Топчо: Всички искаме Арда в елита, но няма да прибързваме

"За Левски или хубаво, или нищо", заяви бившият наставник на "сините"

Топчо: Всички искаме Арда в елита, но няма да прибързваме

Дни преди началото на сезона в Трета лига "Тема Спорт" потърси за интервю старши треньора на фаворит номер едно на югоизток Арда Кърджали - Елин Топузаков. Бившият наставник на Левски пое тима на 15 юни и веднага се зае със селекцията. Тя включва доста играчи със солиден опит във Втора, а и Първа лига като Атанас Чепилов, Илиян Гаров, Димитър Алексиев, Вълчан Чанев, Владислав Мисяк, Георги Кременлиев и др. Спортен директор на Арда стана героят от САЩ '94 Емил Кременлиев.

 

Г-н Топузаков, как протече подготовката за новия сезон и какви са амбициите на Арда?
- Изиграхме 6 контроли - записахме 4 победи и 2 равенства. Всичко мина добре. Сега чакаме старта на шампионата. Амбициите ни съвсем естествено са да спечелим първото място. Но има и други доста стойностни отбори в групата като Загорец, Карнобат, Розова долина и вярвам, че ще имаме достатъчна конкуренция. Сигурен съм, че ще е така. Но ние нашата крайна цел трябва да я постигнем. Има доста мачове, а и в ама-тьорските групи селекцията наистина е доста по-отворен процес.

 

Вие ще продължите ли със селекцията в движение?
- Не, засега селекцията в нашия отбор поприключи. До Нова година не предвиждаме нови играчи. Смея да твърдя, че привлякохме добри футболисти, които трябва да играят вече като отбор и да побеждават.

 

С какво ви спечели проектът "Арда" и ви накара да поемете тим от Трета лига?
- Всичко е благодарение на собствениците и ръководството. Успяхме да си стиковаме вижданията за един дългосрочен проект. Говорим за 3-4 години, в които да се развие не само първият отбор, но и структурата на клуба, школата. Това са неща, които са много важни. Предизвикателството е доста голямо. Високите цели и амбиции за развитие ме убедиха да се захвана.

 

Предполагам, че вие лично ще искате максимално бързо да видите тима в Първа лига дори?
- Това е желанието на всички. Но трябва да бъдем реалисти и да не прескачаме процесите в своето развитие, етапите. Първият отбор е на първо място, но трябва да си оправим и базата като инфраструктура с достатъчно тренировъчни терени. Да се обърне внимание на школата и да се структурира правилно. Важно е и какви бюджети ще се отпускат от собствениците. Защото догодина, ако стигнем до Втора лига, нещата вече стават по друг начин - спрямо лицензирането на клуба, спрямо привличането на по-класни футболисти, с които да се гонят по-високи цели. Всичко това е дълъг процес, който няма как да се случи за шест месеца.

 

На представянето миналата събота на стадиона в Кърджали имаше над 2000 души, това амбицира ли ви още повече?
- Да. Това си говорихме и със собствениците в началото, че в този регион хората са много запалени по футбола и от доста години не е имало организация на толкова високо ниво. Хората си обичат града и отбора и на това разчитаме. Все пак всичко се прави за феновете. Надявам се на още по-голяма подкрепа и с всеки изминал мач хората да се увеличават. Тогава ще значи, че сме на прав път. Чака ни доста работа. Трябва да действаме стъпка по стъпка и всичко да е добре организирано и обмислено като в един професионален отбор. Няма да прибързваме.

 

Удачен ли е паралел с проекта на Лудогорец?
- Ние сме още в началото. Нека не избързваме с гръмките изказвания и фойерверки. Времето ще покаже докъде ще се развием като клуб и като отбор.

 

Доближава ли се още сега Арда до професионалното ниво?
- Спрямо условия, организация и тренировъчен процес мисля, че се доближаваме.

 

Появи се информация, че бюджетът ще е 2 милиона лева...
- Това е абсурдно. Много надуто и неотговарящо на истината. Аз съм треньор и не е в моя ресор да Ви отговарям, но това е много завишена цифра, поне 4-5 пъти от това, с което ще разполагаме като бюджет.

 

И накрая, какво е мнението ви за случващото се в Левски напоследък?
- За Левски или хубаво, или нищо.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки