Най-после малко свежест от Левски

Видяхме типичен домакински натиск, като това се случи на фона на тенденциите – Дунав е грамотен отбор, който въпреки някои странности от тактическо естество играе приличен футбол

Най-после малко свежест от Левски

Напоследък нито на Дунав им се бе случвало да допуснат, нито на Левски да произведат 3 голови положения за 4 минути. На таблото на „Герена“ светеха две нули точно в 4:00 мин, а ситуациите пред вратата на гостите, от които можеше да падне гол за сините, бяха точно три. Това означаваше, че или русенци някъде по пътя към София са изгубили самочувствието си, или сините вече са решили да не бъдат обичайните любезни домакини, които започват срещите си на „Герена“ без почти никаква агресия. А това в късната неделна вечер си беше типичен домакински натиск, като това се случи на фона на тенденциите – Дунав е грамотен отбор, който въпреки някои странности от тактическо естество играе приличен футбол с играчи, които са от най-ниския финансов диапазон на Първа лига. От друга страна, да говорим за стил и физиономия при Левски на Делио Роси е твърде наивно и неуместно.
Веселин Великов обаче явно бе решил да се презастрахова. Вероятно той е сметнал да не се прави на прекалено смел и да покаже, че изпитва респект към именития си колега Делио Роси. То хубаво Дунав да си почне както досега – с изнесен напред отбор и достатъчно разтворен, за да може и другият отбор да използва пространства, но ако новият наставник на Левски бе проучил това и бе дал указания за адекватно противодействие? Ами примерно с два бързи гола във вратата на Дунав всичко приключваше. Затова Великов бе затворил всичко, което можеше да се затвори – това бе един вид тест да види какво са му замислили сините.

И както се казва, в един момент гостите видяха, че дяволът не е толкова черен. Тревогата се оказа фалшива и Дунав заигра по-освободено, тоест Великов разреши на своите да правят това, което знаят. И стана мач. Видимото влизане на Дунав в мача се случи малко преди 20-ата минута. Един разсичащ вертикален пас и човек от гостуващия тим вече бе на позиция за стрелба. Това нямаше как да се хареса на Делио Роси. Успешният му дебют висеше със страшна сила. Едно, че лошото време и късният начален час в неделя отказаха много привърженици от посещение на стадиона, и друго, че така или иначе малко играчи можеха да го разберат  какво иска от тях и персонално, и като отбор.

Делио Роси държеше лист, подобно на първите мачове на колегата му Славиша Йоканович на „Герена“. Италианецът махаше енергично, той не е от кротките треньори, какъвто е сърбинт. Йоканович дори даваше на влизащите резерви къс хартия с написани указания към играч, който е на терена. В Англия, а и на други места напористите журналисти си плащат на служителите с гащеризоните, които се грижат за тревното покритие, и после публикуват въпросните листчета с инструкциите във вестниците. Но тук явно още не сме чак такива сеирджии.
В състава на Левски започват да се оформят някои тенденции. На първо място трябва да отбележим, че така наречените звездни попълнения едва ли ще бъдат мърдани от стартовата единайсеторка, въпреки че като представяне са на различни нива. Жорди Гомес рядко може да бъде забелязан да спринтира, засега по-скоро играе на сигурно, което донякъде е обяснимо с това, че нито той си е намерил мястото на терена, нито останалите знаят какво би могъл да направи той, нито пък Гомес се разбира добре с другите. Испанецът трябваше да изнася топката, нещо, което досега се опитваше да прави останалият на резервната скамейка румънец Рошу. Дали Гомес се е справил, си направете изводи от следния факт – вратарят Митрев изрита/изпомпа топката мощно напред над 10 пъти, което е твърде много за 90 минути.

Обертан, меко казано, се открояваше. Гологлавият французин показа супертехника както на скорост, така и на място и с това респектираше футболистите на Дунав. Повечето от тях не смееха да му стъпят здраво, защото той с мекия си глезен или прибираше топката в друга посока, или даваше пас. А това, че Обертан не може да вкарва голове, не е никаква новина за феновете на футбола. Срещу Дунав той на два пъти изпусна от стопроцентови положения, а единия път дори привържениците си търкаха очите, невярвайки на видяното. Това бяха удари, с които Обертан искаше да каже: „Ами ето затова съм се озовал в Левски“. Да, ако той беше и голаджия, нямаше как да стигне до България. Но пък вратарят на Дунав си го биваше. Реакциите на Станислав Антонов бяха от високо ниво. Левски освен двата гола и освен двата стопроцентови пропуска на Обертан направи поне още 3-4 голови положения. Което май не се бе случвало отдавна. Вратарят, чийто връх в кариерата бе, че след мача Обертан да го нарече Супермен, обаче направи една грешка, с която искаше да каже: „Ами ето затова съм още в Дунав, а не в по-силен клуб“. Той изпусна топката и предостави на Буш възможността да я довкара за втория гол.

Извън тези детайли – Левски изглеждаше като отбор, който се е отърсил от нещо притискащо. Тепърва ще говорим за повечко свежест и игрови корекции при сините. А Дунав показва притеснителни тенденции, че не може да държи нивото от миналата година, когато мнозина в началото не взимаха на сериозно водения от Веско Великов тим.

Желю Станков, "Тема Спорт"

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки