Делио Роси: Обичам предизвикателствата, за мен няма значение мястото

"Приеха ме добре, защото Левски и Лацио са побратимени отбори"

Делио Роси: Обичам предизвикателствата, за мен няма значение мястото

 Новият треньор на Левски Делио Роси заяви, че работи денонощно, за да изгради силен отбор. Италианският специалист, който стартира начело на "сините" с две победи – 2:0 над Дунав и 3:0 над Пирин, даде интервю специално за Bulgaria ON AIR. Вчера ви представихме откъс от изказването на тактика, а днес ви представяме цялото.

 
"Обичам предизвикателствата. За мен няма значение мястото. Искам да работя тук, защото това е нещо ново за мен. Искам да видя как ще работя в една различна от Италия среда. Работя по 24 часа на ден. Не съм човек, който се откъсва от работата си нито за минута", заяви именитият тактик от Апенините.
 
 
Там Дели Роси има зад гърба си 619 мача в професионалния футбол, от които 360 в Серия "А". Водил е отбори като Лацио, Фиорентина, Палермо, Сампдория, Болоня, Дженоа, Лече, Аталанта и др. И след 27 години работа в родината си взима съдбовно решение – подписа с Левски. "Президентът ми направи перфектна оферта, на която не можех да откажа. Даже съпругата ми няма да да откаже, но със сигурност не съм тук заради парите", уточни той.
 
 
Попитан на въпрос какъв компромис не би направил, Делио Роси отговаря: "Не съм правил компромиси в работата ми и няма да го направя. За да ме покани президентът на Левски тук, означава, че ми се е доверил и иска да види по-различна игра. Ще работя точно за това".
 
Последният му трофей е от 2009 г., когато вдига Купата на Италия с Лацио. Дали е знак от съдбата или не, точно през тази година Левски за последен път стана шампион. "Амбицията ми е да докарам отбора на високо ниво. Президентът не ми постави за задача титли или купи, въпреки че това е нормално за такъв клуб. И все пак той не го поиска от мен. Каза ми просто да започна да работя. Колко време ще трябва? Дали една, две, три, десет години, бъдещето ще покаже", каза още Роси.
 
 
В Италия казват още, че спецът все поема отбори в криза – с лоши резултати, пред изпадане и т.н. Но резултатите му винаги са успешни. "Трудностите ми харесват и не се страхувам. Харесва ми да пробвам нови неща и да трупам различен опит, да надграждам. Обичам да работя с деца, започнах с тях, сега с мъжете, но в края на кариерата ми мисля да се върна в Италия и отново да тренирам деца".
 
 
Той е известен още с това, че треньорският му подход и работата му винаги се харесват на привържениците. Получаваше подкрепата на тифозите и в Лацио, и във Фиорентина и в Палермо. Все места, където ултрасите са известни с буйния си нрав. "В България ме приеха много добре и искам да им благодаря. Очакванията са високи, но не съм магьосник, нито екстрасенс и да променя нещата с магическа пръчка. Но ще дам всичко от себе си, за да подобря нещата". На въпрос как си обяснява тази подкрепа на "Герена", той заявява: "Предполагам защото Левски и Лацио са побратими отбори. Може би, ако бях бивш треньор на Рома, нямаше да ми се радват толкова", отговаря Роси.
 
 
Четирите сезона при римските "орли" са най-значимият период в кариерата му. Пред една декемврийска победа с 3:0 над Рома, той окупира световните медии с реакцията си след това – влиза по слипове в един от фонтаните на Вечния град. "Беше въпрос на бас. Не го направих от други подбуди, а защото загубих облог с една монахиня. Преди дербито участвах в благотворително събитие за сираци. Монахинята се оказа фен на Лацио и ми каза, че ако бием, ще влезе във фонтана от радост. Отговорих й, че и аз ще го сторя, но накрая само аз се метнах във фонтана", разказва Роси.
 
 
И покрай темата, го питаме какво е видял в София. "Водя по-затворен начин на живот. От хотела до стадиона и обратно. Надявам, се че ще имам време да разгледам града. Засега предпочитам италианската кухня. Не разбирам български и не знам какво да си поръчам. Със семейството ми заедно приехме тази авантюра. Надявам се феновете на Левски да се гордеят с работата ми", завършва Роси.
 
 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки