Ботев Пд излиза за рекорд в Мадейра

Канарчетата ще опитат за първи път да стигнат до четвърти съперник в Европа, Белия умува кой да замести Неделев

Ботев Пд излиза за рекорд в Мадейра

 Датата 3 август 2017 година може да остане записана завинаги в клубната история на Ботев Пловдив. Днес канарчетата излизат за рекорд в Европа в реванша с Маритимо от третия квалификационен кръг за Дига Европа. Мачът на остров Мадейра започва в 21:00 часа.

 
Първият двубой на "Лазур" завърши 0:0 и развръзката остана за Португалия. При успех жълто-черните за първи път ще стигнат до четвърти съперник в евротурнирите. Досега най-много в една кампания те са изигравали по 6 мача, като това се е случвало още на два пъти преди сегашната. Още при първото си участие през сезон 1962/63 Ботев Пд изкачва най-високия си връх в Европа - четвъртфинал за КНК. Тогава схемата позволява бързо напредване в турнира и отборът се възползва от това. Канарчетата отстраняват Стяуа (5:1, 2:3) и Шамрок Роувърс (1:0, 4:0) и на 1/4-финалите отпадат от Атлетико Мадрид (1:1, 0:4). Това е и най-резултатната кампания на отбора с 13 вкарани гола. В момента попаденията са девет.

Половин век по-късно, през сезон 2013/14, Ботев Пловдив отново приключва участие на третия съперник. Жълто-черните отпадат в третия квалификационен кръг за Лига Европа от Щутгарт без загубен мач - 1:1 на "Лазур" и 0:0 на реванша в Германия. Преди това воденият от Станимир Стоилов тим елиминира казахстанския Астана (1:0, 5:0), на който е начело в момента, и босненския Жрински Мостар (1:1, 2:0).

Днес пловдивчани имат немалък шанс да отстранят Ма-ритимо и да се класират за плейофите на Лига Европа, пренаписвайки историята. Първият двубой в Бургас бе тактическо надлъгване и логично завърши без попадения. Канарчетата имаха своите шансове, но те бяха твърде малко. Тогава Ботев даде и свидна жертва. Лидерът на отбора Тодор Неделев получи контузия през второто полувреме и бе принудително сменен. Той не успя да се възстанови за реванша, въпреки че пропусна мача с ЦСКА. Вчера националът не отпътува с жьлто-черните за остров Мадейра. Почти сигурно готов за игра ще е другият офанзивен състезател с проблеми - Фернандо Виана. Той бе изкаран от терена с носилка в края на двубоя с армейците, след като получи порезна рана в коляното. Днес обаче се очаква да играе на инжекции и да води жълто-черната атака.

Негово евентуално отсъствие вече щеше да е много сериозен удар по надеждите на Ботев. Основната дилема пред треньора Николай Киров е кой да замести Тодор Неделев. Опциите са цели четири, но реално фаворитите са двама - Крум Стоянов или тони Тасев.С по-малки шансове са Серкан Юсеин и Алваро Юлияно.

Решението се очаква да бъде взето часове преди срещата. Яя Меледже отново ще действа пред отбранителния вал, който ще е в познатата си формация - Цветомир Панов десен бек, Йордан Минев -ляв, а в центъра Виктор Генев и Пламен Димов. На вратата въпреки шестте гола от ЦСКА отново ще започне Иван Чво-рович, а полякът Даниел Кайзер ще остане на пейката.
 
И сега, както и в пърВия двубой, Ботев Пловдив едва ли ще бърза. Канарчетата ще дебнат своя шанс на контраатаки. Остава само да им стигнат силите за нов исторически връх.
 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки