Анатомия на шампиона: Антъни Иванов

Той се усмихва, но изглежда смутен – очевидно не е свикнал с цялото това внимание

Анатомия на шампиона: Антъни Иванов

 Жужащ рояк деца обсажда новата звезда в българското плуване преди поредната тренировка. Някои от малчуганите настояват за снимка, други просто стискат ръката на своя вдъхновител.

 
Той се усмихва, но изглежда смутен – очевидно не е свикнал с цялото това внимание. А предвид шеметния му скок в световния елит ще му се наложи да свикне. При това адски бързо.
 
 
Доскоро самият Антъни Иванов минаваше за дете-чудо в басейна. Детето обаче порасна – не бавно и полека, а сякаш за минути и часове. И то не само защото на 17 юли навърши 18 години.
 
 
Седмица по-късно талантът от Велико Търново сътвори фурор на световното първенство в Будапеща и се класира за финала в коронната си дисциплина – 200 метра бътерфлай. Показателно е, че Антъни е едва третият българин в индивидуалните дисциплини (след Денислав Калчев и Михаил Александров), попаднал сред най-добрите 8 на планетата.
 
 
В началото бе футболът
 
Като малък Антъни мечтае за кариерата на Кристиано Роналдо и започва да тренира футбол в „Етър”. Баща му Антон – бивш национал на 100 и 200 метра бътерфлай – обаче упорито го води и в басейна. Съчетаването на двата спорта продължава докъм 13-ата му година, когато родителите му го убеждават окончателно се насочи към плуването. Миналото лято семейството се мести в Сандански, а талантът започва подготовка при някогашния треньор на своя баща – Николай Вакареев.
 
 
Големият пробив идва през 2015 г. – шесто място на световното за юноши в Сингапур. Миналата година е гарнирана със сребро от европейското за юноши и престижно 9-о място на континенталния шампионат за мъже.
 
 
След страхотното представяне в Будапеща Иванов насочва подготовката си за следващото изпитание – световното за юноши в САЩ през септември.
 

4 часа и 12 км в басейна

 
Три тренировки, минимум 4 часа в басейна и 12-13 километра плуване всеки ден – това е графикът на шампиона, който държи 14 поправки на националните рекорди при мъжете и общо 200 в различните възрасти.
 
„Ставам в 6 и след час вече съм във водата. Нямам никакво време, защото съм на училище от 9 – обикновено стигам за втория час. След уроците се прибирам да хапна и в 2 следобед отново плувам. После идва ред на сухата тренировка”, задъхано изрежда Антъни.
 
Бътерфлаят без съмнение е най-красивият, но и най-труден стил в плуването. Той изисква солидна физическа сила, а когато дистанцията е 200 метра, е необходима и подобаваща издръжливост.


 
„Нямам експлозивност за 50 и 100 метра, работим за темпо и загребвания на 200. Видът на тренировката извън басейна зависи от етапа на подготовка – подскоци, лицеви опори, дърпане на ластици, надигания с колани… Треньорът преценява върху какво да наблегнем в конкретния ден.”
 
Гориво в двигателя
 
По време на най-интензивната тренировъчна програма през зимата Антъни трябва да поглъща средно по 6000 калории дневно - около два пъти повече от обикновения човек. Процентът на телесните му мазнини е в порядъка на 6% срещу 18-24% при повечето от нас.
 
Закуската на плувеца включва мюсли с прясно или кисело мляко, понякога с мед. Обядът е от супа и готвено ястие - солидна порция мусака или пилешко със зеленчуци. Вечерята е риба или паста. Междинните хранения също са богати на протеини и въглехидрати.
 
 
„Газираните напитки са строго забранени, но така или иначе никога не съм ги харесвал. Пицата също не ме липсва, макар че понякога си позволявам. Най-големият ми проблем е със сладкото, което много обичам, а трябва да ограничавам. С времето се свиква, разбира се. Десертите ми се състоят от плодове, през лятото наблягам на динята и пъпеша”, споделя Иванов.
 
 
При ръст от 180 сантиметра оптималното състезателно тегло на Антъни е 74 килограма. „В моята дисциплина няма по-тежък плувец от 80 кг. В спринтовете има и тежки момчета, но те са много здрави. За всеки е различно, зависи от структурата”.
 
 
Бански за 250 евро

 
Подобно на някои от най-великите съвременни плувци, Антъни използва високотехнологични бански костюми с марка Arena  - компания, която е и спонсор на българската федерация. Носи модела Carbon Air, чийто дизайн е проектиран с цел стабилизиране на корема и горната част на краката. Костюмът съдържа и специална въглеродна клетка с уникални влакна, които засилват компресията на мускулите.
 
 
Всички тези научно разработени подобрения позволяват на плувците да се плъзгат гладко във водата, а разликата в постиженията може да достигне до няколко решаващи стотни.
 
 
Цената на такъв бански е около 250 евро. За капак един чифт се амортизира само след две или три плувания. „Моят модел не стяга, предпазва от схващане на краката и е идеален за 200 метра. Материята е интересна и водата сякаш минава през нея. След няколко състезания обаче банският губи качествата си и става само за тренировка - за сериозни стартове е необходим чисто нов”, разяснява талантът.
 
 
Епилацията като неизбежност
 
Защо плувците епилират гладко цялото си тяло преди състезание? Ако смятате, че е просто от суета, ще сгрешите. Разбира се, перфектната визия е важна за хора, чийто снимки по оскъден бански красят първите страници на издание с многомилионен тираж.
 
 
Теорията обаче е, че острието на бръснача премахва мъртвите кожни клетки от повърхността и следователно произвеждат нов слой свръхчувствителни клетки, които намаляват съпротивлението и позволяват по-бързо движение във водата.
 
 
Бейби Фелпс?
 
 
„Майкъл е свръхчовек. Той ме запали по плуването. Винаги е бил делфинист и затова се насочих към тази дисциплина”, разкрива Антъни.
 
Btv.bg
Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки