Мадански: Някои българи в чужбина ни отсвириха

Вилиян Бижев и Едисон Йорданов отказали да играят за България

Мадански: Някои българи в чужбина ни отсвириха
Изпратихме покана до всички българи в чужбина. Някои дори не ни отразиха. Това каза селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански при заминаването на тима до 21 години на лагер в Тетевен, предаде репортер на Novsport.com.
 
Избраниците на наставника, които вчера станаха 27 с повиквателната на нападателя Александър Колев от втородивизионния белгийски Десел Спорт, оформят ядрото на новия състав в тази възрастова група, като на момчетата, родени през 1992 и 1993 година, ще се разчита за квалификациите за Евро 2015.
 
За лагера в Тетевен са предвидени тренировки и една двустранна игра за сряда, най-вероятно от 18:00 ч. 
 
Мадански недоволства, че българинът с американско граждансто Вилиян Бижев и Едисон Йорданов, който е юношески национал на Германия, са отказали изпратените им покани.
 
Наставникът каза: „Вилиян Бижев никакво желание не показа. Едисон Йорданов – българско момче, което играе в Германия в юношеския национален отборна Германия до 19 г., също не пожела да дойде.”
 
По-голяма част от момчетата в списъка на Михаил Мадански се събраха днес пред националния стадион "Васил Левски", като от него отпада единствено Димитър Евтимов. Роденият в Шумен вратар е в групата на Нотингам за мача с Флийтууд таун за Карлинг къп днес и треньорите преценили, че е по-добре да остане вместо да пътува за двустранна игра.
 
От всичките 27 души има двама, които попадат за първи път в национален отбор, било то юношески или младежки. Това са Мартин Райнов от Берое и нападателят Александър Колев, който играе в белгийската втора лига за отбора на Десел Спорт. Тази селекция ще започне квалификациите си чак догодина и ще се бори за място на Евро 2015.
 
Мадански каза: „Идеята е много ясна и прозрачна – това е новият младежки отбор, който реално почва да действа от 1 септември – основно набор ‘92-‘93. До края на годината имаме един официален мач - с Люксембург. От старшата възраст може би някои момчета ще вземат участие. И започваме подготовка за квалификациите за Евро 2015.”
 
„Много е хубаво, когато отиваш на лагер и знаеш, че нямаш мач, за да не се тормозиш после”, добави той.
 
„Най-големият проблем е че много трудно се прави младежки отбор без футболисти от Левски, ЦСКА, Лудогорец, Локо София, Славия. Ако в нашата „А” група играе по един футболист до 21 години, младежкият отбор няма да има нужда и от треньор. Убеден съм, че ще стигаме до бараж във всеки цикъл”, каза още Мадански.
 
Той съобщи, че се правят сондажи младият бразилски футболист на Локомотив (Пд) Диего Фераресо да получи българско гражданство, за да може да играе за националния отбор.
 
„Диего Фераресо е бразилец, който догодина ще отговаря на всички условия, че да играе в националния отбор – 5 години да е играл в България. Ние сме с намерението да го пробваме и да му помогнем”, каза Мадански.
 
„Този лагер е преди всичко за запознаваме. Ще им разясним какво искаме от тях – тактика, вътрешен правилник, по-сложни тестови тренировки, ще направим една хубава двустранна игра, за да определим една по-разширена група, с която да работим занапред”, продължи той.
 
„За всичките дати си имаме контроли. Това е първият случай, в който правим такъв лагер, защото досега не успяхме да ги съберем. Има доста време до догодина. Квалификациите почват септември догодина, така че този лагер е много подходящ.”
 
Според селекционера на младежите концепцията на Литекс да играе с млади футболисти е най-правилната у нас.
 
„Литекс дори са с 3 години пред останалите. Ще видите как и другите ще тръгнат по техния път. Младостта не им попречи да бият ЦСКА. Трима младежки национали дебютираха в Ботев. Те също победиха." 

"За мен е добър пробив това, че има двама футболисти под 21 години, които играят в Б група. Сега ще се опитаме от следващия сезон да помислим за нещо подобно и в А група. Сигурен съм, че ако във всеки отбор от А група има един младежки национал, който е титуляр, то на младежкия ни отбор не му трябва треньор. Момчетата ще си играят много добре", заключи Мадански.
 
Треньорът обаче остана разочарован от решението на някои клубове да пренебрегнат тотално младите български таланти.
 
"Не мога да разбера как един треньор излиза и се хвали, че в отбора му имало трима национали и в първия шампионатен кръг не играе нито един от тях. И още по-шокиращо е, че при резултат 4:0 пуска чужденец, а не млад играч от школата", каза още селекционерът.
 
 
Състав за лагера в Тетевен:

Вратари: Димитър Евтимов (Нотингам, Анг), Александър Конов (Литекс), Диян Вълков (Славия).

Защитници: Георги Терзиев (Черноморец), Антон Недялков (Литекс), Ангел Грънчов (ЦСКА), Асен Георгиев (Ботев Враца), Иван Горанов (Берое), Диего Фераресо (Локомотив Пловдив), Илиян Марчев (Пирин Гоце Делчев).


Полузащитници и нападатели: Атанас Димитров (Чавдар Етрополе), Пламен Кожухаров (Видима-Раковски), Янко Ангелов (Любимец), Тодор Неделев (Ботев Пловдив), Симеон Славчев (Литекс), Янислав Иванов (Спартак Плевен), Мартин Райнов (Берое), Ивайло Чочев (Чавдар Етрополе), Емануил Манев (Нефтохимик), Любослав Войнов (Банско), Димитър Благов (Нефтохимик), Антон Карачанаков (ЦСКА), Живко Петков (Нефтохимик), Радослав Кирилов (Лумедзане, Ит), Мартин Кожухаров (Лас Палмас, Исп), Тодор Чаворски (Левски), Александър Колев (Десел Спорт, Бел). 

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки