Херо: Максимално ще се концентрирам върху работата си, интервютата ще ги сведа до минимум

"Няма да открия топлата вода, ако кажа, че отборите на ЦСКА и Левски ще бъдат основните конкуренти"

Херо: Максимално ще се концентрирам върху работата си, интервютата ще ги сведа до минимум

Новият треньор на Лудогорец Димитър Димитров даде обширно интервю в предаването "Домът на футбола", в което засегна теми като селекцията на "орлите", причните да се върне в България, следващият съперник на разградчани в евротурнирите, както и много други теми.

"Eднозначно ми е трудно да кажа дали България ми е липсвала, има своите нюанси. Няма как като българин да не ми липсва България и родния шампионат. Винаги съм се интересувал, доколкото можех. Надявам се играта да е станала по-качествена, докато отсъствах”, започна Херо.

Треньорът отговори каза и какво го е убедило да се завърне в родината си. „Убеди ме най-вече, че отборът на Лудогорец си е поставил една здрава основа. Има перфектна база, направил е всичко необходимо за възстановителния процес, прави всичко необходимо за една качествена селекция. Това е клуб, който прави всичко възможно, за да изгради един силен европейски отбор."

Специалистът заяви, че е имал и други предложения но спонтанно е взел това решение да поеме Лудогорец. „Имал съм и преди предложения от тях, по една или друга причина тогава не се получи. Когато се обадиха последния път, имах други идеи за своите бъдеще, но спонтанно го реших. Основно другите варианти бяха от чужбина. Бяха нелоши, но предпочетох Лудогорец и заради възможността да съм близо до своето семейство. Да, раждането на моята внучка също повлия"

„Плюсовете и минусите при този избор? Всеки човек анализира и преценява. Опитвал съм се да търся баланса в избора си. Плюсовете са натежали, щом съм дошъл тук. Да ме е притеснявало нещо, не мога да кажа... Запознат съм с футболната джунгла, знам какво е настроението към даден отбор. Знам къде има проблем в мачовете и качеството на играта. Ще се опитам в малкото време, което предстои до Нова година, да реорганизирам играта, без да правя никакви големи промени. Тук има изграден стил, ще е грешка да тръгнем да го променяме. Ще се опитаме да го запазим."

„Бил съм тук достатъчно време, доста неща съм видял. Както се казва, знам и две. и двеста. До полусезона не бих правил абсолютно никакви промени. Ще трябва да се намерят достойни заместници на Паломино, на Кафу. Има някакъв дисбаланс по отношение на крайните бранители, а това не е добре за отбор като Лудогорец. Трябва да се помисли върху това, за да може участието на всеки да бъде максимално пълноценно и в първенството, и в Лига Европа."

„Това е бизнес проект на собствениците. Всеки треньор нормално иска да задържа най-доброто, но е обичайно, когато един футболист е най-силен, тогава да се продаде. Няма да има проблем в това отношение."

„Ние сме много различни с Гошо Дерменджиев. Добре се познаваме, ние сме приятели. Различни сме като темперамент, ще се опитам да намеря баланс. В кръга на шегата, няма да бъда такъв темерут в началото, за да не уплаша футболистите. Ще опитам да намеря верния път", каза още Херо.

„Трябва да намеря решението. Всичко трябва да бъде в интерес на играта, в интерес на психическата устойчивост. Когато подвиквам, винаги го правя в интерес на играта. Ако това пречи, ще намеря друг начин. Най-вече виждам резерви в организацията на защитната игра, защото тимът разполага с футболисти с много офанзивни качества. Една къща, когато я строиш, започваш от основите. Не може да се пренебрегне играта в отбрана. В последно време има доста проблеми в сигурността. Преди всичко ще бъдат някакви козметични промени, не нещо по-сериозно."

„Работата с много чужденци не е нова за мен. Аз лично предпочитам да има повече футболисти от България, но за съжаление в нашия отбор сега няма такива. Ще се опитаме да намерим такива, които да отговарят на нивото и стила на Лудогорец".

„Ако имаше такива български играчи, те щяха да бъдат тук и щяха да играят. Сигурен съм в това", добави треньорът на "орлите".

„Философията на Лудогорец ми допада изключително много. Опитахме същото и в Нефтохимик, когато го създадохме, макар и с по-малко възможности и селекция. Ние искахме да играем атрактивен, атакуващ футбол."

„Аз се надявам, че ще намеря допирни точки до футболистите, ще намеря максимално бързо такива контакти. Надявам се това да стане колкото се може по-скоро, защото ще е в интерес на общата ни работа. Може би трябва да има някаква твърдост в определени аспекти и най-вече в тактическата дисциплина. Убеден съм, че Гошо ги е казвал тези неща. Явно трябва по-голяма твърдост."

„Аналогия с футбола в Казахстан? Аз съм българин и ми е неприятно да коментирам тази тема. Смятам, че ако имах възможност, бих взел техните доброта и човечност и ги бих пренесъл тук. Не знам тук на какво се дължи тази злоба и завист, която витае във въздуха. Там хората са изключително добронамерени и добри, беше ми много тежко да напусна. Говоря за отношението на обикновените хора. Бях изключително впечатлен и ми беше много трудно. Знам какво ме чака тук, знам каква негативна енергия трябва да поема. Бих искал да взема тази доброта със себе си. Надявам се да бъда готов за всички удари, които предстоят. Максимално ще се концентрирам върху работата си, интервютата ще ги сведа до минимум. Ще се постарая да не се ядосвам в тази обстановка."

„Основното, което се коментираше, че се прибирам заради финансови причини. Пак повтарям за моите „доброжелатели" - в Лудогорец ще работя за по-малко пари, нека са спокойни. С какво ме промени чужбина? С повечето опит, който придобих в Казахстан, с по-различния манталитет на самата страна."

„Мисля, че няма да открия топлата вода, ако кажа, че отборите на ЦСКА и Левски ще бъдат основните конкуренти. ЦСКА създадоха един много добър отбор, а Левски има много солиден треньор, като селекцията при тях продължава. Трудно е да кажа кой ще бъде по-основният конкурент. Надявам се да продължим да играем в Лига Европа и това ще ни вкара на два сериозни фронта. Затова е важно да намерим нужните попълнения, за да създадем вариативност, която ще е нужна. Конкуренцията тази година действително ще бъде по-сериозна, отколкото е била."

„Судува е изключително дисциплиниран тим във фаза защита със схема 5-3-2. Отбор, който много разчита на статични положения и щом е надиграл швейцарския Сион, това е много сериозен противник. В никакъв случай не може да става дума за подценяваме"

„Опитвам се да гледам по-добронамерено всяко едно нещо. Опитвам се да намирам положителното във всяко нещо, опитвам да не бъда дребнав. Промених си начина, мирогледа. Надявам се да съм по-добър човек. Дали съм станал по-добър в професията си? Надявам се да, това ще го покаже само работата.”

„Пожелавам си най-вече здраве, това е първото, много успехи на всички фронтове и да ми задавате въпроси с титли и участия в Шампионската лига. Тези неща ще ми бъдат приятни", каза на финал специалистът.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки