Лудогорец е №3 на Балканите

Българският шампион е на рекордно висока позиция в ранглистата на УЕФА

Лудогорец е №3 на Балканите

Отборът на Лудогорец продължава да се изкачва нагоре в ранглистата на УЕФА за европейските клубни турнири и вече е на 40-о място с коефициент 31,500. Това е рекордно класиране не само за тима от Разград, но и за всички български отбори в последните поне 25 години.

Дори при "европриказката" си в периода 2005-2006 година, Левски не успя да се изкачи толкова високо в ранглистата. Другите български отбори така и не успяха да запишат равномерно силно представяне в евротурнирите, за да стигнат до толкова висок коефициент.

Със сигурност ЦСКА е бил по-напред от Лудогорец в класацията през периода 1960 - 1990 година, но в архивите липсват конкретни данни. Освен това отборите тогава са били далеч по-малко на брой в сравнение със сега. В края на 80-те години на миналия век в УЕФА са членували 33 държави, докато сега техният брой е 54.

Тимът от Разград се намира на трето място сред отборите от Балканите, като преди него са само Олимпиакос (51,000) и Бешикташ (42,000). Лудогорец вече е задминал всички останали отбори от региона като оставя зад себе си дори тимове като ЦСКА (Москва), ПАОК, Брюж, Лацио, Селтик, Спортинг (Лисабон) и други.

Любопитно е, че ако се направи разделение на Западна и Източна Европа от преди 1990 година, то пред нашия шампион са само украинските грандове Шахтьор и Динамо, Зенит, Спарта (Прага) и Днепър. Разбира се, Лудогорец може да подобри още коефициента си, ако запише добри резултати при очертаващото се влизане в групите на Лига Европа.

Лидер в класацията е Реал (Мадрид) с актив от 134,000 точки, следван от Атлетико (Мадрид) 116,000 и Барселона 111,000.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки