Тодор Неделев: Не съм си представял, че ще спечелим Купата и Суперкупата

"Хубавото е, че играхме с най-добрия отбор в България и два пъти го победихме"

Тодор Неделев: Не съм си представял, че ще спечелим Купата и Суперкупата

Футболистът на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев даде специално интервю за БНТ, в което сподели, че мечтата му е била да спечели Купата на България. Бившият футболист на Майнц обясни, че не е очаквал, че тимът му ще вземе и Суперкупата на страната, и то на два пъти, побеждавайки Лудогорец. Неделев е категоричен, че завръщането му в Ботев не е крачка назад в кариерата му и е извлякъл много поуки от периода си в Германия.

Първо, ще те върна към основното събитие на седмицата в българския футбол, а именно спечелването на Суперкупата на България от Ботев (Пловдив). Колко е важна тя за витрината на Ботев, имайки предвид, че беше първа, доста хора я подценяват?
- Всяка купа е важна - за самочувствието на момчетата, на треньора и на всички. Хубавото е, че играхме с най-добрия отбор в България и два пъти го победихме. Така че е крайно време да почнем да играем с по-голямо самочувствие.

В рамките на малко повече от два месеца успяхте да спечелите два трофея, и то срещу големия хегемон в българския футбол в последните години - Лудогорец. Кое беше основното за тези успехи?
- Нашият колектив е много добър. Виждате, че по терена всеки играе за другия, всеки играе на максимум. Виждате, че когато си помагаме, нещата се получават. Напуснахме и с високо вдигната глава и евротурнирите. За жалост не успяхме да отстраним Маритимо, така че вървим в една добра посока.

Сам казваш за колектива. Много футболисти си тръгват, други – идват. Как се запазва колективът? Как продължавате да жънете успехи, въпреки многото промени?
- Който нов футболист дойде, по най-бързия начин гледаме да влезе в нашия отбор, да се отпусне. Виждате, че всеки помага на другия. Новите футболисти веднага свикват с обстановката. Получава се доста добър колектив.

Ти, когато се върна, вярвал ли си, че няма и две години по-късно ще спечелите два трофея, и то за отрицателно време?
- Мечтаех да спечеля най-вече Купата на България с Ботев. Но стана така, че спечелихме две купи, за което мога само да бъда много щастлив. Не съм си го представял точно така – да вземем Купата и Суперкупата, особено срещу Лудогорец и в двата мача.

 Колко е голяма ролята на старши треньора Николай Киров и неговия щаб?
- Доста голяма. Той внесе спокойствие, почнахме да играем освободено. Вървим доста добре и напред. Има добра комуникация между футболистите и треньора. Резултатите не закъсняват.

Ти как се почувства като се върна в Ботев (Пловдив) след близо две години в Германия?
- Исках да си играя на моето място, чувствах се доста добре. Радвам се, че от Майнц ме пуснаха да се върна в Ботев. Някои хора мислят, че съм направил крачка назад, но не мисля, че това е така. Постигнахме големи успехи и в евротурнирите, и спечелихме две купи. Не само аз, а и доста от момчетата се развиват нагоре. Надявам се да продължаваме в същия дух.

Какви са поуките, които извлече от престоя ти в Германия?
- Има доста поуки. Тежко е в началото – не познаваш никой, докато научиш езика, докато свикнеш с обстановката. Доста е трудно. Две години бях Германия и видях какво е да излезеш в чужбина. Мислят си всички, че отиваш там и играеш, но въобще не е така. Изисква много жертви, така че доста неща научих за този престой в Германия.

Какво ти попречи да реализираш твоя потенциал в Германия, както го реализираш в България?
- Не получих достатъчно шанс. Заминах за Германия контузен. Тежко ми беше в началото на подготовката. Направих доста добра лятна подготовка. Смениха се двама-трима треньори и трябваше да ми се даде шанс. Ако ми се беше дал шанс, щях да се представя на много добро ниво. Но така са преценили в Германия и не се сърдя на никой. Не съжалявам, че съм отишъл там. Това е бил един огромен скок в моята кариера.

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Керкез: Заслужавахме да победим, получи се приятен мач

Треньорът на Ботев (Пловдив) похвали противника

Керкез призна: Преговаряме с ЦСКА за Шопов

Треньорът на Ботев (Пловдив) не крие, че иска халфа

Ботев (Пловдив) и Хебър завъртяха 0:0 на Коматево

Двата тима така и не успяха да се победят

Ботев (Пловдив) ще подпише с трима на проби

Това призна треньорът на отбора Душан Керкез

Керкез: Ръководството прави всичко по силите си, за да привлече защитник

Треньорът на Ботев (Пловдив) остана доволен от успеха над датския Вейле

Николов: Надявам се Ботев (Пловдив) да бъде трамплин за Европа

Новият нападател на "канарчетата" е ентусиазиран от трансфера си

Ботев (Пловдив) си хареса нападател от Люксембург (видео)

Оеге-Зице ван Линген направи фурор още в квалификациите на Лигата на конференциите с 4 гола в 4 мача

Душан Керкез: Хубаво е да завършим годината с победа

Треньорът на Ботев (Пловдив) бе доволен от минималния успех над Хебър

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки