доста по­вече от това в момента.

Какво е мнението ви за представянето на ЦСКА сре­щу Лудогорец преди седмица?
- Този отбор, който госту­ва на "Армията" в събота, трябва да го размажеш. А то какво се получи - ЦСКА се опи­тваше повече да му пречи, отколкото да гради. Не може да създадеш една голова ситуация за цял мач. Губиш от втория отбор на Лудогорец... Какво да говорим при това по­ложение? Просто Лудогорец е с една крачка пред останали­те. Само ЦСКА може да го спре, но не и с тази игра. Пре­ди година казах, че Лудогорец ще стане с 15 точки преднина шампион и в общи линии поз­нах. Сега казвам, че разликата ще е по-малка -10 точки. Но за съжаление пак е ясно отсега какво ще стане.

Какво не ви хареса в игра­та на ЦСКА?
- Дайте да ги оставим тези анализи на спортно-техническия щаб. Според мен нещата се дължат повече на мантали­тета. Играчите имат каче­ства, но трябва да променят цялостното си отношение. Надявам се в най-скоро време отборът да потръгне. Според мен ще влезе във форма до ня­колко кръга и ще покаже друг футбол. Но тогава може да е късно. Вече ще се е отворила точкова разлика с Лудогорец. Дано да греша, но не виждам как ЦСКА може да стане шам­пион през този сезон. Много ми се иска, там му е мястото на клуба, но това в момента е само мечта.

Смятате ли, че в ЦСКА сло­жиха каруцата пред коня с постоянните приказки за титла?
- Напълно. Като чуеш някой да коментира, че ЦСКА ще е шампион, значи не е готов за това. То ти е вътре в сърце­то. Навремето не сме го коментирали изобщо. А сега всички в ЦСКА започнаха да приказват, че ще се борят за титла - треньори, играчи, ди­ректори, всички. То е ясно, че трябва да си шампион. Са­мият факт, че си в ЦСКА, те задължава. Но да го повтаряш непрестанно... Пак казвам -футболистите трябва много да се замислят къде се нами­рат. Не може при тези суперусловия, които са ти осигуре­ни, да не постигаш очаквани­те резултати. Заплатите се плащат редовно, имаш хубава база, в Панчарево ще става все по-добре. Треньорът като за България ти е прекрасен. Върши си работата, каквото се иска от него, го спазва. Ще се плати сега и за емблемата, стига сме приказвали за тези 8 милиона лева. Щом Ганчев е ка­зал - ще си изпълни, каквото трябва. И базите ще си вземем, въпрос на време е. Орга­низационно всичко е перфект­но. Но на терена нещата не се получават.

Появи се информация, че има запитвания за Чорба­джийски и Недялков, за Десподов често се говори за инте­рес от чужбина... Готов ли е някой от тези играчи за след­ващата стъпка?
- На този етап тримата са футболисти на ЦСКА и трябва да мислят за ЦСКА. Като има добра оферта, тогава ще се продава. Клубът винаги е изна­сял най-добрата и най-скъпа стока от България. А и Гриша Ганчев умее да продава. Няма да се стигне до ситуацията в Лудогорец. Там поставяме це­ни 10 милиона, 15 милиона и накрая виждаме какво се случ­ва...

Какви са очакванията ви за мача с Ботев?
- Ботев ги бием. И да не бя­ха изморени от евротурнири­те, пак щяхме да ги победим. С този мач ЦСКА трябва да се върне на възходящия път, по който вървеше през пролет­та.

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки